У Михайлішина заборонили протестувати проти приїзду Лаврова

У Михайлішина заборонили протестувати проти приїзду Лаврова

12.01.2013, 15:09

Як повідомили керівник обласної організації "Фронту Змін" Олексій Каспрук та керівник міської організації "Свобода" Назар Горук, міська влада не дозволила їм проводити акції під час візиту до Чернівців міністрів закордонних справ Росії та України. Сьогодні з 13:30 слухатиметься справа в адміністративному суді щодо заборони мирних акцій опозиції на період візиту міністрів 13 січня.

Як стало відомо molbuk.ua, одразу кілька опозиційних партій зустрінуть міністрів пікетами. Так заявки на мирні збори 13 січня подали: “Фронт змін” (на перехресті вулиць Університетської та Коцюбинського), ВО “Батьківщина” (на вулиці Коцюбинського, 2) і ВО “Свобода” (у сквері С.Воробкевича).  Ще один пікет зустріне міністрів перед Чернівецьким аеропортом. Опозиційні партії протестуватимуть проти переговорів про вступ України в Митний союз. Нагадаємо, зустріч міністрів пройде в колишній резиденції буковинських митрополитів.

Нагадаємо, востаннє у Чернівцях забороняли масові заходи під час парламентських виборів. Так само з ініціативи місткої влади. Чернівецький окружний адміністративний суд тоді постановив задовольнити повністю позовні вимоги виконавчого комітету Чернівецької міської ради і заборонив Чернівецькій міській партійній організації ВО «Батьківщина» та громадській організації «За Батьківщину» проводити 28 та 29 жовтня заходи на Центральній площі міста Чернівців. Як повідомили в прес-центрі регіонального виборчого штабу Об’єднаної опозиції «ВО Батьківщина», виконавчий комітет Чернівецької міської ради звернувся до Чернівецького окружного адміністративного суду 27 жовтня. Із судової постанови стало відомо, що рішення суд приймав, зважаючи на декілька фактів: 1. Повідомлення про проведення 28-29 жовтня заходів в центрі міста Чернівці подало декілька організацій: 16 жовтня – ЧОО ВМГО «Молоді Регіони» для проведення заходів з нагоди святкування 68-ї річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників; 26 жовтня – Чернівецька міська партійна організація ВО «Батьківщина» для проведення мирного заходу – телемосту з використанням супутникового зв’язку для інформування громадськості про хід та результати голосування в регіонах; 26 жовтня – громадська організація «За Батьківщину» для проведення мирного зібрання «Захисти своє право обирати». 2. Управління МВС України в Чернівецькій області, яке мало б забезпечити безпеку проведення заявлених мирних заходів, направило виконавчому комітету Чернівецької міської ради листа, в якому, посилаючись на цілковиту зайнятість особового складу міліції для забезпечення безпеки на виборчих дільницях, рекомендувало виконкому звернутись до суду, щоб заборонити проведення заходів на Центральній площі міста Чернівці, що виконком і вчинив, але зробивши виняток у судовому позові щодо ЧОО ВМГО «Молоді Регіони». Беручи до уваги наведені факти, суд постановив: 1. Позовні вимоги виконавчого комітету Чернівецької міської ради задовольнити повністю. 2. Встановити обмеження щодо реалізації права на мирне зібрання шляхом заборони Чернівецькій міській партійній організації ВО «Батьківщина» та громадській організації «За Батьківщину» проводити 28 та 29 жовтня заходи на Центральній площі міста Чернівців. 3. Постанову допустити до негайного виконання.

Водночас з новою забороною ректор Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича професор Степан Мельничук звернувся до викладачів і студентів навчальних закладів Чернівців, жителів міста і краю з приводу візиту на Буковину міністрів закордонних справ України і Росії і проведення у резиденції Митрополитів Буковини і Балмації 13-14 січня Сьомого засідання Підкомітету з міжнародного співробітництва україно-російської міждержавної комісії.

- Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича відомий в Україні і світі як центр освіти, науки і духовності Буковинського краю. Саме тому в університеті відбуваються знакові зустрічі з відомими політиками, високопосадовими особами, громадськими діячами, делегаціями зарубіжних країн, - сказав Степан Мельничук, повідомляє департамент освіти та науки, молоді та спорту облдержадміністрації.

Такою подією, вважає ректор вишу, є офіційні перемовини Міністра закордонних справ України Леоніда Кожари та Міністра закордонних справ Російської Федерації Сергія Лаврова, які пройдуть у стінах університету.  

- Буковина і буковинці впродовж віків відзначалися толерантністю, гостинністю, прихильним ставленням до гостей, які відвідували нашу славну землю. Тут споконвіку в мирі і злагоді жили і живуть представники різних національностей і релігійних конфесій, - зазначив у своєму зверненні Степан Мельничук і висловив сподівання, що і цього разу буковинці з гідністю зустрінуть високоповажних гостей.

Джерело: chas.cv.ua та citi.cv.ua

Раніше ми повідомляли:

Мунтян підтримує Бурбака в намірах протестувати проти візиту Лаврова. Ванзуряк готовий розглянути пропозиції
09.01.2013, 16:44

"Обласна організація партії "Батьківщина" не проти того, щоб Буковину відвідав міністр закордонних справ Російської Федерації пан Лавров, але партія проти того, щоб за спиною у народу узгоджувалися якісь питання щодо входження України до Митного союзу". Як повідомляє кореспондент www.buknews.com.ua, про це сьогодні під час прес-конференції повідомив голова облорганізації, депутат обласної ради Іван Мунтян.

"Разом з нашими побратимами, активісти "Батьківщини" обов'язково братимуть участь в організованих акціях, спрямованих проти втягування України у новий союз, - заявив політик. - Місце України в ЄС, а не в Митному союзі".

Проти втягування України до Митного союзу сьогодні під час прес-конференції висловився також народний депутат України, лідер буковинського "УДАРу" Роман Ванзуряк. За його словами, 2/3 виборців чітко дали зрозуміти, що прагнуть інтеграції України в ЄС. Бо підтримали саме ті політичні сили, які декларувати в своїх програмах таку зовнішньополітичну мету. Натомість нічого доброго від вступу до Митного союзу Україна не отримає.

Щодо організованих акцій протесту під час візиту міністра закордонних справ Росії пана Лаврова, то тут народний депутат зазначив, що це питання облорганізація партії ще не вивчала й з колегами по опозиції не обговорювала, але в разі досягнення домовленостей буде вживати потрібних заходів.

Прес-служба Чернівецької обласної організації ВО «Свобода» також поширила повідомлення про те, що Буковинська «Свобода» проведе акції протесту під час візиту Лаврова до Чернівців. Через акції протесту націоналісти продемонструють своє ставлення до намагань режиму Януковича втягти Україну до Митного союзу. Акції розпочнуться 13 січня 2013 року з 9 години по вулиці Університетській, біля колишньої резиденції Буковинських митрополитів. Крім того, протести відбудуться біля приміщень Чернівецької облдержадміністрації та Чернівецької міської ради.

"Ми поки що шукаємо конкретну форму, але те, що "Фронт Змін" у кращих традиціях буковинської толерантності гідно зустріне російського міністра закордонних справ Росії пана Лаврова можете не сумніватися". Як передає кореспондент www.buknews.com.ua, про це народний депутат України Максим Бурбак повідомив під час своєї вчорашньої прес-конференції. 14 січня 2013 року, нагадаємо, у м. Чернівці під головуванням Міністра закордонних справ України Л.О.Кожари та Міністра закордонних справ Російської Федерації С.В.Лаврова відбудеться чергове, сьоме засідання Підкомітету з міжнародного співробітництва Українсько-Російської міждержавної комісії. Окрема увага приділятиметься економічній складовій українсько-російського партнерства, зокрема шляхам співпраці України з Митним союзом.

Форм зустрічі може бути багато. Своє слово, наприклад, можуть сказати працівники реорганізованих обласною владою книгарень або їхні постійні клієнти. Буковинське студентство також могло би висловитися щодо того, що насправді думає про перепризначення Президентом України на посаду міністра освіти і науки України одіозного Дмитра Табачника.

Єдине, що буде об'єднувати ці форми, незалежно від того, який варіант зустрічі високого гостя оберуть, - усі вони будуть обов'язково витримані у кращих традиціях буковинської толерантності.

Якщо з залишити іронічний тон, то, за словами народного депутата, запрошуючи російського міністра до західноукраїнського міста чинна українська влада насправді прагне засвідчити, що ідею входження нашої країни до так званого Митного союзу підтримують і на Заході, а не тільки на Сході України. І для цього чомусь обрано Чернівці.

"Діючій владі треба показати, що Захід країни теж виступає за відбудову Радянського Союзу, - сказав Максим Бурбак. - Бо так званий Митний союз - це той самим СРСР лише під іншою назвою. І опозиційні сили Буковини обов'язково адекватно відреагують на ці намагання влади. Ми тепло зустрінемо високих гостей. Можливо, покажемо їм Маланку. Якщо ж говорити серйозно, то в Україні на законодавчому рівні закріплено європейський вектор розвитку країни. І будь-які спроби влади ревізувати цей курс є незаконними. Хоча я десь розумію її логіку. Зараз практично у загальнонаціональному масштабі спробують застосувати ту саму схему, яку під час останніх виборів використав губернатор Буковини пан Папієв. Пригадуєте, як він пояснював виборцям, що якщо вони хочуть мати газ, то повинні голосувати за кандидата на якого він вкаже? Щось подібне тепер будуть говорити всім українцям: хочете дешевого газу - мусимо приєднатися до Митного союзу. Хоча насправді це звичайний обман, проти якого ми рішуче заперечуємо". 

1