У 'Нафтогазі' наполягають, що саме через облгази і газзбути не можуть продавати газ для населення дешевше (ОНОВЛЕНО 17.04 о 16.52)

У "Нафтогазі" наполягають, що саме через облгази і газзбути не можуть продавати газ для населення дешевше (ОНОВЛЕНО 17.04 о 16.52)

16.04.2019, 22:45

У "Нафтогазі" хочуть скасувати зобов'язання продавати газ посередникам.

НАК "Нафтогаз України" пропонує Кабінету Міністрів скасувати зобов'язання компанії продавати газ посередникам - облгазам та газзбутам - і продавати його безпосередньо населенню.

Про це керівник "Нафтогазу" Андрій Коболєв розповів в інтерв'ю ТСН.ua.

"Якщо якийсь облгаз або газзбут, а це по суті одне і те ж, зможуть переконати приватного споживача купувати газ у них, і вони цей газ десь візьмуть і будуть постачати споживачу – будь ласка, це конкуренція. Зараз є монопольне право газзбутів брати газ у "Нафтогазу" на пільгових умовах. Вони зобов'язані продавати весь газ населенню, але чи дійсно весь пільговий газ потрапляє до цієї категорії, перевірити неможливо. За більшу частину цього газу з нами не розраховуються", - розповів він.

Коболєв додав, що саме цим компаніям-посередникам "Нафтогаз" не може продавати газ дешевше, тому що так вони завдадуть шалених збитків державній компанії.

"Якщо б ми могли продавати газ безпосередньо населенню і це регулювання, що зобов'язує використовувати газзбути, було знято, ми могли б до поточної ринкової ситуації продавати газ дешевше. Тому зараз проблема зменшення ціни газу для населення України криється в дуже простому кроці – прибрати приватних посередників між "Нафтогазом" і населенням. І це лише одне рішення уряду", - додав він.

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціна на газ для населення зросте у травні

Коболєв також пояснив, незважаючи на те, що від 1 травня буде чергове підвищення цін на газ, що є зобов'язанням перед Міжнародним валютним фондом, у МВФ готові до скасування підвищення,  якщо буде відмова від регулювання.

"Наскільки нам відомо, позиція МВФ така: або ви йдете за графіком і підвищуєте ціни, або ви взагалі ціни на газ не регулюєте. Вибирайте... Усунення непотрібних посередників в даний момент часу принесе користь усім. Ринкова ситуація дозволяє при цьому навіть знизити ціну для кінцевого споживача. Але це потрібно робити максимально швидко", - резюмував керівник НАК.

Джерело: https://tsn.ua/groshi/kobolyev-rozpoviv-za-yakih-umov-gaz-dlya-naselennya-mig-bi-prodavatisya-deshevshe-1330479.html

Як повідомили у ТОВ «Чернівцігаз Збут»НАК «Нафтогаз України» з 1 травня підвищує оптову ціну газу для населення на 15%. В результаті такого підвищення роздрібна ціна газу зросте з 8,55 грн. до 9,72 грн. за куб. м.

 НАК «Нафтогаз України» надіслав на адресу ТОВ «Чернівцігаз Збут» проект додаткової угоди до договору на поставку газу для населення, в якому з 1 травня 2019 року оптова ціна газу для  населення  без  обліку транспортних складових збільшується з 7 482,61 до 8 621, 76 грн за тис куб. Це на 1 139,15 грн. або 15% вище ціни, що діє.  При цьому тарифи на транспортування і розподіл газу залишаються незмінними.

 В результаті такого кроку державної газової монополії НАК «Нафтогаз України» роздрібна ціна газу для населення збільшиться до 9,72 грн за куб.м. Частка групи Нафтогаз в цій ціні виросте майже до 92% (зараз вона становить близько 90%).

 Відзначимо, що ТОВ «Чернівцігаз Збут» минулого місяця вже звертався до НАК «Нафтогаз України» з проханням зменшити ціну на газ для населення у зв'язку із довготривалим зниженням цін на ринку газу. У відповідь Нафтогаз відмовився знижувати вартість газу.

1


КОМЕНТАРІ (4)

Ти диви, ця падла з мільйонною місячною платнею почала про народ та інтереси справи думати

avatar

Антон

16 квітня 2019 23:11

ОБЛГАЗИНЕЗАКОННІ ДОНАРАХУВАННЯ (11.04.19)

https://www.epravda.com.ua/news/2019/04/12/646983/Облгази "Регіональної газової компанії" Фірташа продовжують надсилати українцям платіжки із донарахуванням зайвих обсягів спожитого природного газу.

Про це повідомляє "Нафтогаз України" у Facebook.

       "Облгази фірташевської групи РГК продовжують зухвало та цинічно обкрадати своїх клієнтівпобутових споживачів. Приватні компанії повністю ігнорують рішення НКРЕКП, яка регулює їхню діяльність. Як результат, українці знову отримали платіжки з "газовими коефіцієнтами", — зазначається у повідомленні.

       У "Нафтогазі" також підкреслили, що, вочевидь, мізерні штрафи НКРЕКП зовсім не лякають облгази.

"Оскільки з креативних платіжок вони отримують значно більше. І ризик заплатити 850 тисяч гривень штрафу за можливість надалі "здирати" з людей десятки мільйонів їх не зупиняє", — підкреслили у НАК.

       "Нафтогаз" оприлюднив інструкцію для споживачів, які отримують такі платіжки.

       "Якщо вам не було зроблено перерахунок, або ви знову отримали платіжку з коефіцієнтом, необхідно звернутись зі скаргою до НКРЕКП", — зазначили у НАК.

       Форму скарги можна скачати тут. Назва: Скарга до НКРЕКП (щодо непроведення перерахунків у зв’язку з приведенням до стандартних умов).

       Нагадаємо, в Україні з початку березня почали перевіряти операторів газорозподільних мереж через завищені платіжки на газ для споживачів.

       11 квітня АМКУ відкрило справи щодо 20 облгазів Фірташа через донарахування ними зайвих обсягів спожитого природного газу споживачам.

Нагадаємо:

 

       У жовтні 2018 року в середньому обсяги донарахувань у платіжках за газ становили 1–1,5 % від обсягу споживання, а вже в грудні-січні — близько 5-10%.

       Зважаючи на це, в листопаді 2018 року НКРЕКП прийняла 42 рішення про заборону донарахування додаткових обсягів.

       Наприкінці року уряд звернувся до НКРЕКП із проханням провести перевірки усіх облгазів на дотримання законодавства.

       У грудні споживачі газу без лічильників отримали рахунки за газ із донарахуваннями.

НКРЕКП зафіксувала порушення двадцяти облгазів у частині приведення обсягів газу до стандартних умов та виставлення завищених рахунків споживачам. Протягом березня комісія проводила у цих компаніях позапланові перевірки.

       Низка облгазів була оштрафована на 850 тис. кожен.

      Жоден із оштрафованих облгазів не погодився із санкціями.

      Суди відмовили ПАТ "Волиньгаз" та ПАТ "Вінницягаз" у зупиненні дії рішень Нацкомісії щодо накладення штрафів на компанії.

      Станом на 10 квітня оштрафовані облгази не припинили донарахування у платіжках.

Економічна правда

     Геннадий Геков, независимый гражданский активист, правозащитник. Буковинський громадянин ХХI ст., Академія громадянина (095-474-37-54)

avatar

Правозащитник

17 квітня 2019 13:19

КОНСУЛЬТАЦІЙНИЙ ЦЕНТР ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

 

https://gazpravda.com.ua/blanki?fbclid=IwAR3OFFaOgXcsKGqmAJtLmU50hUqaHWiXPOEUtQ95ZNN_QrPjPUFOs_RVSxA

ГАЗПРАВДА

БЛАНКИ ДО СКАЧУВАННЯ

Претензія до облгазу з вимогою усунення порушення (щодо донарахувань у з’язку з приведенням до стандартних умов)

Претензія до облгаззбуту з вимогою усунення порушення та проведення перерахунку(щодо донарахувань у з’язку з приведенням до стандартних умов)

Скарга до НКРЕКП щодо порушення суб’єктами ринку природного газу ліцензійних умов (щодо донарахувань у з’язку з приведенням до стандартних умов)

Заява до обласної прокуратури (щодо донарахувань у з’язку з приведенням до стандартних умов)

Скарга до Держпродспоживслужби (щодо донарахувань у з’язку з приведенням до стандартних умов)

Позовна заяву до суду про захист ваших прав через незаконні дії облгазу (щодо донарахувань у з’язку з приведенням до стандартних умов)

Заява до суду про забезпечення позову шляхом заборони облгазу приводити обсяги до стандартних умов

Позовна заява до суду про захист ваших прав через незаконні дії облгаззбуту (щодо донарахувань у з’язку з приведенням до стандартних умов)

Скарга до НКРЕКП  (щодо непроведення перерахунків у зв’язку з приведенням до стандартних умов)

Заява до облгазу (щодо встановлення індивідуального лічильника газу)ІНВЕСТИЦІЙНА ПРОГРАМА!

 

Скарга до НКРЕКП (щодо порушення термінів встановлення лічильника газу після повірки)

     Геннадий Геков, независимый гражданский активист, правозащитник. Буковинський громадянин ХХI ст., Академія громадянина (095-474-37-54)

avatar

Правозащитник

17 квітня 2019 13:22

                                                     ПОВНА ПЕРЕМОГА!!!

        Действительно, ПОЛНАЯ ПОБЕДА НАД БЕСПРЕДЕЛЬЩИКАМИ-ГАЗОВИКАМИ! 12.04.2019 г. в 10:15 головуючий суддя Першотравневого р-го суду м. Чернівці Е. Нестеренко во втором зале суда огласил РЕШЕНИЕ (резулятивную часть) - 

        ПОЗОВНУ ЗАЯВУ 26-ти Позивачів ЗАДОВІЛЬНИТИ В ПОВНОМУ ОБСЯЗІ (УСІ 4-ри ВИМОГИ!)!!!!!

         Уверен, что ПАТ "Чернівцігаз" (ВІДПОВІДАЧ) подаст аппеляционную жалобу. НО, Я ТАКЖЕ УВЕРЕН, ЧТО ГАЗОВИКИ, ПРОИГРАЮТ и В АППЕЛЯЦИОННОМ СУДЕ! ТАКЖЕ, КАК и В ВЕРХОВНОМ СУДЕ! 

          Кроме всего указанного, суд обязал газовиков оплатить все судебные затраты в размере 73000 грн!!!

 

      Геннадий Геков, независимый гражданский активист, правозащитник. Буковинський громадянин ХХI ст., Академія громадянина (095-474-37-54

avatar

Правозащитник

17 квітня 2019 13:25