До опори мосту у Заліщиках прикріпили пристрій, який безперервно фіксує температуру, силу течії та рівень води у Дністрі

До опори мосту у Заліщиках прикріпили пристрій, який безперервно фіксує температуру, силу течії та рівень води у Дністрі

18.12.2012, 23:19

До кінця цього року у Чернівецькій області буде введено в експлуатацію 2 автоматизовані гідрологічні пости, які у безперебійному режимі будуть повідомляти про температуру, силу течії та рівень води у Дністрі. Днями у Заліщиках ввели в експлуатацію перший з них.

Апарат прикріпили до опори мосту, який з'єднує Тернопільську і Чернівецьку області. Тут, у селі Заліщики, і раніше спостерігали за Дністром, однак тепер цей процес автоматизовано.

Автоматизація мережі спостереження також передбачає загальний доступ до деяких даних. Наприклад, на сайті Дністровсько-Прутського басейнового управління можна буде побачити дані про температуру та рівень води. Для фахівців з метеослужби та МНС-ників інформація буде більш розгорнутою.

Раннє попередження населення, яке знаходиться в низов'ї Дністра, дозволить зекономити багато ресурсів та врятувати господарства від затоплення. Завдяки встановленим приладам паводок можна буде попередити за два дня до того, як до населеного пункту дойде "велика вода". За останні два роки в нашому краї були великі посухи. Зважаючи на кількість опадів, які випали за останні кілька тижнів, фахівці наголошують на своєчасному впровадженні таких заходів безпеки.

Олексій Чунарьов, заступник Голови Держводагентства України: "Маловодний період, який спостерігається на Дністрі без інформації неможливо прийняти правильні управлінські рішення".

До кінця 2012 року введено в експлуатацію два автоматизованих гідропости, загалом планується створення єдиної автоматизованої системи, яка б повідомляла дані про стан річок з кіількох десятків таких пунктів спостереження.

Надія Величко. Телеканал «Чернівці».

1


КОМЕНТАРІ (1)

Пані Надіє Ведичко. Пора би знати, що Заліщики не село, а місто і є районним центром Тернопільської області. Напевно у вас з географії у школі була трійочка з мінусом.

avatar

Галичанин

19 грудня 2012 22:41