Український культурний фонд розробляє пакет ініціатив для підтримки культурних діячів в умовах війни

Український культурний фонд розробляє пакет ініціатив для підтримки культурних діячів в умовах війни

22.03.2022, 15:22

Детально про це розповів виконавчий директор УКФ Владислав Берковський в ефірі загальнонаціонального марафону «Єдині новини. Разом ми сильні».

«Близько 600 мільйонів гривень за рішенням Кабінету Міністрів України фонд перерахував на потреби Збройних сил України. Однак, у нас ще залишилися кошти, що були передбачені на стипендіальні проєкти, також ми проводимо активну роботу по залученню фінансів від міжнародних організацій – всі ці кошти акумулюються, аби найближчим часом запустити пакет ініціатив, спрямований на підтримку митців та культурних проєктів в умовах війни. Плануємо охопити три наступні напрямки. Перший – це фінансова підтримка культурних заходів, які відбуваються і будуть відбуватися саме зараз під час війни в Україні, та підтримка культурних проєктів, що відбуватимуться поза межами України, але будуть націлені на підтримку нашої держави, нашої боротьби з російсько-білоруською агресією. Другий напрямок – це підтримка українських медіа, оскільки вони є одним із елементів протидії агресії. І третій – це підтримка українських митців у вигляді стипендій», – повідомив Владислав Берковський.  

Водночас Український культурний фонд продовжує боротьбу в напрямку запровадження культурних санкцій проти російської федерації.

«Окрім волонтерської роботи, колектив фонду з першого дня війни веде комунікації з міжнародними культурними організаціями щодо бойкоту російської федерації. Ми закликаємо їх до оприлюднення публічної позиції щодо війни росії проти України, закликаємо до негайного виключення представників росії з усіх своїх проєктів. На наш заклик вже відгукнулися Міжнародна рада музеїв, Міжнародна рада архівів, Європейський культурний фонд, Данський культурний фонд, Румунський культурний фонд, Національний культурний фонд Болгарії, Європейська фольклорна мережа та багато інших – про всіх ми інформуємо на сайті УКФ. Варто зазначити, що у роботі з європейськими організаціями є також певні дипломатичні складнощі. росіяни намагаються протистояти припиненню співпраці з ними, вони говорять: «Ну а для чого нас виключати з організацій, ми звичайні митці, ми ніякого відношення до політики не маємо, не треба нас виключати». Тобто складність полягає в тому, щоб переконати європейців, переконати світ, що відповідальність за цю війну лежить не лише на одному путіні, вона лежить на кожному росіянинові, який підтримав цю війну. А підтримує той, хто не протестує», – зазначив Владислав Берковський


 ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? 

1