У світі орнаментів Георгія Гараса

У світі орнаментів Георгія Гараса

15.02.2017, 18:06

У день народження Георгія Гараса в чернівецькому Художньому музеї представлено колективний проект «Обрус Гараса», створений торік на відзначення 115-ї річниці від дня народження буковинського художника-орнаменталіста Георгія Гараса. Представлено також  дипломи Книги рекордів України, які отримали автор ідеї та координатор проекту  Олена Чайка і директор рукодільної мережі «Санта», організатор виставок «Вишиваний дивотвір» Одарка Кучерява, вишитий портрет митця  Анни Бугай (обидва твори майстри  подарували Художньому музею, де традиційно відбуваються  виставки «Вишиваного дивотвору»).

«Те найкраще  - що рідне, що з батьківської хати і  маминого вишиття, що бережно підхопили й понесли у світ наступні покоління». На цьому наголосила у своєму виступі начальник управління культури Чернівецької ОДА Віра Китайгородська, ділячись з присутніми своїми враженнями.

 Андрій Коцюба, який свого часу керував Путильським районом, розповів про створення меморіального музею Юрія Федьковича  і  про роль Одокії Гарас, дружини митця, у створенні експонатів музею – вишивок, ткацва, скрупульозно відтворених нею за давніми народними зразками карпатського регіону, а також за узорами її чоловіка – Георгія Гараса.

Урочисте привітання учасників проекту з широким визнанням  творчості нашого земляка, освітнього мистецького проекту  майстрів народного мистецтва, нагородження усіх учасників колективного проекту стало ще й доброю нагодою обговорити підготовку до  цьогорічної виставки «Вишиваний дивотвір»-2017.Зацікавлену розмову активно підтримали відтак зголосилися до участі гості – представники педагогічної громадськості, учнівська молодь.

Лариса СВІТЛИК.

На фото автора: Олена Чайка (зліва) і Одарка Кучерява за представленням  колективного проекту «Обрус Гараса».

 

1