У Михайлішина запевняють, що без Каспрука дали 'Містобуду' трохи коштів

У Михайлішина запевняють, що без Каспрука дали "Містобуду" трохи коштів

15.11.2011, 21:45

Сьогодні відбулася прес-конференція заступника Чернівецького міського голови Василя Тимофєєва на якій він розповів про критичний фінансово-господарський стан комунального підприємства «Містобуд». Від понеділка, 14 листопада, на комунальному підприємстві «Містобуд» новий керівник – Іван Гораш. Про це на прес-конференції повідомив заступник Чернівецького міського голови Василь Тимофєєв.

«Навесні цього року ми виявили, що підприємство має більше півмільйона гривень заборгованості зі сплати податків, – розповів Василь Тимофєєв. – Підприємство фактично не мало жодного підряду. У вересні закінчилася ліцензія на виконання будівельних робіт. Після чого «Містобуд» опинився на межі краху. Борги по зарплаті становили близько 80 тисяч гривень, за комунальні платежі майже 70 тисяч гривень. А колишній керівник «Містобуду» Олексій Каспрук замість того, щоб вжити дієвих заходів по виведенню підприємства із кризи кинув колектив напризволяще і написав заяву на звільнення. На сьогоднішній день, міська рада виділила підприємству певну суму коштів, аби воно почало розраховуватися із боргами. Новий менеджмент підприємства веде активний пошук підрядів».

- Василь Трохимович дещо лукавить, коли каже, що міська рада не повинна нікому давати замовлення, - прокоментував molbuk.ua екс-директор «Містобуду» Олексій Каспрук. - Насправді вона нині є одним з найбільших розпорядників коштів. З міського бюджету цього року освоєно мільйони гривень на замовлення щодо ремонту, реконструкції і будівництва, які не потребували проведення тендерних процедур. Жодне з цих замовлень «Містобуд» не отримав. Щоразу мені казали, що роботи немає. Крім того, публічні заяви керівників міської ради про зловживання при будівництві садочка на вул. Руській, про нібито порушену проти мене кримінальну справу, повідомлення прес-служби про те, що «Містобуд» неякісно виконує роботи, аж ніяк не сприяли тому, щоби ми працювали з приватними замовниками. Будь-який підприємець не буде укладати договори підряду з підприємством, ситуація на якому невідомо чим закінчиться.

Раніше ми  повідомляли:

Голова фракції «Фронт Змін» у Чернівецькій міській раді Олексій Каспрук в п’ятницю написав заяву про звільнення «за власним бажанням» з посади начальника комунального підприємства «Містобуд».

Це підприємство, створене у 1994 році, О. Каспрук очолив у 2006 році. «Містобуд» займався капітальним ремонтом та будівництвом соціальних і комерційних об’єктів у Чернівцях.

За результатами роботи в 2010 році КП «Містобуд» сплатило більше 4 млн. грн. податків до бюджету і навіть нова «молода команда» міської ради визнала його одним з кращих комунальних підприємств Чернівців, відзначивши відповідним дипломом. Та мабуть те, що колектив зрозумів як відзначення своїх заслуг, було лише спробою «підкупу» керівника та намаганням влади перетворити Каспрука на «кишенькового опозиціонера».

Після усунення міського голови Чернівців, нове керівництво міста вдалося до фактичного знищення підприємства. Олексій Каспрук пояснює це своєю принциповою позицією, яку він, як керівник опозиційної фракції, демонструє у міській раді, активно критикуючи непрозорі рішення ради з розподілу міської власності, земельних, кадрових та інших питань.

«За цей рік від міської ради, яка є власником підприємства, нам не надійшло жодного замовлення, хоча міською радою були освоєні дуже великі кошти - розповідає Олексій Каспрук. – Разом з цим, окремі керівники міської ради намагалися усіляко (переважно - безпідставно) критикувати підприємство». Подібні заяви з боку власника підривали ділову репутацію «Містобуду» та не давали йому співпрацювати з приватними замовниками: через невизначеність долі підприємства та його начальника замовники, на відміну від попередніх років, просто боялися заключати довгострокові договори.

Це привело до погіршення стану підприємства, виникнення заборгованості по заробітній платі та іншим платежам. Звісно, у всіх цих проблемах керівництво міськради звинуватило Олексія Каспрука.

У п’ятницю, 4 листопада, на засіданні постійної профільної комісії міської ради з питань земельних відносин, архітектури та будівництва розглядався стан справ на підприємстві. Департамент містобудування та земельних відносин міської ради запропонував звільнити Каспрука з займаної посади . І хоча депутатська комісія міської ради не підтримала таку пропозицію, Олексій Каспрук прийняв рішення написати заяву про звільнення «за власним бажанням».

«Я не хочу, щоб колектив, який я очолював, й далі був заручником війни, яку веде проти мене міська влада, - заявив керівник ГО «Фронт Змін». – Саме тому я зараз прийняв рішення про звільнення».

Він зазначив, що тепер ще більше сконцентрується на громадській та депутатський роботі, попереджаючи можливі незаконні дії, які намагатиметься коїти тимчасове керівництво міста, а також - активно відстоюватиме права чернівчан, очолюючи обласну громадську організацію «Фронт Змін».

Володимир Немирич 



На засіданні обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, своєчасної виплати пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, з поміж кількох активних підприємств, де допущена зарплатна заборгованість, було згадане також КП “Містобуд” (керівник Олексій Каспрук). Зокрема, вказувалося, що станом на 18 жовтняце комунальне підприємство заборгувало своїм працівникам 38,2 тис. грн. Під час засідання комісії перший заступник голови обласної державної адміністрації Георгій Галиць сказав, що влада вживатиме заходи впливу на керівників щодо своєчасної виплати заробітної плати працівникам їхніх підприємств. “У всіх керівників підприємств буде чітке розуміння, що заробітну плату своїм працівникам треба виплачувати вчасно і в повному обсязі”, – констатував Георгій Галиць.

Ситуацію навколо комунального підприємства "Містобуд" прокоментував також його керівник Олексій Каспрук. Спочатку він навіть пожартував: "таке враження, що нова влада задоволена моїм перебуванням на посаді. За 9 місяців не зроблено жодної спроби звільнити мене чи навіть винести догану".

А вже серйозно сказав наступне: "намагався врятувати підприємство, пробував зберегти колектив, який п'ять років збирав по зернині. Кажу вам це відверто, - запевнив журналістів депутат Чернівецької міської ради (фракція "Фронту Змін"). - Проте сьогодні ситуація така: цього року комунальне підприємство "Містобуд" вперше за весь час існування підприємства не отримало від Чернівецької міської ради – від власника – жодного замовлення, жодного договору підряду ми не заключили. Це те підприємство, хочу нагадати, яке у минулому році сплатило податків близько 3,5 млн. грн. Зауважте, це реорганізовано його було в 2006 році, а як госпрозрахункове будівельне управління при управлінні освіти підприємство утворене ще в 1994 році. І таке з ним трапилося вперше. На сьогодні виникла заборгованість по заробітній платі, на сьогодні мій робочий день починається і закінчується зі спілкування з працівниками прокуратури, різних управлінь, установ. Влада не знає, що робити з підприємством. Але я думаю, що розв'язка настане досить швидко. Підприємство фактично знищене. Те, що до "Містобуду" приєднують "Містопроект" означає, що "Містопроект" був знищений декілька місяців тому назад. Тепер його приєднують до нас разом з боргами, зобов'язаннями, рештками колективу".

Керівник КП "Містобуд" Олексій Каспрук є головою Чернівецької міської організації партії "Фронт Змін", депутатом Чернівецької міської ради 6 скликання. Фракція "Фронту Змін" в міськраді не голосувала за дострокове прининення повноважень міського голови. Події у міській раді "фронтовики" кваліфікують як незаконні. А відтак активно підтримують ідею проведення у Чернівцях референдуму щодо дострокового припинення повноважень чинної міської ради.