Українська влада фінансово підтримує діячів угруповання 'ЛНР', - Москаль

Українська влада фінансово підтримує діячів угруповання "ЛНР", - Москаль

03.01.2015, 17:44

Про це заявив голова Луганської облдержадміністрації Геннадій Москаль, інформує його сайт.

"Незважаючи на катастрофічну нестачу коштів у держбюджеті та проголошену урядом жорстку економію, Україна продовжує фінансувати терористів ЛНР, виплачуючи їм пенсії", – твердить Москаль.

За його словами, "велика кількість самозванців самопроголошеної республіки, котрі працюють у так званих маріонеткових міністерствах та представництвах на окупованій бойовиками частині Луганської області, зуміли зареєструватися на контрольованій Україною території й отримують звідси пенсії. А паралельно керують терористами, які обстрілюють мирних мешканців Луганщини, нищать приватне житло, соціальні об’єкти та інфраструктуру".

У повідомленні на своєму сайті голова Луганської ОДА навів 14 прізвищ"чиновників" угруповання "ЛНР", яких нібито далі фінансує Україна. Водночас Москаль додав, що "насправді їх набагато більше".

"І жодних кроків для припинення їхнього фінансування Україна чомусь не робить", – зауважив голова ОДА.

Сьогодні в зоні проведення антитерористичної операції працює секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов. За даними прес-служби РНБО, Турчинов планує приділити увагу "питанню запровадження жорсткого режиму контролю пересування громадян та вантажів у зоні АТО".

Москаль: "Я - голова ОДА, "голова" облради і 123 її депутати"

Геннадій Москаль зараз керує частиною Луганщини, підконтрольною українській армії

Губернатор Луганщини Геннадій Москаль розказав ВВС Україна про проблеми Луганщини, стосунки із сепаратистами та свої повноваження. Насамперед ВВС Україна поцікавилася, чого найбільше потребує область зараз.

Геннадій Москаль: В першу чергу треба вирішити найбільшу для нас проблему, це – виплата компенсацій за житло, що було зруйноване під час військових дій.

На початку грудня тільки в одному селищі Кримському було зруйновано 60 будинків. Проект урядової постанови є: якщо житло повністю зруйноване і не підлягає відновленню, дають 150 тисяч, людина відкриває рахунок. Банки ті гроші перераховують по 10 тисяч за втрачене майно - меблі, одяг, посуд, все, що було. Люди таке рішення вітають, їх ця сума влаштовує. Питання в одному, щоб ця постанова Кабінету міністрів була прийнята.

Друге питання – ми зіткнулися із юридичним колапсом. Луганська - єдина область, де відсутня обласна рада. Я сьогодні - і голова обласної державної адміністрації, і - в лапках - голова облради, і три його заступники, і всі 123 депутати облради.

Якщо ми проведемо вибори окремо на підконтрольній Україні території Луганської області, ми самі визнаємо, що Луганська область не вся є в складі УкраїниГеннадій Москаль, губернатор Луганщини

Були пропозиції і був закон підписаний президентом України щодо особливого статусу Донбасу, де мали в грудні пройти вибори. Але так звані "Луганська народна республіка" і "Донецька народна республіка" порушили це, і провели власні вибори, абсолютно незалежно від нас.

У нас, на території яку контролює українська влада, є такі села, де голови чи депутати сільських рад повтікали, бо були замішані в сепаратизмі. Дуже важко зібрати міські ради, селищні ради. Тому ми хочемо на час проведення антитерористичної операції отримати додаткові повноваження, бо не може бути безвладдя. Такі функції на час проведення Антитерористичної операції мають бути передані державній адміністрації.

Сьогодні кінець року. У нас на рахунку обласної ради тих грошей, які я не можу розподілити, накопичилося близько одного мільярда гривень. Ми хочемо це подолати і підготували відповідний законопроект.

Якщо ми проведемо вибори окремо на підконтрольній українській владі території Луганської області, ми таким чином самі визнаємо, що Луганська область не є цілісною і не вся є в складі України. Тобто ми підемо таким же дурним шляхом, яким пішла "Луганська народна республіка". Тому вибори нам треба проводити, тільки коли закінчиться Антитерористична операція.

ВВС Україна: Чи всюди на території, яку контролює Україна, платять пенсії?

Геннадій Москаль: Всюди. У нас нема жодного, навіть найменшого села, де не отримують пенсії. Там, де не можна відкрити відділення "Укрпошти" через бойові дії, бо поштовики бояться самі туди завозити гроші, туди завозять їх із озброєною охороною, яку надає міліція. Ми залучаємо військових, які посилюють охорону, і видаємо пенсії.

Дійсно, ми маємо заборгованість у сумі десять мільйонів, по Новоайдарському та Попаснянському районам. Це населені пункти, які де-юре знаходилися на території підконтрольній бойовикам, а де-факто - на території, підконтрольній українському уряду. Грошей бюджетникам там ніхто не платив.

Щоб виплатити ці борги, також треба постанова Кабінету міністрів, вона сьогодні вже є. Зараз мій перший заступник знаходиться в Києві, вирішує це питання. Нам або дадуть дотацію в десять мільйонів на погашення заборгованості, або дадуть гроші з резервного фонду.

ВВС Україна: Чи можна було не блокувати виплати на окупованих територіях?

Проживати там (в "ЛНР". - Ред.) із штампом "укра", як нас називають, це є небезпечним для життяГеннадій Москаль, губернатор Луганщини

Геннадій Москаль: Я не бачу тут блокування. Просто йде перереєстрація пенсійних справ, це так. Люди бояться, що державна реєстраційна служба ставитиме печатку не на довідку особи, тимчасово переміщеної із зони АТО, а в паспорті. Зараз штамп ставлять в довідку. Вони беруть цю довідку в місцевих управліннях соціального захисту. Потім реєструються в пенсійному фонді.

Якщо буде прийнято це рішення про штамп у паспорті, кількість охочих отримати пенсії на підконтрольній території зменшиться відсотків на дев’яносто. Оскільки проживати там із штампом "укра", як нас називають, це є небезпечним для життя. Але я все ж не розумію, чому підняли такий галас.

ВВС Україна: Наскільки ефективно ОБСЄ контролює режим припинення вогню на Луганщині?

Геннадій Москаль: Ми більше до представників ОБСЄ не звертаємося. Ми вирішили, що це найбільш неефективний шлях. Ефективніше домовляється із бойовиками місцеве населення, яке страждає через відсутність газу, води, електрики. І якщо місцевим дають гарантію безпеки, ремонтні бригади ідуть та працюють.

Я вже пережив тут не один за короткий час "режим тиші". І щось жоден з них довго не тримався.Геннадій Москаль, губернатор Луганщини

ВВС Україна: Чи можливе швидке покращення ситуації в області? Як розвиватиметься ситуація, якщо навіть встановиться реальний мир?

Геннадій Москаль: Я вже пережив тут не один за короткий час "режим тиші". І щось жоден з них довго не тримався.

У нас є специфічна так звана "ЛНР". Вона трішки відрізняється від "ДНР", бо тут є багато груп впливу. Тобто сама "ЛНР" контролює Луганськ та передмістя, але не контролює іншу територію так званої "Луганської народної республіки".

Великою силою є козаче так зване Всевелике військо Донське. Його ватажок Козіцин зараз у Росії, але справа його живе, козачки тримають під контролем південні райони області. Алчевськ контролює якийсь Мозговий, Стаханов – якийсь Дрьомов, який влітку тримав під окупацією Сєвєродонецьк із своєю "Армією південного сходу". Первомайськ контролює якийсь Іщенко, судимий у Росії за вбивство. Він приїхав з Російської Федерації в квітні цього року, з початком проросійських так званих акцій протесту. Ще невелику частину області контролюють інші дрібні нікому невідомі козачки та отаманчики.

Сам Плотницький (так званий "голова" "ЛНР". - Ред.) не може гарантувати, що хтось буде виконувати те, що він підписував у Мінську під час мирних переговорів у вересні.

Коли у нас на 32 блокпості були великі проблеми, представники ОБСЄ дзвонили особисто Плотницькому, і він їм сказав, що цю територію не контролює, тому вплинути на те, що там відбувається, не може. То в мене є закономірне питання: чого ж ти це підписував і нащо ж ви його запрошували? Тоді або всі ці бандформування разом запрошуйте, або здійсніть заходи з припинення їхньої діяльності.

ВВС Україна: З ким можна і треба вести переговори - з сепаратистами чи лише з Москвою?

У нас із так званою "ЛНР" спільний газ, спільна електрика. У нас спільне водопостачання, водоотведення і тому подібне.Геннадій Москаль, губернатор Луганщини

Геннадій Москаль: Я, як уповноважений урядом і президентом України на державне управління територією, підконтрольною українській владі, не збираюсь ні з ким вести ніяких переговорів і ні з ким домовлятися. Бо ж їх там ціла купа. Я тут один і моя посада прописана в конституції України. А хто вони такі? Самозванці, більше ніхто. Тому я ні з ким переговори не веду, і це не входить в коло моїх обов’язків, я не маю повноважень втручатись у формування засад зовнішньої або внутрішньої політики. Її визначає Київ.

У нас із так званою "ЛНР" спільний газ, спільна електрика. У нас спільне водопостачання, водовідведення і тому подібне. До речі, всю воду, яку подають в "ЛНР", добувають тут, у нас. Частину електрики ми отримуємо з Російської Федерації, через ту територію, яка отримує живлення з шахт Ростовської області. Вони ("ЛНР". - Ред.) живляться непогано від Російської Федерації, але п’ятнадцять мегават в нас все одно беруть. Коли я прийшов, вони брали 200 мегават, але потім споживання знизили.

Ще зовсім недавно у нас в області з електрикою було погано, коли у всій Україні було добре. Ми є єдиною такою областю в Україні, бо відповідні електролінії порвані і знаходяться на території, підконтрольній козачому Всевеликому Війську Донському. Ніхто туди не допускає ремонтні бригади, переговори електриків із козачками не дали позитивних результатів.

Тому ми повністю залежні від Щастинської ТЕС (Теплоелектростанції. – Ред.). Та хвала Богу, ми запустили ще одну станцію – Сєвєродонецьку ТЕЦ (Сєверодонецька Теплоелектроцентраль. – Ред.). Ця електрика дуже дорога, там на вугіллі, а тут на газу. Ми їх бережемо як зіницю ока, ці дві станції – це все, що дає нам можливість прожити і вижити.

ВВС Україна: Для економіки перспективи є?

Приватні промисловці чекають на той же мир і ту саму тишу, як і всі ми тут.Геннадій Москаль, губернатор Луганщини

Геннадій Москаль: Є проблема – власники заводів та фабрик побоюються запускати власні підприємства через бойові дії. Бо від Сєвєродонецька лише 28 кілометрів до лінії зіткнення. А від Лисичанська ще ближче.

Приватні промисловці чекають на той же мир і ту саму тишу, як і всі ми тут. Бо щоранку ми підраховуємо збитки. В більшості випадків супротивник стріляє по населених пунктах: по інфраструктурі, по житлових будинках, державних установах, школах, лікарнях тощо. Ми не встигаємо це відновлювати, і держава не має таких коштів. Війна не була закладена в бюджет 2014 року.

ВВС Україна: Які настрої панують у звільнених районах Луганської області?

Є тут люди, котрі є в опозиції до нинішньої влади. І не треба робити із цього трагедіюГеннадій Москаль, губернатор Луганщини

Геннадій Москаль: У людей тут є різний настрій. Не треба цього боятися. Я був в опозиції і до Ющенка, і до Януковича. Треба розуміти, що є тут люди, котрі є в опозиції до нинішньої влади. І не думають вони так, як думає Київ. І не треба робити із цього трагедію, а думати над тим, як досягнути порозуміння. А як це зробити? Тільки добрими справами, стабільністю.

Багато з тих, хто живе там (в "ДНР" та "ЛНР". -Ред.) впевнені, що "наші" - це ми, тут. "Українізація" голодом, безгрошів’ям і безвихідністю там іде набагато скоріше, ніж тут, на цій території.

З 2004 року по лютий 2014 року Партія регіонів насильницьки насаджувала тут єдину ідеологію, і ще - більшість місцевих жителів ніколи не бували за межами Луганської областіГеннадій Москаль, губернатор Луганщини

Люди приїжджають звідти і виявляється, що вони більше проукраїнськи налаштовані, ніж тут, у Сєвєродонецьку. Бо тут люди не мають проблем, вони звикли, що електрика є, газ є, тепло є, вода є, магазини працюють, банкомати працюють, пенсії дають, зарплатню дають.

Ось дві складові проблеми: з 2004 року по лютий 2014 року Партія регіонів насильницьки насаджувала тут єдину ідеологію, і ще - більшість місцевих жителів ніколи не бували за межами Луганської області. Тому ми на різдвяні і новорічні свята відправляємо дітей і в Європу, і в західні області України.

Ми запросили Львівський театр, нам привезли зі Львова великий вертеп, зі сценою народження Ісуса Христа, зробили його львівські діти. Ялинку привезли з Закарпаття.

Ми робимо все, щоб показати, що там немає людей, ворожих до нас. Хоча десять років тут насаджали, що там живуть люди з іншою ідеологією. Нібито за те, що ви розмовляєте російською, там відрізають язики, а якщо пишете – то пальці, і насильно надягають на кожного російськомовного вишиту сорочку та змушують кричати "Слава Україні". Але ж така ідеологія була, і не один рік, і вона не зникне миттєво.

Ми маємо ідеологічні проблеми. Але коли вирішаться господарські, фінансові та інші проблеми, я думаю, що потихеньку ці всі проблеми самі підуть.

Із Геннадієм Москалем розмовляв позаштатний кореспондент ВВС Україна.

1