У відповідь на 'дорожні' наїзди Добржанського Лис засумувала над програмою Петрівського ярмарку

У відповідь на "дорожні" наїзди Добржанського Лис засумувала над програмою Петрівського ярмарку

05.07.2021, 23:32

З різницею приблизно у п'ять годин владні табори на Буковині, умовно, міський та обласний, обмінялися уїдливими критичними закидами на адресу одне одного. Не обійшлося без шпильок у вигляді яскравих епітетів і майже поетичних метафор. Місцеві угруповання, які мають різну мету діяльності, орієнтуються на різні центри політичного впливу за межами області, переслідують різні довгострокові політичні цілі, перестали вдавати хорошу міну при поганій грі. Навіть про невибагливе чернівецьке око. 

У ратуші довго терпіли перманентні критичні зауваження на свою адресу, які попервах завуальовано, а останнім часом все частіше прямо звучали практично у всіх публічних висловлюваннях та дописах народної депутатки України від Чернівців Олени Лис. І терпіли б, напевно, й надалі. Принаймні стільки, скільки б жевріла надія отримати бодай якісь гроші з Києва на виконання своїх передвиборчих обіцянок.

Приблизно так, як це було у ситуації з ремонтом вулиці Хотинської. Кошти на неї вибили "Слуги народу" під власний похід на місцеві вибори, але можливістю розповісти городянам про хід ремонту багатостраждальної міської  магістралі у ратуші також не нехтували.  Інша справа, коли грошей не стало. А те, що ніяких грошей від Києва команда ратуші не отримає стало зрозуміло після урядового рішення виділити перший транш на ремонт злітної смуги аеропорту напряму області, а не місту. Ситуація з розподілом коштів на латання дірявих міських доріг у невтішних передчуттях тільки утвердила.  

І секретарю виконкому міської ради Сергію Добржанському дозволили помахати сокирою розбрату. Посадовець органу місцевого самоврядування закинув Чернівецькій обласній державній адміністрації немало-небагато дискредитацію мера та усієї міськради. Формальним приводом для серйозного звинувачення стала ситуація з розподілом коштів Державного Фонду Регіонального Розвитку та Державного Дорожнього Фонду на ремонт доріг, з яких Чернівцям перепав нуль. І щоб ні в кого не залишалося жодних сумнівів, що результат такого розподілу -  наслідок цілеспрямованої політики області, чиновник міської ради назвав винних: "усюди, де слово мала Чернівецька ОДА, місту Чернівці суб’єктивно відмовляли".  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Міська влада, вам як кістка у горлі": Добржанський каже, що циніки з Чернівецької ОДА і облради позбавили Чернівці грошей на дороги

 Те, що на закиди Добржанського відповіли не в "будинку з левами", а поки що тільки вустами народної депутатки від Чернівців, можна вважати вже традиційною формою ведення діалогу командою губернатора-дипломата, яка часто воліє прикидатися боксерською грушею. Врешті, формально це не Чернівецьку ОДА, а саме Олену Лис чернівчани уповноважили представляти їхні інтереси у Києві, тому їй першій і віддуватися за київські гроші.

Тим більше, що якраз днями "Слуги народу" пояснювали, чому не в усіх українських містах помітні результати  програми «Велике будівництво» Президента України Володимира Зеленського. Реформи, яка одна з небагатьох реально спрацювала. За версією "слуг", у столиці та в інших містах, де керують (керували) більш-менш серйозні мери, дороги були.  Навіть якщо з частковим ремонтом, навіть якщо з ямами, але були. (Якщо оцінювати стан чернівецьких напрямків згідно із запропонованою "слугами" логікою, то із серйозним мером Чернівцям не щастило останніх років десять, не менше). А ось поза межами міст – взагалі не було доріг, або їх складно назвати «дорогами». Тому зараз, за версією "слуг", першочергова увага держави саме до них.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В столиці та в інших містах, де керували серйозні мери, дороги були: "Слуги народу" пояснили, чому "Велике будівництво" Зеленського покращує інфраструктуру за межами міст

Та позаяк багато говорити про дороги справа невдячна, об'єктом для критики парламентарка обрала не їх, а Петрівський ярмарок. (Як варіант, критичний текст про ярмарок готували заздалегідь і не встигли за дорожньою критикою ратуші перебудуватись на марші, тому використали стару заготовку). "Уважно ознайомилася із програмою цьогорічного Петрівського ярмарку. Стало надзвичайно сумно. Невже наше місто не заслуговує на краще?  Ця програма заганяє в глибоку депресію і є звичайною калькою попередніх ярмарок. Вона не сучасна, у ній відсутня свіжість, адекватність", - відкинула будь-яку дипломатичність мажоритарниця від Чернівців. А щоб не залишилося сумніву, чітко вказала, хто, на її думку, винен: "я щиро вірю, що молода управлінська команда з бізнесовим бекграундом зможе продемонструвати власну креативність і спроможність стати справжніми лідерами".     

Очевидно, що такий обмін люб'язностями між представниками двох таборів - тільки розвідка перед майбутнім боєм. Зі стану жевріючого холодного протистояння війна обласної і міської команд обіцяє перейти у гарячу фазу. А поки пани на хороших зарплатах і доступом до людських фінансових ресурсів так розважатимуться-чубитимуться, в умовах тотального подорожчання всього і вся у чернівчан  одне завдання: просто вижити. 

Олександр Потапчук  

1