Українка зробила відкриття, яке дає надію на одужання від раку та інших хвороб, до яких призводять мутації ДНК

Українка зробила відкриття, яке дає надію на одужання від раку та інших хвороб, до яких призводять мутації ДНК

20.01.2017, 13:13

Представники фракції «Народний фронт» Олександр Кодола та Тарас Кремінь звернулися до Уряду з проханням сприяти забезпеченню гідних умов роботи та продовження досліджень для наймолодшого в Україні доктора наук, старшого наукового співробітника Інституту молекулярної біології і генетики НАН України Ольги Броварець, яка нещодавно зробила наукове відкриття світового значення.

Про це вони заявили під час брифінгу у Верховній Раді.

«Відкриття Ольги Броварець дає надію на одужання від раку та багатьох інших хвороб, до яких призводять мутації ДНК. Мова йде про наукове відкриття світового рівня в сфері вивчення механізмів виникнення спонтанних точкових мутацій ДНК. Всі обчислення Ольга Броварець проводила на потужному комп’ютерному сервері в Інституту молекулярної біології і генетики НАН України. Однак провести експеримент зі справжнім ДНК в Україні немає технічної змоги», - зауважив Олександр Кодола.

Він відзначив, що молодий талановитий вчений Ольга Броварець, яка є авторкою понад 100 наукових праць і публікацій та працює у міждисциплінарних напрямках молекулярної біології, молекулярної фізики, квантової хімії та хімічної фізики, отримує сьогодні численні пропозиції роботи з усіх провідних країн світу, проте, як справжня патріотка, залишається вірною Україні.

«Враховуючи високі досягнення в науковій галузі, підвищення авторитету української науки в світі завдяки досягненням молодого науковця, я сьогодні звертаюся до Кабінету Міністрів сприяти забезпеченню гідних умов роботи та продовження досліджень для наймолодшого доктора наук в Україні Ольги Броварець, а також розглянути можливість забезпечення науковця житлом в Києві, тому що вона до сих пір живе в орендованій квартирі в столиці», - наголосив Олександр Кодола та додав, що вже звернувся з відповідним депутатським запитом до Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та міністра освіти і науки України Лілії Гриневич.

«Я вірю, що держава все-таки знайде можливості підтримати чудо-ніжинку (Ольга Броварець народилася у м. Ніжин. – Ред.), адже за такими людьми як Ольга, без перебільшення, майбутнє нашої держави», - підсумував Кодола.

У свою чергу член Комітету ВР з питань науки і освіти Тарас Кремінь, підтримуючи ініціативу свого колеги щодо «майбутнього нобелівського лауреата Ольги Броварець», наголосив, що «без комплексної, системної пітримки в частині фінансування, стимулювання, забезпечення гідних умов діяльності академічних шкіл, Національної академії наук, системи вищої освіти в тому числі, ми не зможемо просуватися вперед». 

1