У найменшій Чернівецькій області фіксують найбільші хабарі в Україні

У найменшій Чернівецькій області фіксують найбільші хабарі в Україні

29.09.2013, 21:50

У Чернівецькій області фіксують найбільші хабарі в Україні. Дрібні презенти ніхто навіть не вважає проявом корупції.

Хабарництво та корупція стали в сучасній Україні нормою життя. Хоча ми не завжди усвідомлюємо, що «віддячуючи» лікарю чи чиновнику за послугу – лише провокуємо зростання корупції в усіх сферах.

Одна зі столичних компаній провела дослідження, згідно з яким майже кожен п’ятий українець впродовж року давав хабар. Водночас понад 70% опитаних заявили, що їм не доводилось цього робити, проте майже 78% людей визнають необхідність давання хабара.

Ситуація у Чернівецькій області доволі цікава. Дрібні презенти ніхто навіть не вважає хабарем чи корупційним проявом. Це сприймається як щось звичне та прийнятне.

Натомість, у нашій найменшій області фіксують чи не найбільші хабарі в Україні. За цим показником ми і справді можемо лідирувати в країні.

Лише з початку року офіційно трапилося два випадки, коли сума хабарів становила 100 і 120 тисяч доларів.

– Впродовж цього року в провадженні прокуратури області перебувають 32 справи з ознаками корупції. З них 14 справ про хабарництво, – повідомив начальник відділу нагляду Чернівецької обласної прокуратури Микола Єремейчук. – Середній розмір хабара коливається в межах 4-5 тисяч гривень. А найбільший – це 120 тисяч доларів (приблизно 980 тисяч гривень, - авт.).

За словами працівника прокуратури, наразі однією з найгучніших справ є провадження щодо Кам’янського сільського голови Сторожинецького району. Його затримали під час отримання рекордного цього року хабара – 120 тисяч доларів.

Другий найбільший хабар отримав заступник голови Першотравневої райради. Він отримав 820 тисяч гривень за сприяння в погодженні технічної документації для реконструкції ринку.

Всього за сферами діяльності в області зафіксовано 4 випадки хабарництва в освіті, під час вступної кампанії, 4 – в органах місцевого самоврядування, по два представники органів влади та державних виконавців та по одному медику та працівнику податкової.

За словами начальника УМВС України в Чернівецькій області Олександра Демидова, за перше півріччя середня сума хабара в області становила 69 тисяч гривень.

Відтак нічого дивно, що за рівнем хабарництва Буковина є лідером в країні, згідно з рейтингом найкорумпованіших областей, який розробив Рівненський аналітико-інформаційний центр.

Останній резонансний випадок трапився минулого тижня. Тоді під час отримання частини з 23 тисяч хабара затримали начальника управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Чернівецької ОДА. Цю посаду обіймав Роман Пивнюк.

Йшлося про вирішення питання про встановлення декількох білбордів. Окрім чиновника, у цій схемі були задіяні посадовці районних та селищних рад.

Це затримання було несподіванкою для керівництва області. Адже за своїми функціональними обов’язками він не міг впливати на розміщення білбордів.

– Управління не є самостійним, а є у складі департаменту. У мене виникли питання, які я обговорю з керівниками правоохоронних органів. Але акцентувати варто на іншому. Якщо комусь пропонують неправомірну вигоду і він спокушається на такі речі, то однозначно порушує норми чинного законодавства України, – розмірковує голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв. – То вже третє питання, чи входить до його повноважень надання того чи іншого дозволу.

За словами експертів, найпоширенішим є так зване побутове хабарництво. Воно пов’язано зі штучними перепонами в отриманні тих чи інших благ.

На хабарях у Чернівцях спіймали одразу 5 посадовців

– Коли людина не може отримати якогось блага, вона шукає шляхи вирішення цього питання. Почасти це пов’язано з обмеженістю блага, неспроможністю його отримати через власні риси або перепону надавача послуг тощо, – вважає фінансовий експерт В’ячеслав Борець. – Але часто ми самі ж провокуємо давання хабара. За послуги, які повинні надавати обов’язково, ми самі платимо гроші. Через це чи не кожна сфера життєдіяльності пронизана, грубо кажучи, дрібним хабарництвом.

Щодо нашої області, то, згідно з опитуванням читачів нашого сайта, найчастіше віддячувати за послуги (давати хабар) доводиться в медицині. Далі йдуть освітня галузь та правоохоронні органи.

Олексій МИКОСЯНЧИК

Чи потрібно віддячувати дрібними подарунками вчителів, лікарів, чиновників?

Микола, вчитель

Я сам учитель. І думаю, що не варто нас віддячувати. Оплатою нашої праці повинна займатися держава, а не діти, яких ми вчимо.

Богдан Іванович, пенсіонер

Вважаю, що не варто. Це їхня робота, за яку вони отримують зарплату. Навіть якщо ця сума невелика – чимало людей інших професій мають маленький заробіток та не отримують «подяку».

Лілія, студентка

Думаю, що ні. Вчителі отримують подарунки на свята: 1 вересня, Новий рік, День армії, 8 Березня, останній дзвоник… А лікарі мають можливість підзаробити поза роботою.

Опитування – Олександр ЮХИМЕЦЬ 

Опитування читачів сайта vidido.ua

У якій сфері вам доводилось найчастіше «віддячувати за послуги» (давати хабар)?


Всього голосів: 231

Освіта

21% (48)

Медицина

44% (102)

Суд

2% (4)

Правоохоронці

11% (25)

Чиновники

10% (23)

Митниця

5% (12)

Податкова

0% (0)

Ніколи не давав хабар

7% (17)

Інше

0% (0)

Джерело: сайт vidido.ua

1