Українська поетеса з Буковини Таїсія Наконечна присвятила вірш Собору Паризької Богоматері

Українська поетеса з Буковини Таїсія Наконечна присвятила вірш Собору Паризької Богоматері

16.04.2019, 11:27
Українська поетеса, письмениця, художниця Таїсія Наконечна присвятила вірш Собору Паризької Богоматері, який 15 квітня постраждав від масштабної пожежі.

Поезію розміщено на офіційній сторінці письменниці у Facebook.

 «Матері Божої дім дотліває...

Матері Божої найкращі палати...

І майже так само, як зникають міражі, 

Гасне світла посмішка у люстерці...

Маєш рацію - ми з тобою практично, чужі...

Але я так тепер і ходитиму - з палаючим шпилем у серці...», - йдеться у вірші.

 Повний текст

 «Цієї квітучої пори

Стоїмо завмерлі - 

Я і Париж. 

Стоїмо і ридаємо - 

Я і Париж. 

Вуста лиш беззвучно шепочуть - 

Париже, гориш... 

Він вже знає. 

Він бачить сам. 

Париже, чого ти? 

Невже і ти у цій круговерті дійшов до Голготи? 

Париже, чого так непорушно стоїш? 

Як ти можеш, Париже? 

Як ти можеш, Париже, стояти? 

Матері Божої дім дотліває...

Матері Божої найкращі палати...

І майже так само, як зникають міражі, 

Гасне світла посмішка у люстерці...

Маєш рацію - ми з тобою практично, чужі...

Але я так тепер і ходитиму - з палаючим шпилем у серці... 

 15.04.2019».                        

Як повідомляв Укрінформ, у столиці Франції увечері 15 квітня спалахнула пожежа в Соборі Паризької Богоматері. Згодом через сильний вогонь обрушився шпиль собору, пізніше вогнем було охоплено всю будівлю.

Причина пожежі поки що невідома, але попередньо кажуть про можливий зв'язок із ремонтними роботами, які велися в соборі.

За словами голови пожежної служби Парижа Жан-Клода Гале, конструкцію Собору Паризької Богоматері вдалося врятувати та зберегти в повному обсязі.

 Собору Паризької Богоматері, збудованому в готичному стилі, 850 років. Він є одним із символів Парижа.

Минулого року католицька церква у Франції розпочала кампанію зі збору коштів на ремонт цього собору, який знаходився в аварійному стані.

Таїсія Наконечна (Заплітна) – авторка, художниця, перекладачка. Мешкає у м. Гент (Бельгія). Народилась 1985 року в Чернівецькій області. Була переможницею та лауреаткою кількох юнацьких конкурсів у місті Хотині в різні роки та відбіркового етапу поетичного конкурсу «Молоде вино» в 2002 році в Камянці-Подільському. У 2003 році стала лауреаткою поетичного конкурсу імені Вадима Коваля (Чернівці) і авторкою своєї першої поетичної збірки «Безріччя».

 Кілька років поспіль потому брала активну участь в літературному житті Чернівців і не тільки (була запрошеним членом журі поетичного конкурсу імені Івана Іова в Кам’янці-Подільському). Вірші публікувалися в антологіях «Вигране» (Чернівці, 2006) та «70 віршів» (Чернівці, 2010).

 У 2007 році закінчила навчання в ЧНУ імені Юрія Федьковича, отримавши фах лінгвіста, викладача англійської мови, перекладача. Брала активну участь у громадському житті Чернівців, сім років очолювала місцеву організацію Пласту-НСОУ.

 З 2010 року Таїсія Наконечна випала з літературного процесу, хоча продовжувала писати до шухляди. Події  2013-2014 рр. в Україні спонукали письменницю переглянути своє життя і переосмислити себе в ньому. З того часу Таїсія Наконечна повернулася в активну творчість як письменниця, художниця і перекладачка: у жовтні 2017 року вийшла її нова збірка поезій "Солов'ї з Шаоліня".

1