У підрахунок голосів в округах втручалися

У підрахунок голосів в округах втручалися

31.10.2012, 19:41

Громадянська мережа ОПОРА завершила статистичний підрахунок голосів щодо результатів у загальнодержавному багатомандатному окрузі. Спостерігачі організації працювали на визначених за вибіркою дільницях з 7:15 ранку, коли повинно було розпочатись ранкове засідання дільничної комісії, та до підписання первинних протоколів.

ОПОРА відзначає затягування процесу підрахунку на ДВК та прийому протоколів в окружних виборчих комісіях. Події, що відбуваються після дня голосування на окремих ОВК, свідчать про спроби втручання у результати підрахунку в межах одномандатних мажоритарних округів. Гарячими точками виборчої кампанії стали близько третини окружних комісій.

ОПОРА нагадує українському суспільству що День виборів був лише одним із етапів виборчого процесу, що слідує за інтенсивною виборчою кампанією та передує процесу підрахунку й оголошенню фінальних результатів. ОПОРА виявляла та перевіряла інформацію від спостерігачів щодо порушень, котрі мають вплив на волевиявлення громадян протягом всієї кампанії. ОПОРА не може оцінити загальний передвиборчий політичний клімат як вільний, відкритий та чесний, в котрому українські виборці могли зробити усвідомлений вибір. Хоча День виборів може бути сприйнятий як такий, що враховує волевиявлення в загальнодержавному окрузі, але є серйозні сумніви щодо виборів на мажоритарному рівні. Беручи до уваги передвиборчий клімат та підсумки Дня виборів, виборчий процес 28 жовтня не можна оцінити як демократичний.

Для спостереження за виборами у загальнодержавному окрузі ОПОРА використала інструмент паралельного підрахунку голосів – метод спостереження за виборами, який дозволяє збирати інформацію щодо явки виборців та результатів виборів. Ідея статистичного підрахунку в тому, щоб екстраполювати явку та результати голосування з вибірки на ширшу аудиторію (в цьому випадку на партійні списки). Теорія статистики каже, що офіційні результати повинні співпасти з результатами статистичного підрахунку в межах похибки (якщо партія А набрала 32% +/-0,5% – це означає, що офіційні результати для цієї партії коливатимуться від 31,5% до 32,5%). Якщо ні, то це значимі та такі що викликають довіру докази того, що на виборчих дільницях за межами вибірки були серйозні порушення, які впливали на результати виборів, явку чи те, що відбувся зовнішній незаконний вплив на ці показники під час підрахунку. Вибірка ОПОРИ складалась із 1 000 дільниць, була випадковою та репрезентативною для рівня областей України, дає точну проекцію результатів лише для національних виборів за партійними списками.

ОПОРА продовжує спостерігати за перебігом виборів і після дня голосування. ОПОРА має серйозні сумніви щодо процесу підрахунку голосів на рівні ОВК та сподівається на адекватну реакцію з боку Центральної виборчої комісії щодо етапу встановлення результатів голосування в межах округу. Особливо підозрілим є те, що результати виборів в окремих округах, де всі виборчі дільниці вже опрацьовані, безпідставно змінюються на користь інших кандидатів, що призводить і до зміни переможця на рівні мажоритарного округу. Хоч деякі дані й є доступними, ОПОРА закликає адміністраторів виборів опублікувати результати кожної окремої виборчої дільниці на веб-сайті ЦВК якнайшвидше, щоб політичні супротивники могли порівняти результати з наявних у них копій протоколів з результатами протоколів, які було використано для підрахунку голосів.

ОПОРА продовжує спостерігати за ситуацією на рівні мажоритарних округів та аналізувати дані, зібрані в мажоритарних 10 округах, які були повністю покриті спостерігачами ОПОРИ 28 жовтня: 95 (центр – Ірпінь, Київська область), 214 (м. Київ), 105 (центр – місто Луганськ, Жовтневий район), 153 (центр – місто Рівне), 73 (центр – Виноградів, Закарпатська область), 186 (центр – Цюрупинськ, Херсонська область), 24 (центр – Дніпропетровськ, Самарський район), 157 (центр – Суми), 17 (центр – Ладижин, Вінницька область), 52 (центр – Дзержинськ, Донецька область). ОПОРА продовжить інформувати українське суспільство про результати спостереження.

Джерело: oporaua.org

1