Учасники онлайн-конференції обласного прокурора, цинізм якого іноді зашкалював, на прикладах продемонстрували свавілля влади в області  – і правоохоронців зокрема, - Ч

Учасники онлайн-конференції обласного прокурора, цинізм якого іноді зашкалював, на прикладах продемонстрували свавілля влади в області – і правоохоронців зокрема, - Ч

25.01.2013, 21:29

24 січня на сайті «БукІнфо» відбулася онлайн-конференція прокурора Чернівецької області Петра Коваля. Запитання учасників, багато з яких підписувалися справжніми іменами, на прикладах продемонстрували свавілля влади в області – і правоохоронців зокрема.

Формально тема конференції звучала «Що чекати громадянам від нового Кримінально-Процесуального кодексу? (КПК)», і пан Коваль розлого прорекламував цей документ – мовляв, «основним «плюсом» нового КПК України є реальні гарантії захисту прав людини: як особи, що притягується до кримінальної відповідальності, так і потерпілого від злочину». Проте наступні запитання і особливо відповіді прокурора області наочно продемонстрували, наскільки це твердження не відповідає дійсності.

Запитали про долю Іван Ринжука, справи проти якого «розвалюються» в суді – отримали відповідь, «що в жодному рішенні суду не вказано про те, що Ринжук не брав хабара». Але ж не доведено що брав, а будь-який сумнів має трактуватися на користь обвинуваченого – проте пан Коваль не сумнівається у своїй правоті. «На даний час завершується досудове розслідування по двох кримінальних справах за обвинуваченням І.І.Ринжука, які будуть направлені з обвинувальним актом до суду для розгляду по суті» – спокійно продовжує він. Добре, хоч не висловлює публічно свою впевненість у винуватості Ринжука, як у жовтні минулого року. Тоді, нагадаємо, в одній з обласних газет прокурор Чернівецької області Петро Коваль заявив: «Моя позиція (щодо справи Ринжука – ред.) така: склад злочину є – винен, нема – ні. Проте у цьому випадку я переконаний у першому». Справді, де тут тиск на суд?

А на запитання, чому Ринжук замість СІЗО не перебуває під домашнім арештом, адже таку можливість дає якраз новий КПК, пан прокурор спокійно відповів: «З таким клопотанням ні Ринжук, ні його захисники до органів слідства і суду не зверталися». Хоча звернутися до тієї ж прокуратури проблематично: адвокат Валерій Дутка під час конференції повідомив, що канцелярія прокуратури Чернівецької області відмовляється приймати будь-яку вхідну кореспонденцію від сторін кримінального провадження. Пан Коваль цю інформацію фактично підтвердив – відповів, що «при підтвердженні Вашої інформації таке розпорядження канцелярії прокуратури буде надано».

Щодо усіх резонансних справ минулих років – переведення майна Акціонерного товариства «Машзавод» у кишенькове ТОВ з такою ж назвою, діяння Сокирянського «князька» Василя Козака, позбавлення майна пайовиків у Мамаївцях, вбивство солдата на сторожинецькому полігоні, «перетворення» вбивці-азербайджанця на хулігана, порушень на недавніх парламентських виборах, позбавлення пляжу міста Новодністровськ тощо – відповіді Петра Коваля були стандартними: прокуратура тут ні при чому! Справи або закриті судами, або перебувають в судах, або саме туди треба звертатися незадоволеним.

Іноді цинізм обласного прокурора зашкалював: ошукані вкладники кредитної спілки «Бісер» П’ЯТЬ разів запитували, чому справу про заволодіння їхніми грошима передано до суду без визнання вкладників потерпілими, – і жодного разу не отримали відповіді по суті! А на конкретне, з датами і «явками», запитання щодо негідної поведінки прокурора Кельменецького району прокурор області зробив вигляд, що вперше про це чує і пообіцяв, що «за вищенаведеними фактами буде проведена ретельна перевірка і прийняте відповідне законне рішення». Очевидно, шукатимуть тих, хто поскаржився – як завжди…

Апофеозом цинізму була відповідь пана Коваля про причини виклику на допит одного з лідерів «Свободи» в області. Виявляється, «Назара Горука 23 січня запросили до прокуратури міста Чернівців не «через Лаврова», а для встановлення точних обставин подій 13.01.2013 року, які викладені у його ж заяві на ім’я прокурора області». Тобто, шановні громадяни, пишіть заяви у прокуратуру – і вам буде гарантоване «запрошення» туди. От тільки цікаво: від нього можна буде відмовитися – чи як з відомою «пропозицією» від «хресного батька»?..

Олексій Хоменко

Прокурор Чернівецької області Петро Коваль. Фото з сайту прокуратури.

Джерело: Місто Ч

1