Учасники свята весни „Марцішор” зібрали кошти на лікування кіборга

Учасники свята весни „Марцішор” зібрали кошти на лікування кіборга

02.03.2015, 17:37

Учасники свята весни „Марцішор”, що пройшло 1 березня в Чернівцях, зібрали 2600 гривень на лікування пораненого кіборга в зоні АТО Руслана Зегрі із села Просіка Глибоцького району. Голова обласного Товариства румунської культури  імені Міхая Емінеску Василь Бику щиро подякував усім, зокрема колективу Генерального консульства Румунії в Чернівцях за проявлену благодійність. А сьогоді ці кошти герою передав в його рідному селі заступник голови правлівння товариства — головний редактор газети „Новий день” Микола Шапка.

Вл. інф.

На Буковині відзначили перший день весни Марцішор

  У Румунському народному домі з нагоди першого дня весни відкрилась міжнародна фотовиставка “ART-IMAGE”, на якій представлено роботи відомих європейських фотохудожників з Франції, Румунії, Японії, Китаю, Італії, в тому числі роботи нашого краянина Миколи Гавки, який представляв Україну.

Також були виставлені роботи по дереву, а саме писанки, сувеніри Василя Лиховоля народного майстра з Румунії.

 У палаці Академічному відбувся основний захід святкування Марцішор -  урочиста частина, яку відкрив Василь Бику, голова товаритства ім. Міхая Емінеску.  До вітального слова запросили Олександра Фищука - голову ЧОДА,   Елеонору Молдован - генерального консула Румунії в Чернівцях, гостей з  Румунії.

В заході також взяли участь хор Драгош Воде та інші солісти та народні колективи Буковини.

На Буковині у румуномовних  селах та містечках  відзначили свято Марцішор перший день приходу весни. Цього року його урочисто зустріли у  неділю, 1 березня.

Цього дня люди одне одному дарують бутоньєрки у вигляді квітів з білих та червоних ниток, ця прикраса так само як і свято називається Марцішор. До речі, в Болгарії також існує схоже свято, котре називається Баба Марта, і цього дня прийнято дарувати мартенічкі або ж як їх ще називають мартеніци.

Що, власне, символізує собою Марцішор?

 За народними переказами, в перший день весни на лісову галявину вийшла красуня Весна і побачила, як з-під снігу, крізь терник, пробивається підсніжник. І вона вирішила допомогти квітці пробитися крізь колючки. Це побачила Зима і розлютилася на Весну, прикликавши сильний вітер, який мав знищити підсніжник. Слабка квітка поникла під сильним вітром. Весна вирішила його прикрити, але вколола руку до терника, з її пальця пішла кров, і квітка ожила. Так Весна перемогла Зиму. Колір мерцішора – червоно-білий – символізує червону кров на білому снігу. І хоча це лише легенда, у житті і справді добро перемагає зло, а після зими завжди приходить весна.

У Румунії і Молдові марцішорчики носять весь березень, а 31-го їх розвішують на квітучих фруктових деревах. Розповідають, що в одному румунському поселенні мерцішорчики носять до прильоту лелек, а потім їх підкидають у небо – аби щастя було крилатим.

Від себе особисто  сердечно вітаю своїх друзів та бажаю вам гарної весни, повної досягнень, а свято Марцішора хай принесе спокій, любов і щастя!

Нехай прийдешня весна принесе надію і мир у наші домівки.

Степан Карачко, краєзнавець

1