У Станиці Луганській відбулося розведення українських підрозділів (+ВІДЕО)

У Станиці Луганській відбулося розведення українських підрозділів (+ВІДЕО)

26.06.2019, 15:28

Сьогодні опівдні українські військові відійшли з однієї з позицій, котра знаходилась перед КПВВ "Станиця Луганська". Все відбувалось під наглядом представників ОБСЄ, котрі були по обидві сторони. Крім того за розведенням військ спостерігав особисто командувач Об'єднаних сил генерал-лейтенант Олександр Сирський. За його словами це перший етап відводу сторін від околиць Станиці Луганської.

Про це повідомляє офіційна сторінка Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation.

По сигналу сигнальних ракет з нашої сторони та сторони бойовиків наші військові покинули визначені ОБСЄ позиції. Відповідно до рішення про розведення сил на ділянці №1 «Станиця Луганська», окремі підрозділи операції Об’єднаних сил змінили розташування власних позицій у рамках виконання раніше ухвалених Мінських домовленостей.

Спостереження за процесом розведення сил на зазначеній ділянці з обох сторін здійснюють патрулі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ упродовж декількох діб здійснюватиме постійний моніторинг стосовно виконання обома сторонами усіх заходів розведення з подальшим опублікуванням детального звіту.

Командування операції Об’єднаних сил наголошує, що українською стороною вжито усіх необхідних заходів, аби процес розведення сил і засобів на ділянці №1 «Станиця Луганська» не створював небезпеки для життя та здоров’я мирного населення по обидва боки лінії розмежування. Процес розведення сил і засобів також не послаблює оборонні можливості наших підрозділів на визначеній ділянці.

Наразі не відомо чи відвів своїх військових противник, за цим уже стежать представники наглядової місії ОБСЄ. Також очікується на днях приїзд представника української тристоронньої контактної групи Леоніда Кучми для того аби продовжити роботу з розведення сторін на визначені Мінськими домовленостями рубежі.

На тимчасово непідконтрольній урядові України території зафіксовані нові факти порушення розміщення військової техніки та озброєння збройних формувань РФ.

Збройні формування Російської Федерації продовжують грубо порушувати Мінські домовленості, розміщуючи озброєння з порушенням лінії відведення та за межами виділених місць зберігання.

У звіті СММ ОБСЄ, станом на 25 червня, зафіксовано 59 одиниць, які розміщені із порушенням ліній відведення.

20 червня, на непідконтрольній урядові України території, а саме неподалік від селища Мирне, що на Луганщині, виявлено 3 реактивні системи залпового вогню. 22 червня, поблизу населеного пункту Сентянівка, БПЛА СММ виявив 2 міномети 2Б11. 

Поряд з тим, на Луганському напрямку, неподалік від міста Кадіївка, БПЛА СММ зафіксував 2 буксирувані гаубиці Д-30 калібру 122 мм. В районі населеного пункту Бугаївка зафіксовано 12 буксируваних гаубиць Д-30, 6 протитанкових гармат МТ-12 «Рапіра» 100 мм і 13 самохідних гаубиць 2С1 «Гвоздика» калібру 122 мм. 

На Донецькому напрямку представники Місії зафіксували 7 самохідних гаубиць, поруч із населеним пункту Староласпа. Окрім того, помічено 10 танків і 4 самохідні гаубиці 2С1 західніше від Зернового. Зауважимо, що населений пункт Зернове знаходиться в районі, в якому відповідно до пункту 5 Меморандуму від 19 вересня 2014 року, розміщення важкого озброєння та військової техніки – заборонено.

Разом з тим, у звіті спеціально моніторингової Місії ОБСЄ зафіксовано 147 одиниць техніки, яка знаходиться без порушення лінії відведення, але поза межами визначених місць зберігання. 

Українська сторона СЦКК зазначає, що збройні формування Російської Федерації в чергове порушують Мінські домовленості та взяті на себе зобов’язання в рамках існуючих домовленостей, щодо відведення озброєння.

1