У Раді оцінили ймовірність розпуску парламенту

У Раді оцінили ймовірність розпуску парламенту

09.07.2018, 10:40

Порошенко, згідно з Конституцією, до 30 вересня може розпустити Раду

У Верховній раді України вважають малоймовірним розпуск парламенту. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Крихка коаліція: через що посварились "Народний фронт" і "Блок Петра Порошенка".

Так, в кулуарах Ради вважають, що одним із найпростіших способів для розпуску парламенту може стати офіційна заява фракції БПП про вихід з коаліції.

Заступник керівника фракції "Блоку Петра Порошенка" Олексій Гончаренко допускає можливість розпуску Верховної Ради. Про це він сказав у кулуарах.

"Так сталося, що у вирішальну мить наші колеги, у першу чергу з "Народного фронту", дали 10 із 80 голосів, також не голосувала група "Відродження". Ми не змогли отримати голоси для розгляду питання зміни складу Центральної виборчої комісії. Така ситуація для нас неприйнятна...

Країні потрібен діючий парламент. Якщо він напередодні виборів не спроможний звільнити склад Центральної виборчої комісії, термін повноважень якої сплив кілька років тому, він недієздатний. Такий парламент країні не потрібен", - відповів Гончаренко на питання про можливий розпуск.

При цьому він наголосив, що без БПП парламент не зможе ухвалити жодне рішення.

 Разом з тим, джерела РБК-Україна і БПП, і в НФ, і в групі "Відродження" вважають малоймовірним такий розвиток подій.

"80%, що не буде розпуску. 20% - що буде. Це не вигідно на сьогоднішній день нікому", - заявило джерело РБК-Україна у групі "Відродження".

Крім того, за словами представника НФ, на розпуск Ради немає жодних шансів.

Разом з тим, президент України Петро Порошенко, згідно з Конституцією, до 30 вересня - за півроку до виборів президента - може розпустити Раду.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в НФ і БПП виключають дострокові вибори в Раду.

Очільник Верховної Ради Андрій Парубій вважає, що рішення про оновлення складу ЦВК, повноваження 13 з 15 членів якого вже завершилися, ще може бути ухвалене цього тижня. Таку думку він висловив в ефірі парламентського телеканалу «Рада».

За словами Парубія, ніякого конфлікту в парламенті немає, його робота продовжується у звичному режимі.

Спікер зазначає, що ввечері 5 липня отримав інформацію, що дві фракції відмовляються голосувати за запропонований склад ЦВК, і повідомив про це президента. Однак, оскільки питання вже було в порядку денному, то в нього був лише один варіант, як діяти — поставити його на рейтингове голосування, щоб зрозуміти, чи вистачить голосів для ухвалення нового складу ЦВК. Інакше міг скластися «юридичний колапс» — старий склад ЦВК звільнять, а новий не оберуть.

Тому відразу після того, як рейтингове голосування показало лише 189 голосів «за», зазначає Парубій, він закликав голів фракцій на консультацію.

Після сьогоднішньої наради, зокрема перемовин з головою фракції БПП, спікер запевнив, що очікує, що наступний тиждень роботи парламенту буде досить плідним і ряд нагальних питань, які стоять на порядку денному, будуть ухвалені.

На думку голови Ради, підстав для розпуску парламенту немає.

За словами Парубія є різні варіанти щодо вирішення питання з новим складом ЦВК. Однак, зазначає спікер, якщо з’явиться хоча б одна нова кандидатура, це означатиме, що доведеться витратити ще півтора місяця на спецперевірку.

Нагадаємо, на ранковому засіданні 5 липня Верховна Рада не змогла підтримати у рейтинговому голосуванні питання звільнення старих членів ЦВК. Воно набрало 189 голосів за необхідних 226. 117 із них були від представників БПП, лише 10 із 80 - від партнерів по коаліції "Народного фронту".

Після цього "Блок Петра Порошенка" відмовився брати участь у голосуваннях 5 та 6 липня. У НФ заявили, що голосуватимуть, якщо кандидатів буде 13 і серед них буде представник "Опозиційного блоку".

5 лютого президент Петро Порошенко вніс до парламенту подання на нових членів Центральної виборчої комісії. 18 квітня комітет Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя підтримав подання президента про звільнення 13 членів ЦВК, зокрема її голови Михайла Охендовського. Водночас рекомендував парламенту розглянути 14 нових кандидатів, яких теж запропонував президент за пропозиціями фракцій і груп.

Повний текст читайте тут: https://www.rbc.ua/ 

https://gazeta.ua/

http://racurs.ua/

1