У Гура-Гуморулуй урочисто відзначили день народження Ольги Кобилянської

У Гура-Гуморулуй урочисто відзначили день народження Ольги Кобилянської

29.11.2015, 19:13

Ольга Кобилянська — місток єднання українців і румунів Буковини

Засніжене румунське місто Гура-Гуморулуй  приймало 27 листопада учасників урочистого мітингу з нагоди 152-ої річниці від дня народження видатної української письменниці Ольги Кобилянської. Адже саме тут і з’явилась вона на світ Божий.

До скверика із погруддям письменниці через гарну дерев’яну арку із вирізьбленими на ній гербами України та міста Гура-Гуморулуй (автор проекту арки — один із мешканців Остриці) пройшли представники української та румунської громадськості Сучавського повіту і міста, гості з Буковини, зокрема делегація Глибоччини у складі селищного голови Григорія Ванзуряка, депутатів районної та селищної рад Георгія Шкробанця і Володимира Чоботаря, автора цих рядків,   Острицький сільський голова Василь Цуркан (Герцаївський район),  а також голова райради міста Резіна Елеонора Гріур з республіки Молдова.

Відкрив урочистості мер Гура-Гуморулуй Маріус Урсачук, прозвучали Державні Гімни України та Румунії, священики місцевого духовенства відслужили пам’ятну літургію українською та румунською мовами на честь Ольги Кобилянської, а до її пам’ятника лягли корзини із квітами.

Відтак до присутніх із словами привітання та данини шани письменниці звернулись експерт з питань національних меншин Сучавської префектури, заступник голови Союзу українців Румунії із Сучавського повіту Міхай Міхаєску, Глибоцький голова об’єднаної селищної територіальної громади Григорій Ванзуряк, голова регіональної організації Союзу Українців Румунії Ілля Савчук, депутат парламенту Румунії Раду Суружіу. Всі вони одностайно наголосили на тому, що Ольга Кобилянська своєю творчістю зробила великий внесок не тільки в українську, а й світову літературу, слугувала містком єднання та розвитку дружби між українцями та румунами Буковинського краю. Ці виступи були зустрінуті щирими оплесками учасників мітингу.

Поїздка глибоцької делегації відбулась на запрошення Союзу українців Румунії, вона була хоч і не тривалою, але насиченою і плідною. Зокрема, глибочани взяли участь ще й у ряді заходів святкування 525-ти річчя міста Гура-Гуморулуй, в тому числі і відкритті нумізматичної експозиції періоду владарювання Штефана чел Маре, меморіальних дощок на приміщенні міського музею побуту та народних звичаїв відомим уродженцям Гура-Гуморулуй, серед викарбуваних імен  на ній також Ольга Кобилянська, і всіх губернаторів Буковинського краю Румунії. 

Нам урочистому прийомі мер Гура-Гуморулуй Маріус Урсачук вручив Григорію Ванзуряку та депутату Глибоцької райради Георгію Шкробанцю пам’ятні медалі і Дипломи. Водночас, Григорій Ванзуряк у знак вдячності за можливість побувати у Гура-Гуморулуй вручив меру пам’ятний подарунок, а представникам Союзу українців Румунії передав бібліотечку українських книг від начальника управління культури Чернівецької облдержадміністрації Віри Китайгородської та активістів села Червона Діброва.

І ще одне: Григорій Ванзуряк та Маріус Урсачук висловили обопільне побажання встановити тісніші зв’язки між Глибокою та Гура-Гуморулуй, об’єднати їх у статусі міст-побратимів. Одночасно прозвучали і запевнення, що Глибоцька громада та Союз українців Румунії, які проживають на території Сучавського повіту, теж налагодять тісне співробітництво щодо посилення культурно-етнічних спілкувань.

Василь Гейніш.

P.S. У ході перебування в Гура-Гуморулуй автор цих звітних рядків мав і коротку, але вельми цікаву зустріч із місцевим ветераном лісового господарства, активним позаштатним дописувачем періодичних видань Союзу українців Румунії Яремою Онищуком. Йому ж висловлюю і щиру подяку за люб’язно подаровані кілька газет та журналів, що виходять українською мовою у Бухаресті.

1