Нинішня влада – це екстракт тієї отрути, яка накопичилася в нашому суспільному організмі, - у Києві розпочав роботу Національний круглий стіл

Нинішня влада – це екстракт тієї отрути, яка накопичилася в нашому суспільному організмі, - у Києві розпочав роботу Національний круглий стіл

09.04.2012, 21:14

 У четвер, 5 квітня, в Українському домі в Києві розпочав роботу Національний круглий стіл «Місія інтелігенції та вільних людей України», де обговорювали світові виклики і головні проблеми України в гуманітарній, економічній та суспільно-політичній сферах.

 «Національний круглий стіл під гаслом "Вільна людина у вільній країні" стане новим інститутом, що започаткує демократичний процес вираження суверенної волі народу України через свідому комунікацію і співпрацю вільних людей», — переконані ініціатори його скликання, учасники групи «Першого грудня».

Ініціативна група «Першого грудня» започаткована на відзначення Дня загальноукраїнського референдуму, що підтвердив вибір українського народу: державна незалежність. «Ми стоїмо на позиції державності, і це є тверда політична позиція — тут дискусії не може бути. Але ким і в якій державі хочемо жити? Відповідь дає девіз цього круглого столу і можливих наступних: "Вільна людина у вільній країні". А нинішня програма конкретизована у формулі: "Місія інтелігенції та вільних людей України"», —  йдеться у вступному слові.

До участі в першій розмові учасники Ініціативної групи «Першого грудня» запросили філософів, громадських діячів, експертів, діячів культури.

Національний круглий стіл має принципово позапартійний характер. На нього за одностайною згодою Ініціативної групи та Оргкомітету не запрошені ні представники влади, ні керівники політичних партій, ні народні депутати або політичні діячі. «Йдеться не про якусь неповагу до них, а про пошук інших можливостей виявлення громадської думки, інших точок зору для, сказати б, багатшого, стереоскопічнішого бачення проблем. Важило й те, що хочемо уникнути міжпартійних чвар та сліпих особистих порахунків і запропонувати цивілізовані форми громадянського діалогу. Але це не означає, що йтимемо в обхід гострих соціальних і політичних проблем», — роз'яснює Іван Дзюба.

Черговий головуючий Ініціативної групи «Першого грудня» Іван Дзюба підкреслив: «Національний круглий стіл має бути перманентним, проводитися двічі-тричі на рік, а в перервах між ними працюватимуть експертні групи. Йдеться про створення постійно відкритої публічної арени для обміну думками і дискусій між компетентними людьми та вироблення певних рекомендацій суспільству».

Нам потрібна не політична революція, а духовне преображення усього суспільства, – Мирослав Маринович під час Національного круглого столу

Нинішня влада – це екстракт тієї отрути, яка накопичилася в нашому суспільному організмі. Якщо лише скинути цю владу, а не змінити систему і не змінитися самим – результат буде невтішний. Тому нам потрібна не стільки політична революція, скільки духовне преображення – спершу «критичної маси» ентузіастів, а тоді й усього суспільства.

Таку думку висловив проректор із призначення та місії УКУ Мирослав Маринович у зверненні 5 квітня на засіданні Національного круглого столу «Світові виклики та сучасний стан розвитку України», ініційованого групою «Першого грудня». Ректор УКУ о. д-р Борис Ґудзяк  також взяв участь у засіданні Національного круглого столу.

Мирослав Маринович вважає, що нинішню система, яка лише імітує демократичні зразки, неможливо удосконалити – її можна лише демонтувати, а на її місці збудувати систему, яка гарантуватиме здоровий моральний лад і спроможність суспільства відновлювати його в разі тимчасового пошкодження: «Брак єдності та взаємна ворожнеча є ахіллесовою п’ятою нашого національного організму, – зазначив Мирослав Маринович. – Щоб обірвати ланцюг безконечних політичних маніпуляцій і тим оберегти себе від чергових поразок, суспільство має домовитися про накладання низки добровільних табу».

Табу, за словами правозахисника, треба накласти на публічну конфронтацію з питань історичної пам’яті. Мирослав Маринович також вважає недопустимою пропаганду міжрегіональної ворожнечі та використання цього інструмента в передвиборчих перегонах. Ці та подібні до них табу мали б бути підкріплені належними законодавчими механізмами.

Згаданий консенсус, на думку правозахисника, в умовах регіонального розмаїття буде неможливим так само, як і в політичному житті, доки ми навчимося не зраджувати одне одного, «довіряти одне одному, грати за одними правилами, жертвувати заради спільного блага – іншими словами, спиратися на духовні цінності», – проректор Українського католицького університету.

Національний круглий стіл, як зазначають організатори, має стати новим інститутом, що започатковує демократичний процес вираження вільної думки народу України через свідому комунікацію і співпрацю. Серед організаторів Національного круглого столу – Іван Дзюба, Євген Сверстюк, кардинал Любомир Гузар, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Вадим Скуратівський.

 Довідка. Ініціативна група «Першого грудня» створена в 20-ту річницю референдуму. До її складу ввійшли В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Семен Глузман, Володимир Горбулін, Кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський. Ініціативна група «Першого грудня» вбачає своєю місією встановлення в країні правил гри, які базуватимуться на загальнолюдських цінностях, і які сьогодні є затребуваними українським суспільством.

АНОНС: 5 квітня 2012 року інтелектуали країни зберуться на Національний круглий стіл.

5 квітня, в четвер, о 10:00 (реєстрація з 9:00) в Українському домі (вул. Хрещатик, 2) розпочне роботу Національний круглий стіл “Місія інтелігенції та вільних людей України”, де обговорюватимуть світові виклики і головні проблеми України в гуманітарній, економічній та суспільно-політичній сферах.

Національний круглий стіл під гаслом “Вільна людина у вільній країні” стане новим інститутом, що започатковує демократичний процес вираження суверенної волі народу України через свідому комунікацію і співпрацю вільних людей.

10:00–12:00 Пленарне засідання “Світові виклики та сучасний стан розвитку України”, на якому виступлять Іван Дзюба, кардинал Любомир Гузар, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк;

12:00 – 16:00 Робота в секціях;

16:00–18:00 Заключне пленарне засідання;

До участі в першій розмові учасники Ініціативної групи “Першого грудня” запросили філософів, громадських діячів, експертів, діячів культури. Як повідомив раніше на прес-конференції Кардинал Любомир Гузар, на даному етапі Ініціативна група “Першого грудня” визначила пріоритетом налагодження широкого суспільного діалогу, а за його результатами можна буде вийти на відверту розмову з політиками щодо майбутнього країни.

Акредитація представників ЗМІ за тел.: 097-7910752 (Олена Подобєд–Франківська)

Додаткові запитання за тел.: 063-6286869 (Ярина Ясиневич)

[email protected]

Список учасників Національного круглого столу

 

АНДРІЄВСЬКА Наталія

 

член правління ГО «Комітет з етики та гуманітарної експертизи»

БАТРУХ Богдан

 

кінодистриб'ютор, власник мережі «Кінопалац», студії дублювання кінострічок «Le Doyen Studio» та кінодистриб’юторської компанії «B&H Film Distribution»

БЕЗУЛИК Ганна

журналіст, телеведуча

БЕКЕШКІНА Ірина

старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України, директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва

БІЛОЦЕРКІВСЬКА Римма

громадський діяч, правозахисниця, голова ГО «Правовий простір», м. Сєверодонецьк, Луганська область

БИСТРИЦЬКИЙ Євген

виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження», завідувач відділу Інституту філософії НАН України

ВАСЮНИК Іван

громадський діяч, голова секретаріату Ініціативної групи «Першого грудня»

ВОЗНЯК Тарас

культуролог, політолог, головний редактор і засновник Незалежного культурологічного журналу «Ї»

В’ЯТРОВИЧ Володимир

науковець-історик, публіцист, кандидат історичних наук, голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху

ГАФУРІ Рустам

керівник інформаційного відділу Духовного управління мусульман України

ГОПКО Ганна

громадська активістка, кандидат наук із соціальних комунікацій, журналістка (позаштатний кореспондент газети «День»), координатор напрямку «Здорова Україна» САМ

ГОРБАЛЬ Микола

 

громадський діяч, поет

ГРИЦАК Ярослав

професор Українського католицького університету

ГУДЗЯК Борис

ректор Українського католицького університету

ДЕМЧУК Олег

координатор Громадсько-політичного руху «Гідність», голова ГО «Центр освітньої політки», голова ГО «Український

народний дім Кам’янця-Подільського», заслужений вчитель України, депутат Хмельницької обласної ради

ДУБРОВСЬКИЙ Володимир

старший економіст, член наглядової ради CASE Україна — Центру соціально-економічних досліджень

ЗАБУЖКО Оксана

письменниця

ЗАЄЦЬ Олександр

директор Інституту релігійної свободи

ЗАХАРОВ Євген

голова правління Української Гельсінкської спілки з прав людини, співголова Харківської правозахисної групи

ЗОБОВ Марк

голова спілки об’єднань громадян Асоціація «Духовно-інтелектуальний вибір», член президії Громадянської ради Харківщини, секретар Громадянського руху «За народовладдя!»

ЄВСТРАТІЙ

єпископ Васильківський Української православної церкви Київського патріархату, голова інформаційного управління Київської патріархії

ЄРМОЛАЄВ Андрій

 

директор Національного інституту стратегічних досліджень

ІВШИНА Лариса

головний реактор газети «День»

КАЗАРІН Володимир

 

професор, завідувач кафедри російської і зарубіжної літератури Таврійського національного університету ім. В. І. Вернадського

ОСТАПЧУК Василь (псевдонім КАМІНЬ Петро)

член Товариства «Мале Коло», член координаційної ради Асамблеї ГО малого та середнього бізнесу, редактор сайту «Українські інтереси», приватний підприємець, депутат Новоград-Волинської міськради, голова комісії з підприємництва

КНЯЖИЦЬКИЙ Микола

журналіст, генеральний директор телеканалу ТВі

КОВАЛЬ Олександра

президент громадської організації «Форум видавців»

КОЛІУШКО Ігор

 

засновник та голова правління Центру політико-правових реформ

КУЛИКОВ Андрій

журналіст

ЛАЩЕНКО Сергій

журналіст

ЛІБАНОВА Елла

директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України, доктор економічних наук, професор, академік НАН України

ЛУБКІВСЬКИЙ Данило

громадський діяч, Надзвичайний і Повноважний Посланник України

МАКАРОВ Юрій

журналіст, телеведучий, документаліст

МАТІОС Марія

письменниця

МЕДВЕДЄВ Олег

 

політичний консультант, віце-президент Української ліги із зв’язків із громадськістю

МОСТОВА Юлія

головний редактор інформаційно-аналітичного тижневика «Дзеркало тижня. Україна»

НАЄМ Мустафа

журналіст «Української правди» та ведучий телеканалу ТВі

НАХМАНОВИЧ Віталій

 

історик, провідний науковий співробітник Музею історії міста Києва, відповідальний секретар Громадського комітету «Бабин Яр»

НІКІТІН Володимир

доктор культурології, заступник директора з досліджень Українського інституту публічної політики, президент Українського педагогічного клубу, засновник проекту «Foundation for Future»

НОВАК Андрій

громадський діяч, кандидат економічних наук, голова Комітету економістів України

ПАНІОТТО Володимир

професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології

ПАНЧЕНКО Володимир

 

літературний критик, літературознавець, письменник, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», доктор філологічних наук, член Національної спілки письменників України

ПАСХАВЕР Олександр

 

президент Центру економічного розвитку

ПЕКАР Валерій

підприємець, член команди «ВікіСітіНоміка», викладач Києво-Могилянської бізнес-школи

ПЕТРІВ Олекса

митрофорний протоієрей Української греко-католицької церкви, кандидат юридичних наук, керівник департаменту зовнішніх зв’язків УГКЦ в Україні

ПЛАХТІЙ Тарас

 

незалежний дослідник, голова ГО «Центр розвитку української культури та самоорганізації»

РАХМАНІН Сергій

перший заступник головного редактора тижневика «Дзеркало тижня. Україна», автор та ведучий програми «Відверто» (ТВi)

РІЗНИЧЕНКО Ольга

літературний критик, музейник, упорядник архівного фонду Ярослава та Слави Стецьків

РОЗУМНИЙ Максим

 

завідувач відділу політичних стратегій Національного інституту стратегічних досліджень

РОМАНОВ Роман

директор програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження», член Комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права при Президентові України

САВЛУК Михайло

професор кафедри банківської справи Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана

СУГОНЯКО Олександр

економіст і громадський діяч, президент Асоціації українських банків

СОБОЛЄВ Єгор

журналіст, громадський активіст

СЮМАР Вікторія

медіа-експерт, журналіст, виконавчий директор Інституту масової інформації

ТКАЧУК Анатолій

заслужений юрист України, народний депутат України 1-го скликання

ТОЛКАЧОВ Олексій

директор Благодійного фонду Богдана Гаврилишина

ХМЕЛЬКО Валерій

 

професор Києво-Могилянської академії, президент Київського міжнародного інституту соціології

ЮРЧИШИН Василь

кандидат фізико-математичних наук, доктор наук із державного управління, директор економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова

ШЕРЕМЕТА Павло

директор Інституту стратегії блакитного океану Східної Європи та Центральної Азії

ЯЦКІВ Ярослав

громадський діяч, астроном і геодезист, доктор фізико-математичних наук, академік НАН України, президент Української астрономічної асоціації