Україна не змогла презентувати себе світові: Якби я робив фестиваль про Україну в Англії, я б робив про Одесу, Чернівці – Пітер Померанцев

Україна не змогла презентувати себе світові: Якби я робив фестиваль про Україну в Англії, я б робив про Одесу, Чернівці – Пітер Померанцев

19.07.2019, 08:08

Україна найбільше з усього світу цікава Росії. Та хоче довести собі, що вона - досі імперія. Про це сказав британський журналіст, письменник Пітер Померанцев в інтерв'ю журналу "Країна".

"В уяві решти світу України поки немає. Для більшості - цікава суто у контексті війни з Росією, - каже письменник. - Росія - агресор, Росія напала, Росія небезпечна - це важливо людям. Майдан був у газетах, але не сказав би, що це пішло в колективну психологію. Всі книжки, які написали мої друзі, - про війну з Росією. Це не про Україну як країну. Це - про Україну як майданчик для різних страхів. У книжкових магазинах Лондона завжди є "російська полиця". Там багато книг. Коли мій агент почув, що хочу написати книжку про Україну, сказав: "це не буде продаватися, ти ж розумієш". Україна поки не змогла висловити себе у світі".

Набагато більше резонансу в українських міст, каже письменник:

"Міф Одеси резонує в Америці, Ізраїлі. Львів, Чернівці - в Австрії та Німеччині. Київ - складніше, але теж має свій образ. Романтичні, багаті культурною історією, ці образи вже живуть у людей у голові. Якби я робив фестиваль про Україну в Англії, я б робив про Одесу, Чернівці. Тоді відпадає це безглузде питання: Гоголь - російський письменник чи український? Неважливо. Він із Полтавщини. А Бабель - одеський. Українські міста мають дуже сильні ідентичності. А Україна у світовій свідомості - поки абстракція".

Британці бачать українські події крізь постколоніальну лінзу, додає він.

"Вони розуміють це так: Росія не хоче віддати частину імперії. Як Шотландію або Ірландію. Але тепер вони принаймні знають, що Україна є. Раніше не знали. Англія з 19-го століття усвідомлювала себе як ворога Росії. ЄС був одним із головних рупорів проти Кремля. З Німеччиною - складніше. Бачить Росію як друга і частину німецької цивілізації: німецькі ідеї освіти, державотворення. Англія йде з ЄС і перестає бути гравцем міжнародної політики. Німеччина буде важливішою для України".

Повне інтерв'ю з Пітером Померанцевим читайте у журналі "Країна" від 12 липня.

Автор: Ольга Юркова

1