У Відні арештували Фірташа на підставі ордера Іспанії, де його звинувачують у відмиванні грошей. Фірташ протестує

У Відні арештували Фірташа на підставі ордера Іспанії, де його звинувачують у відмиванні грошей. Фірташ протестує

22.02.2017, 00:17

Українського олігарха Дмитра Фірташа затримали у Відні.

Про це повідомили у прокуратурі Відня.

Речниця прокуратури наголосила, що технічно затримання не пов'язане з рішенням суду про екстрадицію і здійснюється на підставі європейського ордера, виданого Іспанією, де його звинувачують у відмиванні грошей, передає Deutsche Welle. 

Як відомо, досі прес-служба олігарха заперечувала, що його арештували у будівлі суду в Австрії.

Раніше у вівторок Вищий земельний суд Відня задовольнив позов австрійської прокуратури на попереднє рішення австрійського суду, який відмовив в екстрадиції українського олігарха Дмитра Фірташа в США.

Остаточне рішення про екстрадицію приймає федеральний міністр юстиції.

Нагадаємо, українського олігарха затримали в Австрії в березні 2014 року на запит американських слідчих, але випустили під заставу у 125 мільйонів євро.
США звинувачує Фірташа у дачі хабара розміром 18,5 мільйонів доларів за ліцензію на розробку титанових родовищ у Індії поза конкурсом. Олігарху загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів.

Сполучені Штати направили до Австрії запит на екстрадицію Фірташа, але 30 квітня 2015 року Земельний суд Відня у кримінальних справах відмовив Мінюсту США і не віддав олігарха.

Більше про справу Дмитра Фірташа читайте у статті Української правди "Битва за Вашингтон. Лобі Дмитра Фірташа".

Тим часом команда юристів, яка захищає українського мільярдера Дмитра Фірташа, оскаржить у Верховному суді Австрії і в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) постанову про його екстрадицію в США.

Про це йдеться в заяві адвоката Фірташа - екс-міністра юстиції Австрії Дітера Бьомдорфера, пише DW.

"Сьогоднішня (від 21 лютого. - Ред.) постанова Вищого земельного суду Відня про скасування рішення суду першої інстанції, який відмовив у видачі Фіраташа, є несподіваною. Ми зробимо необхідні кроки, щоб оскаржити цей вердикт - як у відповідних судових інстанціях Австрії, і в ЄСПЛ", - підкреслив Бьомдорфер.

Адвокат підтвердив, що Фірташа взяли під варту відразу ж після судового засідання у вівторок у зв'язку з ордером, виданим прокуратурою Іспанії в листопаді 2016 року. Він уточнив, що затримання було здійснено не на виконання вердикту Вищого земельного суду Відня. Мова йде про простий "збіг у часі", додав Бьомдорфер. За його словами, сам Фірташ усі звинувачення на свою адресу відкидає і вважає, що його справу слід розглядати як "політично мотивоване" переслідування з боку влади США.

Нагадаємо, Вищий земельний суд Відня у вівторок, 21 лютого, ухвалив постанову, що дозволяє екстрадувати українського олігарха Дмитра Фірташа у США. Того самого дня його затримали і помістили під варту. Суд розглядав апеляцію австрійської прокуратури на рішення Земельного суду в австрійській столиці, який у квітні 2015 року відмовив у екстрадиції бізнесмена. Олігархові в разі визнання його винним американським судом загрожують до 50 років в'язниці і конфіскація всіх активів.

Дмитра Фірташа заарештували в Австрії 12 березня 2014 року за запитом США. Там українського бізнесмена звинувачують у тому, що він за допомогою хабарів на 18,5 млн доларів хотів отримати дозвіл на видобуток титанової сировини в Індії для подальшого продажу готової продукції у США. Суд у Відні обрав Фірташу запобіжний захід у вигляді арешту, але погодився звільнити його під заставу 125 мільйонів євро і зобов'язання не залишати Австрію.

Окрім того, Фірташа підозрюють у Німеччині в отриманні незаконним шляхом даних про перебіг слідства над ним і іншої закритої інформації від співробітника земельного відомства з кримінальних справ Мекленбургу - Передньої Померанії. За даними німецького телеканалу NDR, за допомогою зв'язків у цьому відомстві мільярдер, імовірно, міг отримувати інформацію про перебіг міжнародного розслідування у його справі. У зв'язку із цим у ФРН у квітні 2016 року розпочато слідство у справі про незаконний збір інформації, дачу хабарів, корупцію й ухиляння від сплати податків.

Судове переслідування загрожує Фірташу і з боку іспанської влади. У листопаді минулого року іспанська прокуратура оголосила українського бізнесмена в міжнародний розшук у справі про відмивання грошей у великих розмірах.

1