'Україна ще не домовилася з Румунією щодо імплементації мовної статті закону 'Про освіту': заступник міністра - Григорію Тімішу (ВІДЕО)

"Україна ще не домовилася з Румунією щодо імплементації мовної статті закону "Про освіту": заступник міністра - Григорію Тімішу (ВІДЕО)

25.05.2018, 16:05

Під час години запитань до уряду народний дептат України Григорій Тіміш запитав у заступника міністра освіти і науки Павла Хобзея про досягнуті домовленості між Україною та Румунєю щодо імплементації мовної статті закону "Про освіту".

Міністр освіти і науки України пані Гриневич вчора заявила, що Україна та Румунія планують підписати Протокол про порозуміння, в якому закріплюватимуться позиції щодо імплементації мовної статті Закону «Про освіту». Сьогодні, під час години запитань для Уряду я запитав у присутнього в Верховній Раді заступника Міносвіти Хобзея, чи правда це і як все виглядатиме на практиці, бо забагато дискусійних моментів і неузгодженостей в цьому процесі, - розповів Григорій Тіміш. 

- Міністерство освіти України справді планує підписати протокол з міністерством освіти Румунії, - відповів Павло Хобзей. - Робота досить складна, ще немає остаточного варіанту. Міністерство веде діалог з румуномовною громадою. Особисто я недавно побував у Чернівецькій області. Ми шукаємо порозуміння з членами Венеційської комісії, звернулися до парламенту продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону "Про освіту", не ревізуючи її змісту, з двох до п'яти років. 

Довідково:

Нагадаємо, у рамках робочої поїздки заступника міністра освіти та науки України Павла Хобзея  10 травня цього року на Буковині відбулася нарада з керівниками органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад, об'єднаних територіальних громад. Делегація під керівництвом Павла Хобзея здійснила робочу поїздку в заклади освіти з румунською мовою навчання Герцаївського району. Гості відвідали Годинівський НВК І-ІІІ ступенів, Великобудський НВК І-ІІІ ступенів та Хряцький НВК І-ІІІ ступенів, де поспілкувалися з учнями та педагогічним колективом.

Заступник Лілії Гриневич поінформував, що для української держави важливими є школи з мовами національних меншин.

- Ми готуємо програму навчання для вчителів, які викладають українську мову в цих школах, де українська мова буде вивчатися як друга, а не як рідна. Це є цілком інші методики. Та програма для вчителів-предметників, які станом на 2025 рік мають володіти українською мовою. Планується плавний перехід. От в тих школах, де ми сьогодні були, жодного страху, боязні, що це неможливо, не було. Отже, в освітній реформі основним є питання вчителів та освітнього середовища, - наголосив заступник міністра освіти та науки України Павло Хобзей.   

 

1