Українська асоціація районних та обласних рад виступила проти ліквідації районів та районних рад в процесі реформування місцевого самоврядування

Українська асоціація районних та обласних рад виступила проти ліквідації районів та районних рад в процесі реформування місцевого самоврядування

05.12.2018, 09:57

Після короткої перерви засідання Правління асоціації фактично перейшло у формат круглого столу з питань реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні, участь у якому взяли Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, а також низка ключових українських і міжнародних експертів у сфері децентралізації.

Про це повідомив голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян

Так, за словами Володимира Гройсмана, основні права та повноваження органів місцевого самоврядування, яких вони набудуть в результаті реформи, потрібно закріпити в Конституції України, аби вже ні в кого не виникало спокуси знову сконцентрувати відповідні повноваження та ресурси в центрі. Йдеться, зокрема, про створення трирівневої системи адміністративно-територіального устрою «громада-район-регіон» та повноцінних виконавчих комітетів районних і обласних рад, гарантування адекватної фінансової основи місцевого самоврядування та запровадження інституту префектів, які здійснюватимуть нагляд за відповідністю рішень рад чинному законодавству і контролюватимуть реалізацію державної політики в регіонах.

Власне, саме така модель діє у сусідній Румунії. Закріпити відповідні принципи розподілу владних повноважень у Конституції України планують до 2020 року, щоби провести наступні місцеві вибори відповідно до нових реалій, а 2021 року розпочати процес перетворення облдержадміністрацій на префектури з паралельним створенням виконкомів при районних та обласних радах, - розповів Іван Мунтян. 

Під час обговорення цих ініціатив вирішили звернутися від імені асоціації до Президента та Верховної Ради України щодо внесення відповідних змін до Конституції.

Більшість експертів, присутніх на засіданні круглого столу, схвалили такий шлях передачі повноважень з центру на місця. Водночас, один із них – Юрій Ганущак висловився на користь ліквідації районів та районних рад, наразившись на гостру критику як з боку членів асоціації, так і з боку В’ячеслава Негоди, який зауважив, що не варто видавати свою думку за позицію уряду чи парламенту. Разом пояснили пану Юрію, що навряд чи Верховна Рада за таке проголосує.

Також В’ячеслав Негода закликав скористатися досвідом Харківської області, де було створено робочу групу з підготовки пропозицій щодо внесення відповідних змін до Конституції та подальшої реалізації реформи системи місцевого самоврядування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На нараді у Гройсмана Федорук заявив про потребу реформування адміністративно-територіального устрою України

Нагадаємо, очільник підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Микола Федорук також поінформував, що з метою пришвидшення реформи адміністративно-територіального устрою і забезпечення ефективної системи функціонування місцевого самоврядування та органів виконавчої влади на субрегіональному рівні окремими народними депутатами України до Парламенту України внесено законопроекти щодо зміни меж районів у п’яти регіонах України: Кіровоградській, Миколаївській, Полтавській, Сумській та Чернігівській областях.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Мунтян запропонував внести зміни в Конституцію України, щоб було так як і в Румунії!!! Охрєнєть..

avatar

Цікавий Мунтян

05 грудня 2018 20:05