У Михайлішина пояснили, чому суд заборонив опозиції 'Європейський вибір' під час візиту Лаврова. Але опозиція його не почула

У Михайлішина пояснили, чому суд заборонив опозиції "Європейський вибір" під час візиту Лаврова. Але опозиція його не почула

13.01.2013, 18:05

11 січня ряд місцевих осередків політичних партій та громадських організацій звернулися до Чернівецької міської ради із заявами щодо проведення мирних зібрань під час візиту до Чернівецької області делегацій Міністерств закордонних справ України та Російської Федерації 13-14 січня 2013.

Відповідно до статей 6, 9 Закону України «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» Міністр закордонних справ України є посадовою особою, на яку поширюється дія даного Закону і забезпечується її безпека у місцях його постійного та тимчасового перебування. Маршрут проведення заходів із забезпечення візиту в Чернівецьку область делегацій Міністерств закордонних справ України та Російської Федерації вимагає підвищених заходів безпеки. Заплановані представниками політсил акції (флешмоби та пікети) можуть скласти труднощі для організації державної охорони делегацій.

Маршрут проведення заходів за участю вказаних делегацій збігається з місцями проведення заявлених мирних зібрань зі значною кількістю учасників, що може унеможливлювати рух міського транспорту по маршруту слідування делегацій та спричинити виникнення заторів. Також скупчення великої кількості громадян різнополярних політичних поглядів в місцях проведення офіційних заходів може спровокувати групові порушення громадського порядку, призвести до масових заворушень, вчинення злочинів, зокрема блокування транспортних комунікацій та численних порушень прав і свобод мешканців Чернівців.

З огляду на це, виконавчий комітет Чернівецької міської ради звернувся з адміністративним позовом до Чернівецької міської організації політичної партії “Фронт Змін”, Чернівецького обласного осередку громадської організації “Фронт Змін”, Чернівецької обласної організації Всеукраїнського об’єднання “Свобода”, Регіональної у Чернівецькій області партійної організації політичної партії “Козацька Українська Партія”, Чернівецької обласної організації громадянської партії “ПОРА”, Чернівецької міської організації політичної партії “УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка”, Чернівецької міської партійної організації Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” про обмеження права на проведення мирного зібрання.

Розглянувши матеріали справи, Чернівецький адміністративний суд постановив повністю задовольнити позов.

Попри заборону опозиційним партіям проводити акції протесту під час зустрічі голів МЗС України та Росії в Чернівцях, пікети таки відбудуться.

Про це повідомляється на офіційному сайті ВО "Свобода" у Чернівцях.

"Рішення апеляційного суду вкотре доводить, що в Україні судова система перетворилася на фікцію. На жаль, порушення законодавства з боку влади, якщо й доводять до суду, то вони неодмінно залишаються безкарними. Натомість конституційне право громадян України у будь-який законний спосіб висловлювати своє ставлення щодо політичних та суспільних подій у країні забороняється", – прокоментував судове рішення голова Чернівецької обласної організації ВО "Свобода" Віталій Мельничук.

"В Україні ще діє Конституція, тому ми чинитимемо згідно з тими нормами, які гарантовані основним Законом. Відтак у Чернівцях 13 січня акції протесту відбудуться", – наголосив свободівець.

Віталій Мельничук повідомив, що раніше анонсовані заходи ВО "Свобода" матимуть місце вздовж вулиці Університетської та біля колишньої резиденції Буковинських митрополитів і розпочнуться о 15-й годині.

1