У мерії порадили не панікувати через зрив харчування дітей у 18 навчальних закладах Чернівців

У мерії порадили не панікувати через зрив харчування дітей у 18 навчальних закладах Чернівців

02.09.2019, 16:41

У садочках запроваджують короткий день, у школах - "перекуси" з дому.

Сьогодні, 2 вересня, у міській раді зібралася спеціальна комісія, щоби розібратися, чому школи та дитсадки залишилися без безкоштовних сніданків та обідів. “Наразі закриті харчоблоки у школах №1, 3, 6, 10, 13, 16, 19, 27, 28, 33, 37, 38, 39. Також не годують у гімназіях №1,3 та навчально-виховних комплексах “Лідер”, “Берегиня”, “Любисток”, - повідомив Сергій Мартинюк.

«Сталася така ситуація, що П.П «Мега-Крокус» подав скаргу до антимонопольного комітету у зв`язку з тим, що їхнє підприємство не допустили до участі в тендері. Відповідно, перестали забезпечувати харчуванням садочки та школи. Водночас, поки немає рішення антимонопольного комітету, ми не можемо заключити угоду з іншим підрядником, який виграв тендер», - розповіла Інформаційному агентству АСС Наталія Фрунзе, член виконкому Чернівецької міської ради.

Однак, у 18 закладах освіти міста не укладено договори харчування. Сергій Мартинюк пояснює: тендери так і не відбулися.

"Згідно з законом, можна провести переговорну процедуру. У Чернівцях є 4 підприємства, які годують школи. Фірма "Мега Крокус", яка забезпечувала харчуванням 31 школу в місті, має борг 800 тисяч гривень перед управлінням освіти, тому ми запросили інших учасників для переговорів. Але "Мега Крокус" подав скаргу в антимонопольний комітет. Її задовільнили, а тому переговорну процедуру скасували. Вирішили провести ще один тендер. Але "Мега Крокус" знову подав скаргу. Чи задовольнять її, буде відомо 3 вересня. Переговорна процедура поки заблокована. Їдальні закриті. Серед 18 шкіл є 3 навчально-виховних комплекси. Це дошкільнята. 56 дітей перевели до сусідніх навчальних закладів", - каже начальник управління освіти міської ради.

Також батькам запропонували перейти на короткотермінове перебування у садочках протягом чотирьох годин. Більшість погодилися на це, каже Сергій Мартинюк.

На комісії обговорювали, як вирішити цю проблему. Кажуть: батьків про це вчасно не повідомили, тому почалася паніка.

«Є наказ по управлінню освіти для дитсадків: або тимчасово переводити дітей на короткотермінове перебування (з 9:00 до 13:00), або ж тимчасово переходити до сусідніх садків, - повідомив Сергій Мартинюк, начальник управління освіти Чернівецької міської ради. – Щодо шкіл, то рекомендуємо поки що давати дітям з собою перекуси».

Секретар виконкому міської ради Антоніна Бабюк запропонувала скликати позачергові засідання виконкому та сесії міськради, аби вирішити проблему із харчуванням учнів, а також провести службове розслідування відносно начальника управління освіти, який допустив таку ситуацію.   

Підсумовуючи засідання комісії, Олександр Паскар, заступник міського голови, зазначив, що потрібно дочекатися рішення антимонопольного комітету, яке буде прийняте не раніше 4 вересня. До цього – виконувати наказ управління освіти.

Джерело: https://acc.cv.ua/https://promin.cv.ua/https://molbuk.ua/

1