У Львові знайшли підземелля Полтви, де у період нацистської окупації півтора роки переховувалися євреї

У Львові знайшли підземелля Полтви, де у період нацистської окупації півтора роки переховувалися євреї

09.09.2021, 10:12

Нарешті команда Експлорера знайшла місце де євреї півтора роки переховувалися в Полтві.

 Воно знаходиться під площею Соборною. Там є два сухих коридори, які ще залишилися з середньовічної дренажної системи. Зараз довжина кожного коло двадцяти метрів. Далі завал. Ці коридори не використовуються як каналізація. Тому там сухо та можна спокійно перебувати довший час.

Потрапити в це місце можливо двома шляхами. Через люк на літньому майданчику кафе навпроти церкви Андрія. Або як євреї - з Полтви. Сюди веде хід від пам’ятника Міцкевичу по вулиці Валовій та Сербській. Останні двісті метрів треба повзти навкарачки по каналізаційній трубі. Шлях, розташування та конфігурація сховку повністю відповідають спогадам Іґнаци Хіґера.

Підземелля ці невеликі, на одну-дві сім’ї. Стояти в повний ріст не вийде, потрібно згинатися. Ну але як ще їм було вижити?! Їжу та необхідні речі приносили ззовні працівники каналізації. Спочатку за гроші. А потім зі співчуття. Так тривало довгих півтора роки. Коли прийшла радянська влада знесилені євреї вибралися на сонячне світло і описали свої пригоди в книжці.

Нарешті ще одна загадка Львова розкрита. Я щасливий що був до цього причетний. Але основну роботу проробила Тичка Гандзя (професійний історик) та Олександр Іванов. Вони ж виявили «на підлозі тунелю … лежали предмети, що безперечно свідчили про перебування тут людей у період нацистської окупації.» Зараз в тунелі знаходиться ще доволі багато намитої дощем глини. Можливо під нею будуть нові знахідки.

Гуляючи площею Соборною чи проводячи екскурсії Львовом зупиніться коло цього люка. Згадайте про сильних духом людей що витримали під землею довгих півтора роки. Є ідея встановити на цьому місці пам’ятний люк та включити його в екскурсійні маршрути. Все таки це наша історія!

Більше тут https://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,7827.msg58421/topicseen.html?fbclid=IwAR0GUZyFcSxZoFIlKHB_7ed6aw4wgKdxsORl7z8bmdbFNndt_oDCxXfX8Qs#msg58421 

1