У Рахові обговорили питання збереження природоохоронних територій України

У Рахові обговорили питання збереження природоохоронних територій України

23.10.2018, 23:00

Сьогодні у самому центрі Карпат, у прекрасному та знаменитому місті Рахів, за участі Міністерства екології, народних депутатів, науковців, представників громадськості та наших іноземних партнерів відбулося обговорення питань збереження природоохоронних територій України. В рамках проведення заходів з нагоди ювілею Карпатського біосферного заповідника відбулося перше засідання Дорадчого комітету проекту “Підтримки природно-заповідних територій в Україні”.

Про це повідомив народний депутат України Іван Рибак. 

Як голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Комітету ВР з питань екологічної політики, вважаю, що саме розвиток природно-заповідного фонду України має бути одним із основних пріоритетів екологічної політики нашої держави. Саме його наукова, естетична, рекреаційна цінність забезпечує збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного та рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу. Лише у заповідниках ми зможемо зберегти для нащадків наші Карпати у їх природньому вигляді, - сказав народний депутат України Іван Рибак.

Дуже приємно, що до цього важливого питання долучився Уряд Німеччини, наш надійний партнер у багатьох галузях життя України. Бо саме охорона довкілля, зокрема, природно-заповідного фонду, є одним із пріоритетів у європейській та євроатлантичній інтеграції нашої держави. Впровадження стратегії сталого екологічно збалансованого розвитку має бути імплементоване на практиці.

Верховна Рада, зокрема, наш профільний Комітет, робить все, щоб законодавча база України сприяла вирішенню актуальних проблем Карпатського регіону. Ми з колегами постійно моніторимо ситуацію і разом з Міністерством екології та природних ресурсів подаємо на розгляд парламенту законопроекти, що стосуються збереження природно-заповідного фонду нашої держави.

Так нами було напроцьовано законодавчі ініціативи щодо охорони мисливської фауни та посилення боротьби з браконьєрством (ЗП №7108), щодо посилення охорони лісів та ефективного ведення лісового господарства ( ЗП №8241), а також щодо використання води для забезпечення режиму територій та об'єктів природно-заповідного фонду (ЗП № 7498). Окрему увагу ми приділяємо питанню збереження пралісів в Українських Карпатах.

Необхідно розуміти, що попри все, природно-заповідні території Карпатського регіону мають ще й величезний потенціал для сталого розвитку місцевих громад, котрі нині задіяні у широкомасштабній реформі децентралізації.

Україна має великі передумови для розвитку рекреаційних територій, які обумовлені наявністю природних ресурсів, різноманітних природних лікувальних ресурсів, мережею закладів і необхідної інфраструктури. А це прискорить розвиток господарства, суттєво вплине на структуру балансу грошових доходів і витрат населення, матиме високу економічну ефективність. Адже наша держава має гарну базу для розвитку туризму в Карпатському регіоні, спираючись саме на його природно-антропогенний потенціал, - підсумував Іван Рибак. 

1