У Києві російська мова вже регіональна. На Буковині - румунська

У Києві російська мова вже регіональна. На Буковині - румунська

28.08.2012, 19:32

Російська мова уже має статус регіональної в 11 областях України, Криму, Києві та Севастополі

Про це заявив один з авторів скандального Закону «Про засади державної мовної політики» Вадим Колесніченко, пише «Сегодня».

За його словами, багато політиків не розуміють суті закону. Ще у 2003 році, нагадав «регіонал», Верховна Рада ухвалила закон про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов нацменшин, в якому записала, що під дію хартії в Україні підпадають 13 мов, включаючи російську.

Але цей закон, як вважає Колесніченко, не визначав схему, за якою хартія повинна бути реалізована. Її визначив закон про мови, ухвалений цього літа: згідно з ним, регіональною мова стає на території, де, згідно з переписом 2001 року, не менше 10% населення назвали її рідною.

Тобто російська вже є регіональною в 11 областях, Криму, Києві та Севастополі, кримськотатарська - у Криму, угорська - на Закарпатті, румунська - на Буковині.

Крім того, ці та інші мови автоматично отримують статус регіональної в містах, районах або навіть селах, де не менше 10% населення назвали їх рідними. Тобто, наприклад, російська стала регіональною в Олександрії Кіровоградської області, хоча в самій області вона регіональною не стала. Причому в даному випадку не потрібно ніякого рішення місцевої ради, а ті, що вже прийняті або будуть прийняті обл- та міськрадами південних і східних областей, лише інформують населення, що в їхньому регіоні російська отримала офіційний статус, і громадяни можуть цим користуватися, пояснив нардеп.

Як повідомляли «Коментарі», 8 серпня Президент України Віктор Янукович підписав Закон «Про засади державної мовної політики», ухвалений Верховною Радою 3 липня. 10 серпня «мовний» закон був опублікований і, як наслідок, набув чинності.

Після набуття законом чинності в більш ніж шести областях сходу і півдня України, місцеві ради прийняли рішення на підтримку російської мови. Водночас місцеві ради деяких західних регіонів прийняли рішення про невизнання «мовного» закону.

«Сегодня»

Джерело: www.chas.cv.ua

1