У храмі Київського патріархату освятили дзвони, найбільший з яких важить 300 кілограмів, найменший - 40!

У храмі Київського патріархату освятили дзвони, найбільший з яких важить 300 кілограмів, найменший - 40!

07.04.2012, 23:15

Сьогодні в одному з храмів Чернівців освятили 4 нові дзвони. Їх привезли з польського міста Перемишль, де вони були виготовлені на одній із найвідоміших у світі ливарень.

Кожен дзвін має свій звук та ноту в залежності від розміру та ваги. Найбільший важить 300 кілограмів. А звук усіх чотирьох разом утворюють неповторну гармонію. Нині вони знаходяться у церковному дворі. Вже з наступного понеділка в церкві розмірковуватимуть, як і де їх встановити.

У Храмі святої Параскеви Сербської рік тому тріснув церковний дзвін, причому, за висновками фахівців, ремонту він вже не підлягав. Якщо тріщину заварити, дзвін втратить свій "голос". Тож у церкві вирішили виготовити новий. І не один - чотири.

- Вони мають спеціальну гармонію. Кожний із дзвонів має свою тональність і цю гармонію можна буде ще докуповувати. Чотири дзвони - це є певна гармонія і якщо буде нагода, буде можливість десь ще поставити менші дзвони, то їх можна буде ще докупляти, - розповів отець Микола Семелюк, настоятель церкви Преподобної Параскеви Сербської.

Виготовили їх у польському місті Перемишль на відомій у всьому світі ливарні Яна Фельчинського, яка вже більше двохсот років виробляє церковні дзвони. Працювали над ними із початку Великоднього посту. Найбільший важить 300 кілограмів, найменший - 40. Кожен присвячений окремому святому та видає притаманну тільки йому ноту і звук. Старий півторатонний дзвін залишиться на своєму місці, як пам’ятка історії. Причому, з історичною помилкою! Адже збоку на ньому викарбувано: 1937 рік. Церква ж із дзвіницями відкрита у 1862-му. А як відомо, дзвін могли встановити лише до того, як збудувати стіни дзвіниць, інакше його туди просто неможливо помістити.

Науковці довели, резонанс звукових хвиль здатен впливати на організм людини на клітинному рівні. Виробляються гормони, які зміцнюють імунну систему. А вібрація пригнічує білок мікробів, молекулярні структури вірусів чуми, холери, тифу та грипу згортаються та перетворюються на кристалики. Священики таку інформацію не спростовують. Проте, таку чудодійну силу дзвону пояснюють, у першу чергу, Божим промислом.

- Молитва, яка лине в церкві, ікона, яка в церкві освячена, дзвін, котрий в церкві дзвонить - хтось із науковців каже: аура якась відчувається... заміряли рівень радіації, котра є поза стінами храму і в самому храмі, то храм має надзвичайну потужну благодать, має силу Божу, - зазначив настоятель церкви Преподобної Параскеви Сербської.

Ця четвірка чудодійних дзвонів обійшлася храму у 150 тисяч гривень. 100 вже зібрали, 50 дозбируватимуть. Сьогодні, на Благовіщення, о 10:30 дзвони освятили.

Джерело: citi.cv.ua