«Джентльмен фон Реццорі надихатиме»: у неділю в Чернівцях офіційно відкриють пам’ятник письменникові

«Джентльмен фон Реццорі надихатиме»: у неділю в Чернівцях офіційно відкриють пам’ятник письменникові

22.11.2020, 10:24

22 листопада о 12 год. перед Науковою бібліотекою Чернівецького Національного університету імені Юрія Федьковича (вул. Лесі Українки) відбудеться відкриття пам’ятника видатному німецькомовному письменникові Ґреґору фон Реццорі, який уславив наше місто на світових велелюдних просторах, повідомляє пресслужба Чернівецької міськради.

"Джентльмен фон Реццорі відтепер надихатиме кожного відвідувача нашої університетської бібліотеки! Бажаю бути майстром власного життя, яким був цей Гріша. Професорам Петрові Рихло і Володимиру Цісарику щира вдячність за такий жест пам'яті про великого чернівчанина", - заявив з цього приводу голова ОДА Сергій Осачук.

Бронзове погруддя письменника виготовив відомий львівський скульптор, автор пам’ятників австрійському цісареві Францу-Йосифу, бургомістру Петровичу, німецькомовній поетесі Розі Ауслендер, першому ректору Чернівецького університету Костянтину Томащуку – Володимир Цісарик.

Погруддя постане в рамках проекту «Буковинсько-Галицький літературний маршрут», ініціаторами й кураторами якого є берлінська художниця Гельґа фон Льовеніх та професор ЧНУ Петро Рихло.

Письменник, сценарист, журналіст і актор Грегор фон Реццорі народився 13 травня 1914 року в Чернівцях. Навчався у Віденському та Берлінському університетах. Він називав себе чоловіком, який снить за втраченою батьківщиною. І справді - Буковина, де він прийшов у світ, супроводжувала його протягом усього життя: в Румунії, Італії, Німеччині, на Родосі, у США...

Грегор фон Реццорі шукав себе в журналістиці, архітектурі, кіно. Він автор 20 книг. Найвідомішим його твором став роман "Смерть мого брата Авеля", в якому розповідалося про проблеми дрібних аристократів. Мали великий успіх у читачів і книги "Спогади антисеміта", "Едіп у Сталінграді", "Торішній сніг" (автобіографічний твір), "Східний експрес".

Фото – Сергій Осачук

1