У Колінківцях 250 дошкільнят з молдовських сімей не мають де вивчити українську мову

У Колінківцях 250 дошкільнят з молдовських сімей не мають де вивчити українську мову

04.10.2011, 17:29

№ 14 від 03 жовтня 2011 р.

 Начальнику головного управління освіти і науки Чернівецької облдержадміністрації п. Бауеру М.Й.

 Шановний Михайле Йозефовичу!

 30 вересня я мав змогу зустрітися з жителями та головою сільської ради села Колінківці Хотинського району Чернівецької області та отримав ряд доручень та звернень від колінківчан, зокрема, і стосовно завершення реконструкції приміщення школи-інтернату під дошкільний навчальний заклад по вул. Головній 105-Б та створення сприятливих умов для вивчення української мови дітей дошкільного віку. Приміщення та будівельні роботи (реконструкція даху) – це тема окремих депутатських звернень та пропозицій (зокрема, на останній сесії Чернівецької обласної ради було підтримано запит В. Куліша щодо можливості фінансування даного об’єкту).

Мене зацікавило інше питання – створення нормальних умов навчання для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку у місцевості їхнього проживання. У селі Колінківці згідно книги запису (мав особисто змогу переглянути у голови сільради дану книгу) 350 дітей віком від 0 до 6 р. Можливість ходити до іншого дитсадку мають тільки 100 дітей. Решта дітей виховуються у сім’ях, де мова спілкування здебільшого молдавська. При вступі до першого класу такі діти мають суттєві проблеми розуміння предметів українською мовою у місцевій школі.  У подальшому, це ускладнює засвоювання начального матеріалу та мінімізує соціальні комунікації дітей державною мовою.

Враховуючи те, що обов’язком держави є створення усіх умов для вивчення державної мови, відсутність поки що ще одного дошкільного навчального закладу  у селі Колінківці, а також клопотання ряду жителів села звертаюся до Вас з пропозицією розглянути можливість додаткового запровадження годин вивчення української мови  (як факультатив, із відвідуванням на добровільній основі 1-2 рази на тиждень занять у місцевій школі у позаурочний час) для дошкільнят та інших бажаючих. Мова іде саме про факультатив, тобто без внесення змін до навчальної програми, розподілу навантаження чи переліку вчительських ставок.

Про результати розгляду даного депутатського звернення прошу поінформувати мене у визначений законом термін.

Депутат Чернівецької обласної ради Михайло Павлюк