Учителі чернівецьких шкіл залишились без зарплати за січень (ОНОВЛЕНО)

Учителі чернівецьких шкіл залишились без зарплати за січень (ОНОВЛЕНО)

02.02.2020, 21:27

Педагоги Чернівців станом на 2 лютого не отримали зарплатню за попередній місяць. Кошти за січень вчасно нарахували лише прибиральникам і технічним працівникам загальноосвітніх навчальних закладів.

 Вчителі стверджують, що така затримка має місце вперше за багато років. У трудових колективах шириться невдоволення, люди вважають, що їхніми грошима спекулюють.

 Градус напруги зростає на фоні повідомлень про те, що "Чернівцітеплокомуненерго" - одне з двох комунальних підприємств в Україні, яке в січні відмовилось знижувати тарифи на опалення. Нагадаємо, після звернення Президента Володимира Зеленського губернатор Сергій Осачук змусив Олексія Каспрука знизити тариф на опалення в Чернівцях.

  Точних термінів виплати заборгованості вчителям офіційно ніхто назвати не може. Однак джерела "Чернівецького променя" в управлінні освіти стверджують, що перерахунок коштів відбудеться не раніше 4 лютого.

 У міському управлінні освіти https://acc.cv.ua/ пояснили, що затримка сталася через те, що не вистачило державної субвенції. Аванс педагоги отримали вчасно, а другу частину поки що затримують. 

"У нас вчителі шкіл отримують зарплату з державної субвенції. У січні Міністерство фінансів неправильно розподілило кошти, тому січневої субвенції не вистачило на виплату зарплатні. Гроші, яких не вистачило, надійдуть сьогодні-завтра. Якби 1-2 лютого не були вихідними днями, гроші уже були б. Це лютнева субвенція, за рахунок якої ми розрахуємося з педагогами за січень", - зазначив у коментарі ІА АСС Сергій Мартинюк, начальник чернівецького міського управління освіти. 

Він також додав, що якщо раніше вчителі отримували аванс до 15 числа, а зарплатню до 1, то цього разу аванс педагоги отримали до 20 числа, а зарплатню отримають до 5 лютого. 

"У Кабміні обіцяють, що зроблять перерахунок і ситуація, коли вчителям не вистачило субвенції на виплату зарплати, буде разовою та більше не повториться", - розповів Сергій Мартинюк.

Нагадаємо, Міністерка освіти і науки України Ганна Новосад заявила, що її заробітної плати у 36 тисяч гривень не вистачить на дитину, якщо вона її народить.

Про це вона розповіла в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Новосад запитали, чи влаштовує її зарплата на посаді міністра.

"Наразі моя зарплата на руки у середньому становить 36 тис. грн, це на 10 тис. грн менше, ніж я мала на посаді керівника директорату Міносвіти. Мені цього вистачає, щоб нормально прожити. Я маю власне житло, службовий автомобіль, у мене немає часу ходити в кіно. Але якщо ви мене запитаєте, чи влаштовує мене це, як молоду людину, яка має думати про своє майбутнє, про заощадження, про пенсію, то безперечно цього не вистачить", - відповіла вона.

За її словами, після завершення роботи у міністерстві вона не матиме заощаджень, бо зі своєї зарплати багато витрачає на поточні витрати, які потрібні на утримання офісу.

"Також у мене зараз немає сім'ї. В якийсь момент я захочу мати дитину, а на таку зарплату я її не зможу утримувати. А я не готова піти на ситуацію, коли хтось утримуватиме мене, я повинна сама мати конкурентну зарплату. Тому настане час, коли я просто не зможу жити в Києві на таку зарплату, і це буде рішення, яке потрібно буде усвідомлено приймати", - заявила Новосад.

Нагадаємо, Новосад в грудні минулого року отримала 138 412 грн, зокрема надбавки – 42 412 грн та премії 96 000 грн.

Джерело: https://promin.cv.ua/

1