У Львові довкола скульптури Моцарта-молодшого виникла суперечка. Пояснення автора

У Львові довкола скульптури Моцарта-молодшого виникла суперечка. Пояснення автора

01.09.2021, 10:09

У Львові 26 серпня встановили алегоричну скульптуру Францу Ксаверу Моцарту – молодшому сину композитора Вольфганга Амадея Моцарта. Творець скульптури – австрійський скульптор Себастьян Швайкерт.

Ініціаторкою встановлення скульптури Моцарта є диригентка, засновниця і арт-директорка Міжнародного фестивалю класичної музики LvivMozArt Оксана Линів.

Довідково: Франц Ксавер Моцарт прожив на Львівщині майже двадцять сім років – більшу частину свого творчого шляху. Вплинув на розвиток музичного життя міста та України першої половини XIX століття. Його називають "львівським Моцартом". Скульптуру встановили в межах 5-го міжнародного фестивалю класичної музики "LvivMozArt", присвяченому 230-річчю від дня народження Ф.К. Моцарта.

Новий арт-об’єкт викликав суперечки між львів’янами. Одним подобається смілива скульптура, інші вже зареєстрували петицію про її демонтаж, пише Суспільне. 

Авторка петиції – Наталія Криничанка – виступає проти того, що скульптуру розташували на площі Маланюка.

"Я вважаю, що цей простір Львова, він належить нам всім. Це не є приватна територія, чийсь город чи садочок чи навіть подвір’я музею. Ніхто не проти самого пам’ятника, але де він має бути, як він має бути належно оформлений, оцінений і пояснений це вже інше питання", – вважає вона.

Що означають різні деталі скульптури пояснив її творець – Себастьян Швайкерт.

"Франц Ксавер Моцарт з великою перукою, що символізує батька, яка завжди була йому завелика. У 16 років він поїхав із Відня і нікому про це не сказав і 30 років прожив у Галичині, тут у Львові. Він був громадянином цього міста, тому він стоїть тут без постаменту. Стоїть на рівні з громадянами міста. Він тут писав музику і я сподіваюся, що він мене вибачить, що я зобразив його в такому вигляді", – розповів скульптор.

Портрет Франца Ксавера Моцарта символізує зміну мистецьких епох, пояснив він. 

На колінах Моцарта – ноти улюбленої п'єси Швайкерта. 

А танцювальна поза та театральний диригентський жест символізують кар'єрний ріст Моцарта молодшого від капельмейстра, тобто керівника оркестру до головного диригента Цісарсько-королівського привілейованого міського театру.

Аби петицію про демонтаж пам’ятника розглянули місцеві депутати потрібно, щоб її підписали 500 львів’ян. Нині петиція має 150 підписів.

Якщо за 60 днів її не підпишуть, то пам’ятник залишиться на площі Маланюка без змін.

Джерело: https://life.liga.net/

У Львові довкола  скульптури Моцарта-молодшого виникла суперечка. Пояснення автора - Фото

1