У Садгорі провели черговий міжшкільний футбольний турнір, відомий як «Кубок Садгори»

У Садгорі провели черговий міжшкільний футбольний турнір, відомий як «Кубок Садгори»

05.05.2016, 10:56

Шкільний футбол в Садгорі

            Вже традиційно, починаючи з 2004 року, щовесни під патронатом ГО «Товариство барона фон Гартенберга – Садагура» проводиться міжшкільний футбольний турнір, відомий як «Кубок Садгори». Цього року нещодавно він пройшов на базі ЗОШ №39 та ДЮСШ №4.

            Спочатку чотири команди дівчат в форматі міні – футболу змагалися в спортивному залі ЗОШ №39. Справжньою родзинкою в номінації «Збірна дівчат» стало запрошення знаної на Буковині жіночої молодіжної команди «Ніка – БДМУ», неодноразового чемпіона області серед команд вищих навчальних закладів. Вони, граючи другим складом, продемонстрували високий клас гри та передбачувано заволоділи головним трофеєм турніру – кубком в номінації «Збірна дівчат». В фіналі вони в цікавому поєдинку переграли команду ЗОШ №39. Крім них, за першість ще  змагалися команди чернівецьких шкіл № 33 та № 16.

            Говорить один із засновників та організаторів турніру Володимир Барчук:

«Ще далекого 2004 року, коли я став працювати на посаді директора ЗОШ № 34 (зараз – НВК «Берегиня») в мене виникла ідея проведення спортивного футбольного турніру такого формату. Цей турнір від самого початку зобов’язалася патроннувати міська громадська організація «Товариство барона фон Гартенберга – Садагура», запропонувавши відповідну офіційну назву «Міжшкільний футбольний турнір Кубок Садгори» та взявши місію забезпечення призового фонду. Перші декілька років змагалися тільки команди хлопців, а згодом виявили бажання й дівчата – школярки, що додало видовищності, масовості та стало своєрідною родзинкою цього турніру.»

            Продовжує Володимир Новак – Садогурський, голова Товариства:

-         «Сам з 1998 року працюю вчителем в школах Садгори, тому вважаю, що здоров’я нашої молоді – це запорука майбутнього нашої нації та країни. Тому від самого початку проведення турніру й до сьогодні намагаємося знаходити необхідні ресурси на організаційні питання та, насамперед, на призовий фонд для нагородження кращих та заохочення решту учасників. Тільки 2014 року, в зв’язку із подіями Євромайдану та агресією російських найманців в Криму та на Донбасі, цей турнір не проводився. Цього року ми його символічно присвятили 245 – річчю від заснування населеного пункту Садогура. Колись це був відомий адміністративний та торгово – ремісничий центр на теренах Буковини австрійського та румунського часу. Після радянізації нашого краю, нова влада спочатку перейменувала його із «Садогура» в «Садгора», а згодом, у 1965 році, й взагалі приєднала до сусідніх Чернівців в якості одного із міських районів. Місцеві жителі пам’ятають цю історію й шанують власні традиції. Назва турніру – підтвердження цього. Знаходяться й небайдужі люди, які охоче допомагають фінансами на його проведення.

 Цьогоріч призовий фонд склав біля 7000 гривень. Кубки, грамоти та медалі традиційно купили члени Товариства, а спонсори 8 футбольних м’ячів та два комплекти футбольної форми для кращих учасників змагання.»

            Наступний етап змагань відбувався на тренувальному полі ДЮСШ №4. Тут між собою змагалися 6 команд хлопців – школярів. Інтрига зберігалася до останнього, адже до фіналу несподівано пробилася збірна школи № 37, яка провела дві переможні гри. Там вона зустрілася з одним із фаворитів турніру – командою хлопців ЗОШ №39. Хоча боротьба в фіналі була досить впертою, та дива не сталося і остання перемогла з рахунком 2:0 і отримала головний трофей турніру – кубок в номінації «Збірна хлопців».

            Також було визначено кращого тренера шкільної команди. Ним став Ярослав Ласота, вчитель фізкультури ЗОШ №39, чиї підопічні - дівчата стали фіналістами, а хлопці – переможцями турніру у відповідних номінаціях. 

1