Українська громадськість Чехії закликає Тимошенко припинити голодування

Українська громадськість Чехії закликає Тимошенко припинити голодування

30.04.2012, 22:33

Громадські організації українців у Чехії закликають колишнього прем’єр-міністра України Юлію Тимошенко припинити голодування, щоб запобігти летальному кінцю.

Про це йдеться у заяві низки організацій, яку передано УНІАН.

«Звертаємося до лідера опозиції – мужнього борця, патріота України Юлії Тимошенко з проханням припинити голодування. Ваше життя належить не Вам – воно належить Україні, належить тим 11 мільйонам українців, хто хотів бачити вас Президентом України і бачить Вас на чолі Держави Україна в недалекому майбутньому», - йдеться у заяві.

Своїм вчинком, зазначається у заяві, Ю.Тимошенко показала, «що навіть в катівнях теперішньої влади можна боротися за свободу і бути сильнішою за цю владу, яка боїться Вас і Ваші страждання від голодовки і можливий летальний кінець – будуть тільки їм на радість». «Не допустіть цього. Життя Людині дає Господь Бог і тільки Він один може вирішувати, коли його забрати», - йдеться у заяві.

Також громадські організації звертаються до Європарламенту і Парламентської Асамблеї Ради Європи з проханням допомогти боротьбі за демократію в Україні. «Звертаємося до міжнародних організацій українців в світі, Європейського парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, національних парламентів країн ЄС з проханням допомогти Україні в боротьбі за демократію і європейський вибір, додержання прав людини, проведення чесних і демократичних виборів», - йдеться у заяві.

Голодування Ю.Тимошенко у заяві називається «самопожертвою» і «викликом владі», також «зверненням до всього людства з приводу встановлення диктатури в Україні».

«Абсолютно нелюдською є застосована владою практика фізичного знущання над Юлією Тимошенко. Це типові замашки часів сталінського режиму в найбільш гіпертрофованій формі – знущання над жінкою. Останні події в Україні яскраво підтверджують факт, що період демократичного розвитку держави, розпочатий після перемоги Помаранчевої революції, завершено. В даний час розпочалася друга хвиля політичних репресій з боку теперішньої влади. Все це відбувається на тлі повного ігнорування владою позиції європейських інституцій. Зокрема, це стосується невиконання українською владою рішення Європейського суду з прав людини від 15 березня 2012 року згідно з правилом 39 Суду про надання лідеру опозиції, колишньому прем’єр-міністру України Юлії Тимошенко лікування незалежними лікарями у належній спеціалізованій установі. Крім того, свідомо не виконуються положення резолюцій Європейського парламенту від 9 червня, 27 жовтня та 1 грудня 2011 р. та Парламентської Асамблеї Ради Європи від 26 січня 2012 р», - йдеться у заяві.

Заяву підписано: МГО Українська Європейська Перспектива; Українська ініціатива в Чеській Республіці; Об’єднання українок в Чеській Республіці; «Укргазета»; «Український журнал»; Українська суботня школа в ЧР «Ерудит».

У «Батьківщині» заявляють, що Тимошенко стало гірше 

Партія «Батьківщина» звертає увагу громадськості на те, що екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко голодує вже десятий день і стан її здоров’я значно погіршився.  

Про це наголошується у заяві партії, текст якої передано УНІАН.

«Нагадуємо, що сам факт судового рішення про перенос чергового замовного судового процесу над Юлією Тимошенко на три тижні означає, що режим під тиском очевидних фактів мусив визнати, що Юлія Тимошенко тяжко хвора, більше півроку не отримувала медичної допомоги та потребує негайного лікування. Між тим, режим Банкової вперто продовжує не виконувати рекомендації німецьких лікарів та ігнорує виконання рішення Європейського суду з прав людини щодо лікування Юлії Тимошенко», - йдеться в заяві.

Однопартійці Ю.Тимошенко вимагають від влади виконати припис Європейського суду з прав людини, згідно з яким засуджена мала негайно отримати кваліфіковану багатопрофільну медичну допомогу від незалежних лікарів у спеціалізованному стаціонарі поза межами колонії.

«Дякуємо лідерам міжнародних та правозахисних організацій за жорстку оцінку діям режиму, який піддає тортурам лідера опозиції, не виконує ані рішення Європейського суду, ані свої власні обіцянки щодо лікування Юлії Тимошенко», - наголосили автори заяви.

Президент Чехії не приїде в Україну через справу засудженої Юлії Тимошенко

Президент Чехії Вацлав Клаус не приїде на саміт Президентів Центральної Європи, котрий відбудеться в середині травня в Криму, через справу засудженої Юлії Тимошенко.

Як передає кореспондент УНІАН у Польщі, про це повідомляє чеський портал новин lidovky.cz з посиланням на керівника прес-служби Президента Чехії Радима Охвата.

"На це є кілька причин, але це (справа Тимошенко) є основною", - сказав виданню прес-секретар чеського Президента.

Портал зауважує, що на саміт через ситуацію з Ю.Тимошенко не приїдуть також президенти Німеччини та Австрії, зазначивши, що європейські політики можуть також бойкотувати Євро-2012.

***

Президент Чехії не скасовував візит на Україну, оскільки він і не збирався туди їхати, заявив РІА "Новости" в понеділок глава департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин.

"Він нічого не скасовував, оскільки і не збирався їхати", - сказав Волошин, додавши, що Прага спочатку повідомляла, що президент Чехії не буде брати участі в саміті.

Волошин вважає, що подібні повідомлення, що з'являються в ЗМІ, - це "нагнітання обстановки".

"Тому говорити про те, що він скасував візит, неправильно - це просто нагнітання обстановки. Точно така ж ситуація, як з президентом Німеччини", - зазначив він.

1