У Гайничеру переконують суд не вірити своїм очам

У Гайничеру переконують суд не вірити своїм очам

12.02.2013, 00:34

В запереченні на судовий до Чернівецької оласної ради та особисто її голови Михайла Гайничеру юристи облради пропонують суду не зважати на відеозапис пленарного засідання сесії, де чітко видно як голови Кіцманської та Хотинської РДА  голосують одразу за кількох депутатів. Відповідний судовий позов щодо бездіяльності керівника найвищого представницького органу влади на Буковині подав голова фракції "Фронт Змін" в облраді Ярослав Курко. Як повідомляє кореспондент www.buknews.com.ua, про це сьогодні під час прес-конференції повідомив жураналістам народний депутат Максим Бурбак.

- Був  сьогодні на суді і бачив це заперечення, - сказав нардеп.

Натомість позивач переконаний, що голова обласної ради зобов'язаний забезпечити діяльність представницького органу в межах закону.  Регламент обласної ради забороняє депутатам голосувати за когось, крім себе. Натомість у запереченні цього позову керівник обласної ради фактично зізнався у власній неспроможності забезпечити персональне голосування. Водночас юристи протестують проти розгляду судом відеозапису пленарного засідання сесії, де чітко видно як голови Кіцманської та Хотинської РДА  голосують одразу за кількох депутатів. Того самого, на якому було звільнено директорів двох чернівецьких книгарень Лібанову і Барановську. В обласній раді вважають, за словами Максима Бурбака, що це відео не є фактом. Бо власного відеозапису засідання обласна рада не має, а веде тільки стенограму, тому керуватися треба лише цим документом.

Нардеп пообіцяв, що опозиція буде узагальнювати всі оприлюденні факти, коли депутати голосують не себе  і оскаржувати ухвалені таким чином рішення у судах.

Нагадаємо, 31 січня в Шевченківському районному суді слухалась справа за позовом Марини Лібанової щодо її незаконного звільнення Чернівецькою обласною радою. На зауваги захисту, що є відео, яке демонструє те, що депутати голосували неособисто, суддя Чебан відмовився долучити відео Чернівці.тв до справи.  За словами судді була порушена процедура подання клопотань. В той час, представник ОДА Богдан Онуфрик доказував в суді, що на тому відео чітко не видно, за яке саме рішення депутати неособисто голосують. Хоча на відео якраз це видно дуже чітко. Врешті свідками на процес могли би запросити журналістів, які чудово знають про що саме йдеться.

На початку січня 2013 року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав неособисте голосування у Верховній Раді України за звільнення судді Волкова незаконним та зобов’язав Україну поновити його на посаді судді Верховного суду України.  В рішенні також повідомляється, що факт неособистого голосування підтверджений відеозаписом пленарного засідання та письмовою реєстрацією парламентарів.

Відео, на якому видно як звільняють директорів книгарень виплило 2 січня на http://www.youtube.com/watch?v=tYUMp4MGf7c питання про звільнення починається з 5.55.

1