'У рішенні не йдеться про те, що мене незаконно призначили генеральним директором', - Ігор Малишевський

"У рішенні не йдеться про те, що мене незаконно призначили генеральним директором", - Ігор Малишевський

25.01.2021, 20:48

В Буковинському онкоцентрі триває судова суперечка через посаду керівника.

Колишній головний лікар онкоцентру Ілля Тащук звернувся до суду з апеляційною скаргою, у якій вимагав скасувати рішення Шевченківського районного суду м. Чернівці від 6 серпня 2020 року, який постановив призначити призначити Ігоря Малишевського на посаду гендиректора закладу, та ухвалити нове судове рішення, яким відмовити Малишевському у позові, посилаючись на неправильне застосування норм матеріального права, неповне з`ясування обставин, що мають значення для справи. 

Апеляційну скаргу Іллі Тащука задовольнили. Рішення Шевченківського районного суду м. Чернівці від 6 серпня 2020 року скасували, однак це не означає, що Ігоря Малишевського незаконно призначили генеральним директором.

Тепер цю юридичну колізію покликаний тепер вирішувати Верховний Суд України, до якого надійшла касація на рішення Апеляційного суду. 

 Журналісти ІА АСС звернулися до генерального директора Буковинського клінічного онкоцентру Ігоря Малишевського з проханням прокоментувати, що ж відбувається наразі у лікувальному закладі.

«У рішенні не йдеться про те, що мене незаконно призначили генеральним директором. У рішенні суду йдеться про інше. Воно мене не стосується і мене ні до чого не зобов`язує. Як я маю виконувати те, що мене не стосується? - повідомив Ігор Малишевський. – Уже подана касація до Верховного Суду України».

Ігор Малишевський також пояснив, чому пацієнти наразі оплачують діагностику та лабораторні послуги.

«Національна служба здоров`я України не уклала угоди з онкологічними центрами України на амбулаторну допомогу. Усі послуги, які раніше надавалися в умовах поліклінік онкоцентрів, зараз не законтрактовані в усій Україні. Тобто їх безкоштовно можуть отримувати пацієнти, які перебувають у нас на стаціонарному лікуванні. Що стосується амбулаторних хворих, вони за направленням сімейного лікаря можуть безкоштовно пройти обстеження чи здати аналізи за місцем проживання – у поліклініці, районній лікарні чи діагностичному центрі, - каже Ігор Малишевський. – Ми зверталися до НСЗУ, але нам відповіли, що в установі третинного рівня, як ми, не контрактуються амбулаторні послуги. Мовляв, до нас пацієнти повинні поступати уже обстежені. У зв`язку з цим, економісти розробили економічно-технічне обґрунтування тієї чи іншої діагностичної послуги. Цю документацію ми подали на погодження Департаменту охорони здоров`я, звідти – засновнику медзакладу, тобто Чернівецькій обласній раді. Засновник погодив, що в нашій установі можна зберегти поліклінічне відділення і надання амбулаторних послуг, але тільки на платній основі».

Завдяки новітньому високотехнологічному обладнанню у Буковинському онкологічному центрі розпочали проводити сучасні урологічні операції. Їх виконують за допомогою трансуректального резектоскопа німецького виробництва, що дає можливість проведення як моно-, так і біполярної резекції. Про це повідомляє департамент охорони здоров'я Чернівецької ОДА.

– Постійно працюємо над розширенням спектру медичної допомоги, аби пацієнти області могли отримати у нашому закладі весь комплекс хірургічного, хіміотерапевтичного та радіологічного лікування і їм більше не доводилося їхати заради цього в інші міста чи до столиці, – каже генеральний директор ОКНП «Буковинський онкологічний центр» Ігор Малишевський. – Такого трансуректального резектоскопа, вартістю більше мільйона гривень, наразі в області більше ніде немає та й на Західній Україні їх є лише два. На ньому можна виконувати різноманітні оперативні втручання зокрема на простаті, сечовому міхурі тощо. Причому воно є більш щадним, зменшує ризик післяопераційних ускладнень. Для проведення сучасних оперативних втручань запрошуємо до себе провідних фахівців.

Так, за його словами, першу операцію на трансу ректальному резектоскопі провів завкафедрою урології БДМУ, професор Валерій Зайцев. Він видалив майже п’ятисантиметрову пухлину сечового міхура 72-річній пацієнтці. Операція, яка тривала майже дві години, пройшла вдало і до кінця тижня жінка вже повернеться додому.

Що стосується звільнення працівників, Ігор Малишевський зазначив, що певні штатні зміни дійсно відбулися, але все - в межах чинного законодавства.

«Нікого примусово не звільняли», - сказав гендиректор онкоцентру.

За матеріалами https://acc.cv.ua/ та https://pogliad.ua/

ДОВІДКОВО:

Обласний онкодиспансер реорганізували у січні 2020 року. Обласна рада оголосила конкурс на посаду гендиректора, переможцем обрали Ігоря Малишевського.

Однак депутати не підтримали його кандидатуру. Як пояснював тоді депутат обласної ради Олександр Фищук, незатверджені кандидатури нібито не відповідали кваліфікаційним вимогам конкурсу. Зокрема, Ігор Малишевський не мав до цього досвіду роботи на керівних посадах.

Підписати контракт з Малишевським раду зобов’язав суд, до якого він звернувся. Того ж дня, коли відбувалася вищевказана сесія (6 серпня), Ігор Малишевський отримав ухвалу Шевченківського суду Чернівців, згідно з якою служителі Феміди зобов’язали голову Чернівецької облради призначити на посаду гендиректора онкоцентру саме його.

Колишній головний лікар онкодиспансеру Ілля Тащук оскаржив у суді призначення Ігоря Малишевського на посаду гендиректора. Тащук вважає, що посада директора рівноцінна посаді головного лікаря, яку він мав обіймати до 2022 року. Відтак говорить, що його звільнили незаконно.

1