У Недобоївській ОТГ вклали гроші у дитсадки і шукають інвесторів для «Яблуневої агломерації»

У Недобоївській ОТГ вклали гроші у дитсадки і шукають інвесторів для «Яблуневої агломерації»

04.09.2019, 19:38

В дитячому садку села Долиняни Недобоївської ОТГ є одна кімната, де спільна група дітей різного віку і гралась, і спала, і їла. Але скоро це закінчиться, бо тут завершують ремонт частини корпусу. Кошти на це виділені з субвенції на розвиток інфраструктури у розмірі майже 300 тис. грн. Загалом же цього року Недобоївська ОТГ отримала 2,16 млн грн інфраструктурної субвенції, які спрямувала на 5 проектів.

Громада утворилась в 2015 році і була серед перших 10 ОТГ Чернівецької області. Впродовж останніх чотирьох років в громаді активно працюють над ефективним інвестуванням наявних коштів у пріоритетні сфери життя. Найперше, що громади отримали після об’єднання – це субвенція на розвиток інфраструктури, яка, здебільшого, вкладалась в підтримку об’єктів соціального характеру (школи та дитячі садки, амбулаторії та заклади культури), адмінбудівлі. Використання інфраструктурної субвенції у попередні роки ми також висвітлювали, можете пригадати тут. З цьогорічними проектами знайомились радники Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» Дмитро Прокопець та Андрій Кучуран.

Чотири з п’яти проектів стосуються освітніх закладів. У селі Керстенці 267 тис. грн спрямовують на капітальний ремонт школи. У Ставчанах за майже 300 тис. грн утеплили частину фасаду місцевої школи, а у згаданому селі Долиняни така ж сума суттєво покращить функціонування дитячого садочку: «Раніше тут була одна група дітей і всі використовували лишень одне приміщення. Зараз же на першому поверсі буде молодша група, а на другому – старша. І кожна матиме по два приміщення – одне для спання, а інше ігрове», - розповів Андрій Дранчук, заст. голови Недобоївської ОТГ.

Ще один проект освітнього спрямування, який має стати гордістю всієї громади – це реконструйований дитячий садок у селі Недобоївці. До початку робіт тут навчалось 120 дітей, при розрахунковій потужності на 40. Після реконструкції і добудови другого поверху тут вільно зможуть навчатись 150 дітей. Найцікавіше те, що до нинішнього часу громада самостійно знаходить кошти на таке масштабне будівництво – цьогоріч спрямували більше півмільйона гривень з інфраструктурної субвенції, кошти власного бюджету від перевиконання; минулі роки отримували також субвенцію на соціально-економічний розвиток території. У громаді ж сподіваються на підтримку з Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) – минулого року проект відхилили, однак цього року керівництво знову подало заявку. «Після уточнення оцінки нашого проекту цього року ми займаємо 4 позицію в рейтингу проектів нашої області. Це дає певні надії, що ми таки отримаємо фінансування, а тому з нетерпінням чекаємо засідання обласної комісії», - розповів Юрій Юзва, голова громади.

Останній об’єкт на який виділили майже 800 тис. грн стала адміністративна будівля в Недобоївцях, де здійснюють ремонт приміщень першого поверху для облаштування Центру надання адмінпослуг. Громада є одним із переможців конкурсу від Програми «U-LEAD з Європою» щодо покращення якості надання адмінпослуг. В результаті реалізації цього конкурсу коштом європейської програми буде закуплено меблі для ЦНАПу, комп’ютерну техніку із програмним забезпеченням, проведено спеціалізоване навчання для персоналу.

Окрім цих проектів Недобоївська ОТГ спільно з Хотинською та Рукшинською громадами ще наприкінці 2017 року підписали проект про міжмуніципальне співробітництво у сфері поводження з твердими побутовими відходами. Минулого року вони оформили дану ініціативу в проект, який став одним із переможців конкурсу ДФРР. За словами Андрія Дранчука, опісля певних затримок на старті, зараз вже проводяться публічні закупівлі для впровадження проекту. Для реалізації іншої ідеї – «Яблуневої агломерації», нині шукають інвесторів, відповідні грантові програми, адже на конкурсі ДФРР проект не отримав достатньої підтримки.

І це ще не всі ініціативи, які реалізуються в ОТГ. Ще минулого року відкрили спортивний майданчик зі штучним покриттям у селі Недобоївці за рівного фінансування з держбюджету та власних доходів ОТГ. Також минулого року започаткували механізм бюджету участі і цей досвід став першим серед сільських ОТГ на теренах всієї України. Про реалізовані минулорічні та цьогорічні проекти читайте згодом. 

1