Українські громади зможуть створювати юридичні одиниці з румунськими громадами, - зміни до Закону щодо транскордонного співробітництва

Українські громади зможуть створювати юридичні одиниці з румунськими громадами, - зміни до Закону щодо транскордонного співробітництва

04.09.2018, 14:27

Депутати проголосували за зміни до Закону щодо транскордонного співробітництва.   Відтепер будь-яка громада країни Європейського Союзу та громада з України можуть створити одну юридичну одиницю. Для Чернівецької області це означає, що українські громади зможуть створювати юридичні одиниці з румунськими громадами

Закон України 6085 щодо транскордонного співробітництва прийнятий! Це перемога в першу чергу всієї України та прикордонних з ЄС громад, інституційна і правова спроможність яких від сьогодні зростатиме, а також з’являться нові можливості для співпраці. Дякую в першу чергу колезі Оксані Юринець за титанічну роботу, Марії Іоновой, та всім колегам депутатам з комітету і парламенту за підтримку! - прокоментував результати голосування один з авторів закону народний депутат України Г.Тіміш. 

Що ми розробили і за що ми проголосували? Правовим наслідком прийняття цього проекту закону є створення законодавчих підстав для створення та діяльності об’єднань єврорегіонального співробітництва та європейських об’єднань територіального співробітництва. Таким чином, Україна імплементує Протокол N 3 до Європейської рамкової конвенції про транскордонне співробітництво між територіальними общинами або властями стосовно об'єднань єврорегіонального співробітництва. Також правовий наслідок полягатиме у створенні правової бази для забезпечення співфінансування проектів транскордонного співробітництва Українською стороною. 

Очікуваним соціально-економічним наслідком прийняття цього проекту закону є уможливлення діяльності нових організаційно-правових форм транскордонного співробітництва, що сприятиме пожвавленню у цій сфері та матиме позитивний економічний і соціальний ефект для прикордонних територій. Також забезпечення належного співфінансування Українською стороною проектів транскордонного співробітництва допоможе реалізувати більшу кількість проектів, що також позитивно вплине на економічний і соціальний розвиток прикордонних територій.

1


КОМЕНТАРІ (2)

Тепер Ви, зрозуміли для чого об'єднаним територіальним громадам передалии землі за межами населеного пункту?

Наприклад Кіцманська ОТГ створює спільну юридичну особу з примарією міста Сучави. У статутний фонд цього спільного підприємства вносяться землі Кіцманської ОТГ.  Для забезпечення діяльності спільного підприємства беруть кредити у Європейских банках. Згодом юридична особа Кіцмань-Сучава банкрутує і землі Кіцманської ОТГ без усякої воєнної каманії переходять до Романія Маре.

avatar

04 вересня 2018 19:35

Не обов'язково землю включати до статуту спільної юридичної одиниці, можна заборгувати з іншої причини, наприклад на закупівлі  тролейбусів, а розрахуватись на користь іноземців майном та землею.

avatar

04 вересня 2018 23:52