У Старій Жадові відкрили погруддя ізраїльському письменнику українського походження Агарону Аппельфельду

У Старій Жадові відкрили погруддя ізраїльському письменнику українського походження Агарону Аппельфельду

22.10.2021, 18:30
Сьогодні, 22 жовтня в Старій Жадові перед опорним закладом Старожадівського ліцею відбулось урочисте відкриття бронзового погруддя ізраїльському письменнику українського походження Агарону Аппельфельду.
 
Про це йдеться на офіційній сторінці Сторожинецька міська рада у ФБ.
  
«Я народився в Україні. В Чернівцях мене, дев'ятирічного, захопила війна. Там загинула моя мати. З Чернівців мене та мого батька кинули за дроти концтабору, невдовзі по тому нас розлучили, й відтак я з батьком ніколи більше не бачився. Мені пощастило втекти з табору, й то стало початком нескінченних поневірянь дорогами Вкраїни… Україна вкарбувалася в мою пам'ять і моє серце» - писав Агарон АППЕЛЬФЕЛЬД.
 
Ініціювали спорудження пам’ятника наукова співробітниця Єврейського музею в Берліні та членкиня Спілки художників Німеччини Гельґа фон ЛЬОВЕНІХ і професор кафедри зарубіжної літератури та теорії літератури Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Петро РИХЛО. Встановлено за кошти міністерства закордонних справ Німеччини.
 
В урочистому заході з відкриття монументу взяли участь: секретар міської ради Дмитро БОЙЧУК, голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук, наукова співробітниця Берлінського Єврейського музею, координаторка українсько-німецького проекту «Буковинсько-Галицький літературний маршрут» Гельґа фон ЛЬОВЕНІХ, професор кафедри зарубіжної літератури та теорії літератури ЧНУ, координато українсько-німецького проекту «Буковинсько галицький літературний маршрут» Петро РИХЛО, керівниця українсько-німецького культурного товариства «Gedankendach» при ЧНУ Оксана МАТІЙЧУК, в.о старости села Світлана БАЖУРА, колектив та учні опорного закладу Старожадівський ліцей та небайдужі жителі села.
 
 Під час заходу для гостей виступали вихованці опорного закладу Старожадівський ліцей.
 
ДОВІДКОВО: 
 
Агарон АППЕЛЬФЕЛЬД - ізраїльський письменник, лавреат Премії Ізраїлю, найвищої нагороди країни, й безлічі інших міжнародних та ізраїльських премій і нагород. Народився у Старій Жадові.
 
У роки Другої світової війни пережив насильницьку смерть матері, чернівецьке гетто та депортацію до одного з концтаборів Трансністрії, звідки йому вдалося втекти. Після трьох років переховувань і поневірянь Аппельфельд прибився до Радянської армії, з якої дійшов до Югославії. Згодом опинився в Італії і відтак перебрався в Землю Ізраїльську.
 
Написав і видав понад чотири десятки книжок, які перекладені більш ніж тридцятьма мовами.
 
1