У прокуратурі хваляться, що у війні проти Шкварковського суди на її боці

У прокуратурі хваляться, що у війні проти Шкварковського суди на її боці

03.11.2011, 20:04

Прокуратура Чернівецької області до місцевого Господарського суду в інтересах держави пред’явила три позови про визнання недійсними та скасування рішень про визнання права власності, свідоцтв про право власності та державної реєстрації вказаних свідоцтв на об’єкти нерухомого майна профспілок, а саме: майнові комплекси будинку відпочинку «Зелені пагорби» в с.Виженка Вижницького району, площею 3143,8 кв.м, пансіонату «Буковина» в с.Валя Кузьміна Глибоцького району – 4581,2 кв.м і табору «Дністер» у с.Репужинці Заставнівського району – 4270,3 кв.м.

Рішеннями місцевого Господарського суду усі позови прокуратури Чернівецької області задоволені.

Ухвалами Львівського апеляційного господарського суду від 12 вересня та 31 жовтня 2011 року апеляційні скарги профспілок щодо майнового комплексу будинку відпочинку «Зелені пагорби» та пансіонату «Буковина» залишені без задоволення, а рішення Господарського суду Чернівецької області в частині щодо скасування свідоцтв про право власності та їх державної реєстрації - без змін. Розгляд апеляції щодо табору «Дністер» призначено судом на 15 листопада цього року, - повідомили в прес-службі прокуратури Чернівецької області.

Пропонуємо також вашій увазі матеріал, який було опубліковано ще в лютому 2009 році. Прикро, що прокурори звернули увагу на ситуацію тільки через 2 роки.

ДЛЯ КОГО ЗЕЛЕНІТИМУТЬ ПАГОРБИ?

Те, що навколо популярного і найголовніше (!) доступного не лише грошовитим буковинцям місця відпочинку – пансіонату з лікування матері і дитини "Зелені пагорби", що у Виженці, відбуваються якісь незрозумілі ігри – в один голос заперечують чиновники всіх рівнів. "Наразі йдеться не про відчуження майна облпрофради на користь приватної фірми. Мова йде тільки про визначення частки майна конкретного підприємства у загальній вартості комплексу", – запевнив кореспондента "Доби" начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Петро Брижак. Передісторія, що передувала нинішньому розмежуванню майна, у викладі керманича буковинського туризму, коротко виглядає наступним чином. Процес співробітництва між фірмою "Атлас" та облпрофрадою розпочався ще 2005-го року. Згідно з досягнутими домовленостями, фірма оголосила про намір вкласти у реконструкцію одного зі спальних корпусів пансіонату на 84 місця чималу суму коштів. Водночас "Атлас" мав також сприяти сільській громаді у реалізації низки соціальних проектів, у тому числі газифікації Виженки. Через різні обставини ця співпраця то поглиблювалася, то, навпаки, затихала. Врешті-решт поки не зайшла мова про розподіл тих коштів, які свого часу були вкладені фірмою у "Зелені пагорби".

Чому приватні гірськолижні курорти з захмарними для пересічного буковинця цінами продовжують процвітати, щобільше, у тій таки Виженці, депутатом облради І.Кіреєвим, який очолює турфірму "Круїз-2000", планується зведення ще одного туристичного комплексу, а "Зелені пагорби" занепадають, журналіст спробував з'ясувати так би мовити у номінального власника пансіонату голови обласної ради профспілок Володимира Шкварковського. Номінального, бо згідно з чинним законодавством майно профспілок – це майно не якогось дядька, а наше з вами. Ну, а те, наскільки це ласий шматок для усілякого роду підприємливих людей, засвідчує не тільки процес з відчуження майна Федерації у 1994-2006 роках, від якого громадянам практично нічого не залишилося. Перипетії навколо ухваленого свого часу Верховною Радою мораторію на відчуження майна, що перебуває у володінні Федерації професійних спілок, а також доручення Фонду держмайна провести інвентаризацію майна ФПУ, встановити, яка частка в цьому майні належить державі, й визначити перелік майна, забороненого до продажу, також говорять самі за себе.

Володимир Шкварковський одразу запропонував чітко розмежувати інформацію: по-перше жодних рішень щодо передачі пансіонату "Зелені пагорби" у приватні руки президія облпрофради не лише не ухвалювала, але навіть не розглядала. "Якщо хтось поширює таку інформацію, то вона просто не відповідає дійсності", – запевнив він. А ось щодо скрутного економічного становища закладу, то тут справді є над чим замислитися. Як запевнив кореспондента "Доби" головний профспілковий бос Буковини, починаючи з 2003 – 2004 років, пансіонат щороку приносив облпрофраді від 3 до 7-ми тис. грн збитків. Так звані соціальні партнери облпрофради – галузеві профспілки ТОВ "Чернівецький машзавод", ВАТ "Цегельний завод № 3", ВАТ ЕК "Чернівціобленерго" вкладати кошти у капітальний ремонт пансіонату відмовилися. Відтак фірма "Атлас", що все-таки орендувала оздоровницю, не лише нічого не заробила на ній, а навпаки – втратила. Лише минулого року збитки підприємства тут склали вже понад 18 тисяч гривень.

Відтак порятунком для популярного місця відпочинку не одного покоління буковинських школярів, які залюбки відвідують розташовані поруч з пансіонатом перевал Німчич, "Протяте каміння" та "Соколине око", могла би стати угода з грошовитим інвестором про його капітальний ремонт без права перепрофілювання діяльності закладу. Ось лише б не вийшло так, що на місці демократичного місця відпочинку буковинців середнього достатку раптом з'явиться ще один фешенебельний лише за цінами туристичний об'єкт. Що не кажіть, але й 2,5 га закріпленої за пансіонатом землі – дуже вже ласий шматок. Особливо з огляду на те, що вже зараз вартість сотки такої землі коливається від 5 тис. у.о. і вище.

Юрій ЧОРНЕЙ, "ДОБА"