У Заставні представники ВО «Батьківщина» оскаржують рішення міської виборчої комісії

У Заставні представники ВО «Батьківщина» оскаржують рішення міської виборчої комісії

22.03.2018, 11:14

Представники ВО «Батьківщина» в Заставні оскаржують рішення Заставнівського міськвиборчкому, яким утворені територіальні виборчі округи по виборах депутатів Заставнівської міськради 29 квітня 2018 року. Як повідомляє прес-служба обласного осередку партії, «батьківщинівці» вказують на невідповідний вимогам закону спосіб формування округів міською комісією.

Зокрема, «батьківщинівці» наголошують, що у поданому на розгляд Заставнівської міської виборчої комісії варіанті формування  виборчих округів наявне розірвання меж округів. А саме, округ №7 сформований з 6 вулиць міста Заставни (Сагайдачного, 400-річчя Заставни, І,ІІ пров. Полтавський, пров. Січ.Стрільців, вул. Довбуша та вул. Підгірна), які знаходяться в різних кутах міста, утворюючи округ із територіально відділених «острівків».

Окрім того, у межах прийнятих округів у м.Заставна, різниця в кількості виборців складає  близько 100 осіб, що створює нерівні можливості для кандидатів у депутати, а також суперечить вимогам законодавства України. Наприклад,  округ №2 включає  316 виборців, а  округ №16 тільки 211. У такий спосіб порушується рівне виборче право.

Більшість членів Заставнівського міськвиборчкому доведені їм факти порушень проігнорували. Водночас проект Рішення щодо утворення територіальних виборчих округів роздали членам комісії  під час проведення засідання Заставнівською МВК 20.03.18 року без попередньої підготовки та опрацювання, що унеможливлює  детальне вивчення його змісту. Окрім того, цей проект рішення роздали не всім членам МВК. Також на засіданні не забезпечили необхідну для роботи і перевірки достовірності інформації мапу міста.  

Зважаючи на викладені факти, представники ВО «Батьківщина» склали Акт про виявлення порушення Закону України «Про місцеві вибори» під час проведення засідання Заставнівської міської виборчої комісії 20.03.2018 року і подали скарги.

Член МВК Надія Остапович зафіксувала свою окрему думку з приводу рішення МВК, у якій, окрім викладених фактів порушень, вказала також на заборонене законом втручання в роботу комісії органів місцевого самоврядування.  

Голова Заставнівської міськпарторганізації ВО «Батьківщина» Юлія Дупешко-Джус подала скаргу на Заставнівську МВК до Заставнівської районної виборчої комісії. Зважаючи на викладені у скарзі факти порушень, Ю.Дупешко-Джус просить у РВК: «Визнати рішення Заставнівської міської виборчої комісії «Про утворення одномандатних, територіальних виборчих округів…» від 20.03.2018 року таким, що не відповідають вимогам закону України «Про місцеві вибори» та порушують виборчі права громадян, права та законні інтереси суб’єкта виборчого процесу;   скасувати рішення суб’єкта оскарження; зобов’язати Заставнівську міську виборчу комісію  утворити одномандатні виборі округи для перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 29 квітня 2018 року у відповідності  до вимог закону України «Про місцеві вибори» у термін, передбачений законом».

Голова Заставнівської районної парторганізації ВО «Батьківщина» Василь Мельник повідомив про оскарження рішення МВК Державний реєстр виборців Заставнівської РДА. У повідомленні він просить «рішення Заставнівської міської виборчої комісії  про утворення територіальних виборчих округів із зазначенням їх номерів, меж, орієнтовної кількості виборців у кожному виборчому окрузі не передавати до Центральної виборчої комісії до вирішення розгляду скарги по суті».

1