У Львові презентували спогади про Володимира Івасюка

У Львові презентували спогади про Володимира Івасюка

30.09.2011, 14:46

 29 вересня, сестри композитора Володимира Івасюка Галина та Оксана презентували другий альбом відомого львівського фотохудожника Любомира Криси «Відлуння твоїх кроків... Володимир Івасюк». Про це повідомив кореспондент ЗІКу.

Це вже друга книжка про Володимира Івасюка із великого доробку художника, видавця, заслуженого працівника культури України Любомира Криси. Книжка вийшла у видавничому домі «Укрпол» завдяки сприянню «Мистецького фонду імені Короля Данила» і становить парне видання до попередньої книжки Любомира Криси «Вернись із спогадів… Володимир Івасюк».

Ідея другого тому спогадів про свого незабутнього шваґра – відомого українського композитора і реформатора естради Володимира Івасюка – прийшла до Любомира Криси після того, як перший том не зміг умістити усього, що варто було б опублікувати про Івасюка як багатогранну творчу особистість, яка мала багато творчих захоплень і друзів.

«Я знав чимало товаришів Володі, тому звернувся до них із пропозицією написати спогади. Одразу ж відгукнулися наші славні артисти Юрій Брилинський та Ігор Кушплер, далі інші стали писати, дехто, як пан Зілінський, ще й досі пише… До того була книжка спогадів, видана у Чернівцях іще за життя Володимирового батька, після смерті якого я зберігаю сімейну реліквію – фотоархів родини Івасюків. Колись написали спогади про Володю Василь Зінкевич і Назарій Яремчук. А іще деякі, у таких недосяжних артистів, як Софія Ротару, ми взяли із Інтернету, так само із задоволенням умістили знайдений в Інтернеті чудовий твір 9-класниці про життєвий і творчий шлях Івасюка», – розповів Любомир Криса.

«Це ідея і праця Любомира, ми тільки торкалися його плеча. Рукописи це одне, а книжка зовсім інше, набагато щемніше, бо разом із світлинами вона повертає нас до великої дружної сім’ї, де ми виростали, пишаючись нашим братом, який чітко, вперто і жертовно працював для свого народу. Хотілося, щоб спогадів приятелів було більше», – висловила побажання Галина Івасюк.

Її підтримала сестра Оксана, яка ретельно зберігає архіви у Чернівецькому меморіально-музичному музеї Володимира Івасюка: «Такі вже наші люди, українці за кавою уміють цікаво розповідати різні історії, а фіксувати їх у записах не хочуть. То спогади до книжки у художників і навіть літераторів довелося «вибивати» Загалом ця книжка на 99 відсотків – праця Любомира. Це добре коли є «свій» фотохудожник, який так добре розуміє значення архівів. Його книжки є дуже органічними, і я задоволена цими двома виданнями про Володимира Івасюка. Так само я задоволена роботою львівського оргкомітету і з встановлення за красивим меценатським вчинком Святослава Вакарчука пам’ятника Володимирові Івасюку на проспекті Шевченка за маршрутом, яким він часто ходив від консерваторії до філармонії. Це найкраще місце. Комітет працював дуже організовано й серйозно, із протоколами, печатками. Думаю пам’ятник буде достойним Львова. Але не тільки пам’ятник вшановуватиме пам’ять Володі, наш музей, який існує вже 15 років, постійно ініціює проекти на популяризацію його творчості: так упродовж 10 років ми влаштовуємо конкурс для дітей-виконавців та композиторів «Мандрівний музика», видаємо книжки та аудіо-альбоми із записи братових творів і виконань. Так, торік вийшла книжка «80 пісень Володимира Івасюка» та компакт-диск до його 60-річчя із концертною музикою в автентичних записах. Музей, який міститься у нашому родинному гнізді, постійно відвідують люди, тут відбуваються виставки, концерти, зустрічі. Але маємо нову турботу – ремонт музею, який треба розвивати далі, тому ми думаємо над тим, чи залишати його цілком меморіальним, чи робити модерним», – розповіла Оксана Івасюк.

У презентації книжки, на якій також ішлося про незакінчене розслідування поновленої справи про смерть Івасюка, про надання стипендії імені Івасюка та заснування премії для молодих композиторів, узяли також участь співзасновники ГО «Мистецький фонд імені Короля Данила» Мирослав Откович, Степан Кубів, Володимир Турецький, головний редактор журналу «Дзвін» Роман Кудлик, художник Богдан Сорока із дружиною Любою, редактор музичних телефільмів Люба Козак, народні артисти України Юрій Брилинський та Ігор Кушплер та інші відомі представники львівської творчої інтелігенції.

Відповідаючи на запитання про творчі плани, автор численних художніх альбомів, зокрема про церкви Львова та Личаківський цвинтар, Любомир Криса розповів, що має вже у комп’ютері ще 5 підготовлених до друку книжок на теми Львова, зокрема знову про Личаків та інші цвинтарі, а також про Володимира Івасюка.

 

Поціновувачі творчості українського композитора і поета Володимира Івасюка мають нагоду дізнатися про його життя і творчість із розповідей його родини, близьких, друзів, що увійшли до книги «Відлуння твоїх кроків… Володимир Івасюк». Чимало спогадів, а загалом їх близько півсотні, публікуються вперше.

Про це 29 вересня під час прес-конференції у Львові повідомили упорядники видання - Оксана та Галина Івасюки, Любомир Криса, які намагаються робити все, щоб підтримувати правдиву пам'ять про митця.

Більшість спогадів збирав заслужений працівник культури України Л.Криса. Він зазначив, що особисто знає друзів Володимира і вони писати не відмовлялися. Проте деякі спогади, зокрема покійного Назарія Яремчука, взято з архівів. До того ж поважний архівний спадок залишив батько Володимира - Михайло Івасюк. Вони також увійшли до видання.

Окрім спогадів, до книги увійшли газетні публікації, документи, прижиттєві інтерв’ю Івасюка та добірка фотографій, зібрані Михайлом Івасюком.

«Відлуння твоїх кроків… Володимир Івасюк» - другий том, перший – фотоальбом «Вернись із спогадів.. Володимир Івасюк» вийшов друком три роки тому.

Обидва альбоми видано за сприяння Мистецького фонду ім. Короля Данила. До видання «Відлуння твоїх кроків… Володимир Івасюк» долучився і БФ Олега Наставського.


 Джерело:  ZAXID.NET