У МОЗ планують розмістити на Буковині підрозділи цивільної аеромедичної евакуації

У МОЗ планують розмістити на Буковині підрозділи цивільної аеромедичної евакуації

15.01.2021, 10:27

Цьогоріч в Україні стартує проєкт щодо впровадження підрозділів цивільної аеромедичної евакуації. Він охопить й віддалені гірські населені пункти Чернівецької області. Про це під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

«Ми запускаємо такий проект, як створення єдиного аеромедичного простору в Україні. Це надзвичайно важливий елемент, зокрема, з точки розвитку системи трансплантації», – сказав Максим Степанов.

Проєкт реалізовуватимуть завдяки ресурсам МОЗ та підтримки силових відомств, що координуються МВС. Він передбачає транспортування повітряним шляхом як анатомічних матеріалів та реципієнтів для подальшої трансплантації, так і пацієнтів, які потребують невідкладної медичної допомоги у критичних випадках. Йдеться про гостру затримку кровообігу, гострі розлади серцево-судинної системи та інші важкі стани, опіки, травми, поранення, отримані, зокрема, під час масових уражень, стихійних лих тощо.

Окрім Буковини, проєкт планують запустити також у Львівській, Закарпатській та Івано-Франківській областях. Міністр охорони здоров'я України зазначив, що завдяки впровадженню цивільної аеромедичної евакуації всіх жителів цих районів за нагальної потреби вчасно зможуть доставити до спеціалізованих медичних установ обласних центрів.

1