У США на доларах замінять президента-рабовласника на чорношкіру жінку

У США на доларах замінять президента-рабовласника на чорношкіру жінку

26.01.2021, 11:54

У США мають намір розмістити на 20-доларової купюрі портрет американської аболіціоністки Гаррієт Табмен.

Як передає CNBC, Казначейство США знову почало розгляд цього питання після вступу на посаду президента Джо Байдена.

"Ми вивчаємо способи прискорити ці зусилля. Важливо, щоб наші гроші відображали історію і різноманітність нашої країни", – розповіла прессекретарка Білого дому Джен Псакі.

Відзначимо, що в 2016 році президент Барак Обама мав намір замінити на купюрі сьомого президента США Ендрю Джексона, який був рабовласником і масово переселяв індіанців в резервації, щоб розчистити територію для поселенців.

Під час каденції Трампа цей процес було зупинено, адже перед обранням на пост президента він назвав цей план "чисто політичною коректністю". Також Трамп був шанувальником Джексона і його портрет висів у Овальному кабінеті в Білому домі.

У 2019 міністр фінансів Трампа Стівен Мнучін оголосив в Конгресі, що зміна дизайну буде відкладено до 2028 року. Мнучін тоді сказав, що основна причина зміни дизайну валюти – це боротьба зі спробами підробки.

Відзначається, що зміна дизайну грошей – складний процес і довготривалий процес. Наприклад, на розробку синьої смуги безпеки на новій 100-долар купюрі пішло 11 років. А для нових 20 доларів з використанням надійної технології захисту від підробки та інших заходів безпеки потрібно нове високошвидкісне друкарське обладнання, яке в даний час заплановано на 2025 рік.

Додамо, що Гаррієт Табмен (1822-1913) була активним борцем за скасування рабства і звільнення рабів. Рух отримав назву аболіціонізм.

1