У Михайлішина перехитрили хасидів?

У Михайлішина перехитрили хасидів?

24.01.2013, 20:59

Ремонтні роботи у колишньому родовому маєтку чудотворного цадика - палаці-синагозі (так звана клойз-синагога) тривали близько трьох років. Згідно з нинішнім курсом, в реконструкцію синагоги вже вкладено півмільйона доларів. Комплекс наразі передали в оренду на 49 років. Хоча майбутній рабин династії Садгора Джозеф Моше Шалом Фрідман, звісно, не проти, щоб родина Фрідманів отримала його у повну власність. Влітку минулого року прямий нащадок чудотворного цадика  Джозеф Моше Шалом Фрідман, як голова єврейської релігійної громади "Ружин-Садгора", приїхав оцінити стан справ з реставрацією родинної садиби його предків, що зупинилася півтора роки тому. А допомогти йому в цьому покликані були архітектор Аарон Остерайхер та радник з юридичних питань Нашанаель Петерман.

"Ми зараз працюємо над поверненням синагоги у власність іудейської общини. Переконаний, що влада має такий намір, бо це стане сигналом для всього світу, що присутність євреїв в Україні є бажаною. За будь-яких умов, оскільки ми почали реалізацію цього проекту, ми продовжимо цю справу і завершимо її", - підтвердив Джозеф Моше Шалом Фрідман.

Гроші на реставрацію нащадок чудотворного цадика вже майже зібрав. Згідно з попередніми підрахунками, вкласти в цю справу хасидам з династій Садгора доведеться не менше двох мільйонів доларів. Наразі династія налічує приблизно 400 сімей, які мешкають у США, Бельгії, Великій Британії і, звісно, Ізраїлі. Для династії дуже важливо відновити пам'ятку предків, тому вони надсилають кошти для цього з усіх частин світу.

Джерело: газета Чернівці, - № 4. - 24 січня 2013 року.

1


КОМЕНТАРІ (2)

avatar

Vadim Miskyi

24 січня 2013 17:09

avatar

Юрій Чорней

24 січня 2013 17:15