У теракті в аеропорті Стамбула, за новими даними, загинули 36 людей, в тому числі українка (ВІДЕО)

У теракті в аеропорті Стамбула, за новими даними, загинули 36 людей, в тому числі українка (ВІДЕО)

29.06.2016, 12:30

Прем'єр Туреччини заявив, що за всіма ознаками, до теракту причетне угрупування ІГ.

В результаті атаки терористів-смертників на аеропорт імені Ататюрка в Стамбулі загинули 36 осіб. Про це, перебуваючи на місці трагедії, повідомив прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим.

За його словами, всі особливості події вказують на причетність до атаки бойовиків угруповання "Ісламська держава" (ІГ).

Прем'єр також розповів, що терористи приїхали в аеропорт на таксі, відкрили безладний вогонь, а після підірвали себе. Йилдирим повідомив, що терористів було троє. Інформацією про четвертого зловмисника, який нібито втік з місця злочину, влада Туреччини не має, але не виключає такої можливості.

Як повідомлялося, серед поранених у теракті (їх понад 100 осіб), можуть бути і українці. МЗС перевіряє інформацію.

У теракті в аеропорту Стамбула загинула громадянка України Лариса Цепакова, 1960 р. н. Про це повідомив генконсул України в Стамбулі Василь Бондар. За його словами, є інформація ще про одного українця, який, можливо, був поранений під час теракту. Але ці дані ще перевіряються.

Українські дипломати продовжують пошуки українців серед постраждалих від вибухів в аеропорту. Як повідомлялося, в українському консульстві в Стамбулі, а також в МЗС відкрили "гарячу лінію", куди можна звернутися за інформацією про можливих постраждалих.

Свою позицію щодо теракту в Туреччині оприлюднив екс-прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк:

- Страшна трагедія в аеропорту "Ататюрка". В цю хвилину ми стоїмо разом із турецьким народом. Рівно як Туреччина підтримує нас. Велика кількість загиблих і поранених - це зухвалий виклик усім нам, що має на меті поширювати страх і невпевненість. Лише разом ми здатні жорстко відповісти на виклик тероризму і нехтуванню найвищою цінністю - людським життям.

Нагадаємо, вибухи в аеропорту у вівторок ввечері влаштували терористи-смертники. На даний момент аеропорт відновив роботу, слідчі дії тривають.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган різко засудив теракт в стамбульському аеропорту імені Ататюрка.

Глава турецької держави вважає, що теракт у Стамбулі був здійснений заради створення пропагандистського матеріалу проти Туреччини. Про це сказано в заяві Ердогана, поширеній після трагедії в аеропорту.

"Очевидно, що ця атака не була спрямована на досягнення якого-небудь результату. Вона потрібна була лише для того, щоб створити пропагандистський матеріал, спрямований проти нашої країни, використовуючи для цього кров і біль наших людей", — сказав Ердоган.

"Я різко засуджую це теракт, що стався в аеропорту імені Ататюрка в Стамбулі і приношу співчуття рідним загиблих і нації. Це напад знову продемонструвало темну сутність терористичних організацій, метою яких стають невинні люди", - підкреслив він.

Ердоган заявив, що після трагічних подій очікує на "демонстрацію більш рішучої позиції проти терористів з боку країн Заходу, їх керівництва, парламентів, ЗМІ та громадських структур".

"Хай всі будуть впевнені, що для терористів немає відмінностей між Стамбулом і Лондоном, Анкарою і Берліном, Ізмір і Чикаго або Анталією і Римом. Я хотів би, щоб перш за все для Заходу, але також і всього світу, це стало поворотним моментом у спільній боротьбі з тероризмом", - сказано в заяві турецького президента.

Більше читайте тут: http://dt.ua/WORLD/u-terakti-v-aeroportu-stambula-za-novimi-danimi-zaginuli-36-lyudey-212323_.html

1