У Києві побачили серйозний виклик для держави від буковинсько-бессарабських баронів і удільних князьків, як розривають область під себе

У Києві побачили серйозний виклик для держави від буковинсько-бессарабських баронів і удільних князьків, як розривають область під себе

19.02.2020, 10:35

Директор Інституту розвитку територій та експерт з питань децентралізації влади Юрій Ганущак, якого також вважають неформальним "батьком" української децентралізації, прокоментував процеси, які відбуваються у цій сфері на території Чернівецької області. 

- Чернівецька область - яскравий приклад феодалізації України, - прокоментував процеси, які відбуваються у Чернівецькій області Юрій Ганущак. - Просто деякі барони задовольняються маленькою вотчиною, і під неї формують громаду. А інші намагаються контролювати всю область, тому опираються на плацдарм у вигляді району. Шантажують нардепів, вимагають робити весь Кельменецький район одною громадою. І вимагають робити громаду на весь район (Кельменецький), або на більшу частину району (Сокирянський), що їм гарантує перемогу на виборах. І це їм вдається - ОДА повністю під їхнім контролем. Саме тому для держави це серйозний виклик - залишатись унітарною чи здатись на милість удільних князьків, які розірвуть Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Буковині нарікають на закритість влади при розробці перспективно плану, внаслідок чого утворилися "гарячі точки"

ДОВІДКОВО:

На розгляді в Мінрегіоні знаходяться вже 7 з поданих обласними державними адміністраціями до Кабінету Міністрів перспективних планів: Волинської, Київської, Миколаївської, Рівненської, Харківської, Хмельницької та Чернівецької областей.

Про це повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час робочої наради з обговорення перспективних планів.

«Сьогодні ми обговорили проекти перспективних планів Миколаївської, Хмельницької та Чернівецької областей. В цілому вони відповідають законодавству і Методиці, за виключенням лише декількох громад, показники спроможності яких близькі до критичних. Ці розбіжності ми ще можемо усунути - надати висновки і рекомендувати ОДА переглянути свої пропозиції», - сказав В’ячеслав Негода.

Він також наголосив на необхідності більшої відкритості процесу формування перспективних планів з боку облдержадміністрацій. «Нас чи не щодня запитують, чому Мінрегіон не публікує проекти перспективних планів. Оприлюднювати проекти документів, які розробляли не ми, з нашого боку неправильно. Це мали б зробити самі ОДА, бо вони зацікавлені, щоб у цьому питанні було менше маніпуляцій і дезінформації. Житомирська обласна адміністрація, наприклад, одразу оприлюднила проект перспективного плану, і більшість питань обговорюються та вирішуються на рівні регіону. Люди мають інформацію безпосередньо від розробника перспективного плану і не змушені шукати відповіді в міністерстві, Уряді, в асоціаціях чи у експертів», - сказав заступник Міністра.

В обговоренні перспективних планів Миколаївської, Хмельницької та Чернівецької областей взяли участь народні депутати Віталій Безгін, Максим Дирдін, Георгій Мазурашу, Валерій Божик, Олена Лис, Ігор Негулевський, представники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування.

Взяли участь з колегами Божик ВалерійВладимир КозакОлена ЛисМаксим Павлюк в обговоренні перспективного плану Чернівецької області (ОТГ) у Мінрегіоні. Повідомили побажання наших виборців щодо проблемних ОТГ. Маємо знайти спільне мудре рішення - в інтересах земляків, але й не забуваючи про державницьку позицію, - розповів про свою з колегами участь у роботі наради нардеп Георгій Мазурашу

Як відомо, обласні державні адміністрації до 14 лютого мали подати до Кабінету Міністрів проекти розпоряджень про схвалення перспективних планів, які б покривали 100 % території областей. Тільки після цього Кабінет Міністрів своєю резолюцією може доручити окремим міністерствам, зокрема - Мінрегіону, Мінфіну, Мінекономіки, Мінюсту, разом з ОДА опрацювати ці проекти і подати остаточні версії на розгляд Уряду.

1