У Шевченківському районі Чернівців закон про мови не діятиме. Райрада також підтримала імпічмент президента

У Шевченківському районі Чернівців закон про мови не діятиме. Райрада також підтримала імпічмент президента

08.11.2012, 19:59

Депутат Шевченківської районної ради Андрій Романчишин вкотре звернувся до голови Шевченківської районної ради Михайла Пазюка з пропозицією включити до порядку денного сесії питання «Про ситуацію, яка виникла після підписання Президентом України Януковичем В.Ф. Закону України «Про засади державної мовної політики».

Попередні  звернення щодо цього питання відверто ігнорувались головуючим та частиною депутатського корпусу.  Єдиним їх аргументом була теза про перебільшення повноважень районної ради у разі прийняття  рішення з цього питання.  Натомість більшість депутатів Шевченківської районної ради мають з цього приводу принципову позицію і наполягали на розгляді цього питання на сесії Шевченківської районної ради, яка відбулась 6 листопада 2012року. За наполяганням більшості це питання все ж таки було внесено до порядку денного, але відкрито за  нього голосувати народні обранці чомусь побоялись. Тому голосування відбувалось таємно.

За рішення районної ради, згідно з яким підтверджено дію на території міста Чернівців положень Конституції України щодо державності української мови та вільного розвитку  мов національних меншин України  проголосувало 26 депутатів із 43. 10 депутатів  взагалі не брали бюлетені для голосування, 6 депутатів висловились проти, 1 – утримався. Також цим рішенням депутати постановили, що на території міста Чернівців застосування Закону України «Про засади державної мовної політики» є недоцільним , а також засудили дії президента України Януковича  В.Ф. в частині незаконності підписання нелегітимного акту «Про засади державної мовної політики» і підтримали ініціативу ряду політичних сил України щодо оголошення  імпічменту президенту.

«Мовне питання – є одним з найважливіших для справжніх патріотів своєї держави і тому ми не могли бути осторонь, каже Андрій Романчишин. -  За нашої участі відбувались багаточисельні мітинги на підтримку української мови і на її захист.   Я радий, що Шевченківська районна рада, єдина на Буковині, змогла прийняти це важливе рішення. Це не вдалось зробити навіть в Чернівецькій обласній раді».

Водночас прокурором Шевченківського району м. Чернівці 7 листопада 2012р. у відповідності до ст.21 Закону України „Про прокуратуру” внесено протест на рішення 12 сесії Шевченківської районної у м. Чернівці ради VI скликання від 06.11.2012р. №94/12-VI „Про ситуацію, яка виникла після підписання Президентом України Януковичем В.Ф. Закону України „Про засади державної мовної політики”. У протесті прокурор вимагає скасувати вищезазначене рішення сесії. Протест прокурора зупиняє дію опротестованого акту і підлягає обов’язковому розгляду в десятиденний строк після його надходження.

1


КОМЕНТАРІ (2)

А що саме опротестовує прокурор? Уточніть.

avatar

08 листопада 2012 22:07

Хай би прокурор підкуп виборців зупиняв,а не рішення патріотів опротестовував. Свободу не спинити!

avatar

08 листопада 2012 22:10