У справі Ринжука свідків отримання ним хабара суд ще не допитував

У справі Ринжука свідків отримання ним хабара суд ще не допитував

12.04.2012, 14:56

У середу, 11 квітня, прокурор Чернівецької області Петро Коваль розповів журналістам про роботу органів прокуратури в І кварталі 2012 року. Прес-конференція тривала довше, ніж зазвичай. Останнє, очевидно, прямий наслідок похвали Генерального прокурора України пана Пшонки, який, нарівні з Дніпропетровською та Харківською прокуратурами, відзначив також Чернівецьку, як лідера в стосунках із ЗМІ. Відтак Петро Коваль не тільки відповідав на питання журналістів, але й нотував усі їх критичні зауваження, обіцяючи відреагувати на кожний оприлюднений ними факт.

Щодо деяких останніх резонансних справ, то прокурор області, зокрема, відзначив, що він скасував постанову про припинення кримінального розслідування нашумілої історії з собакою-вбивцею, яка загризла 9-річну дівчинку Яну Мельничук з села Суховерхів на Кіцманщині.  Від численних укусів дівчинка померла. Попри те, що справу проти власника ротвейлера міліція закрила, прокуратура переконана, що він все одно має постати перед судом. І тоді нехай вже суд вирішує винен чоловік у вбивстві з необережності  дитини, чи ні.

Прокурор порадив не вірити чуткам, які ширяться навколо розгляду судом справи колишнього гендиректора КП МТК "Калинівський ринок". Зокрема тому, що вісім свідків, які проходять по цій справі, нібито змінили свої покази на користь підсудних.  "Повірте, що наскільки мені доповідає державний обвинувач, змінити покази на користь Ринжука аж вісім свідків не могли. Можливо, комусь так хочеться. Але при одержанні хабара там було значно менше свідків, а їх ще не допитували. Як будуть допитувати, тоді поговоримо". Натомість шахрайка, яка пообіцяла родичам підсудних,  які проходять у цій справі, забезпечити сприяння впливових посадовців,  зокрема, губернатора, прокурора області, начальника обласних міліції та ДПА, обв'язково постане перед судом. Адже за свою "послугу" вона отримала від них грошову винагороду в розмірі 100 тисяч доларів. Для того, щоб зібрати ці гроші родичі підсудних навіть продали житло. Прокурор області також спростував чутки, які поширюють в тому числі деякі народні депутати, нібито слідство намагається спустити на гальмах розслідування резонансного убивства на території готельно-ресторанного комплексу «Графська садиба» колишнього директора ринку «Газкомплектсервіс». Причина: тісні зв'язки підозрюваних з владою. "Всі для мене рівні в нашій області перед законом, повірте, - наголосив з цього приводу Петро Коваль. – Одного підозрюваного затримано. Підстави для арешту ще двох, на переконання прокуратури, також є. У розпорядженні слідчих є відеозапис, на якому зафіксовано, хто бив ножем, хто битою. Нині проводяться оперативно-слідчі дії".

Свідченням рівності всіх громадян перед законом, на думку прокурора, є ситуація з колишнім мером Чернівців Миколою Федоруком. Останній, нагадаємо, програв судову суперечку за позовом начальника обласної міліції Миколи Харабари, який звернувся в суд для захисту своєї честі та ділової репутації. Суд зобов'язав екс-мера вибачитися перед начальником обласної міліції під час однієї з сесій Чернівецької міської ради. "29 березня відбулася чергова сесія міської ради, на якій вибачення не було, - прокоментував ситуацію Петро Коваль. –  Позиція Федорука, що він оскаржив рішення суду в порядку касації. Але  це його ніяк не зупиняє. Рішення уже вступило в законну силу і він зобов'язаний вибачитися. Щоб не казали, що це політичне замовлення, Федорука викликали у прокуратуру Першотравневого району, де йому роз'яснили, що за невиконання рішення суду ч. 1 ст. 382 ККУ передбачена кримінальна відповідальність. Повірте я не за те, щоб притягнути Миколу Трохимовича до кримінальної відповідальності, я за те, що закон - подобається він йому, чи  не подобається – треба виконувати". Очевидно, немає політики і в справі обрання голови Чернівецької обласної ради.