У Хотинському районі назрів конфлікт між селянами та представниками влади, які гальмують об'єднання громад (відео)

У Хотинському районі назрів конфлікт між селянами та представниками влади, які гальмують об'єднання громад (відео)

20.08.2017, 20:19
Село Колінківці Хотинського району від старту реформи децентралізації почало шукати серед сусідів однодумців, аби об'єднатися.

Про це повідомляє  телеканал ТВА

- Ми намагалися об'єднатися будь із ким, щоб отримати бюджетні кошти на інфраструктуру, на всі потреби, які є у громади. Але питання це не зрушило з місця, тому що деякі керівники району не хочуть створити в нас громаду, - наголосив Дмитро Мельник, сільський голова Колінківців (Хотинський район).

Відтак у Колінківцях провели збори села, і громада вирішила запропонувати об'єднатися сусіднім Санківцям, де організували аналогічне зібрання.

- Були збори громадян у Санківцях, і люди проголосували за приєднання до Колінківців, більш ніж половина проголосувала до Колінківців, і на сьогодні була створена робоча група, але наразі сільський голова захворіла. Але її нема на роботі і на дзвінки вона не відповідає, - зауважив Дмитро Мельник, сільський голова Колінківців (Хотинський район).

А саме очільниця села Санківці мала б підписати рішення про те, що буде створена об'єднана громада, за рішенням громадських слухань та сесії сільської ради. Однак, селяни кажуть, голова проти об'єднання з Колінківцями, адже має бізнесові стосунки з підприємцями з Клішківців. Тому і рішення зборів не визнає. - Наразі вона співпрацює з нашим орендатором, який тримає в нас землі. Наш орендатор із нею ніби пов'язаний. Сам він із Клішківців. Наскільки я знаю, він є депутатом у Клішківцях, але в нас він тримає землі, - розповіла Світлана Черновська, мешканка села Санківці (Хотинський район).

Та й бідкаються, що очільниця села просто залякує людей, аби вони голосували за об'єднання з Клішківцями. - Вона всім погрожувала. Робила свої махінації, тепер вона погрожує бухгалтеру, і я б хотіла, щоб її переобрали. Я входжу до ініціативної групи. І ми подаємо всюди документи, але двері для нас зачинені, - нарікає Ірина Григорець, мешканка села Санківці (Хотинський район).

Зараз же, аби врегулювати ситуацію, ініціювали ще одні збори села, аби все-таки остаточно підтвердити, з ким об’єднуватися. До речі, це вже не перший випадок перешкоджання створення об'єднаних територіальних громад на Буковині.

- Ми бачимо повторення ситуації зі створенням Новодністровської ОТГ. Там було таке саме - спротив депутатів небажання виконувати рішення зборів громади. Врешті-решт громада була створена. І я переконаний, що Колінковецька ОТГ теж буде створена, - сказав Максим Бурбак, народний депутат України.

Голова села Санківці на громадські слухання не прийшла. Тож селяни внесли пропозицію оголосити недовіру керівниці села.

Після трьох годин сварок та ледь не бійок збори села завершилися. І на них знову ж таки ухвалили рішення робочої групи і затвердили таким чином план заходів щодо об'єднання з Колінківцями. Без очільниці села. - Рішення зборів громади депутати повинні виконувати, і сільський голова не повинна ховатися, а вона повинна виконувати волю громади, яка її обирала, - заявив Максим Бурбак, народний депутат України.

- Наступний етап - це рішення сесії. Зрозуміло, що депутати проти волі народу не підуть, і ми сподіваємось, що рішення сесії піде на користь усім людям, які хочуть, щоб була одна спільна об’єднана територіальна громада, - підкреслив Семен Токарюк, в. о. начальника управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Чернівецької ОДА. 
1